Curățarea caloriferelor la interior și la exterior

Informații generale

Am intrat deja în perioada mai rece a anului. Pentru cei care au casa încălzită cu ajutorul caloriferelor, este cea mai potrivită perioadă să ia măsurile necesare ca acestea să funcționeze la capacitate maximă. Chiar dacă știți că aveți calorifere noi, din oțel sau din aluminiu, trebuie să conștientizați că apa care circulă în instalație nu este cea mai curată și va provoca depuneri. Vara sau începutul toamnei reprezintă un moment excelent pentru curățarea caloriferelor și a le aduce în cea mai bună stare de funcționare. Acum se poate goli ușor instalația pentru o curățare profesionistă.

În apa care circulă prin calorifere, chiar dacă acestea au fost montate de curând, avem diverse elemente străine – pasta de lipit din timpul montajului, picături de cositor de la lipituri, resturi de cupru sau de pexal de la tăieturi, dar și minerale pe care le găsim în apă. Aceste elemente scad randamentul instalației. Dacă nu se iau măsuri, ele pot afecta centrala și eroda țevile.

Luați în calcul demontarea și spălarea caloriferelor dar nu uitați de curățarea instalației, începând cu interiorul centralei termice. Astfel ne asigurăm că iarna următoare vom avea parte de încălzire eficientă, fără consum exagerat de combustibil.

Evident, pentru cei care au calorifere mai vechi, mai ales dacă vorbim despre cele din fontă, este necesară o verificare constantă a acestora pentru că este foarte probabil să aibă nevoie de curățare atât la interior, cât și la exterior. În aceste calorifere vechi este mult mai probabil să existe deja straturi de calcar și de rugină. Acestea sunt elemente care afectează atât pereții caloriferului, dar și partea inferioară a acestuia.

De ce trebuie să spălăm caloriferele?

Acestea acumulează straturi de calcar și rugină din cauza apei utilizate drept fluid termic, care nu este niciodată pură, apa nu mai circulă normal și astfel caloriferele nu se mai încălzesc bine. Spălarea este imperios necesară pentru a îndepărta aceste depuneri și pentru a elibera calea fluidului în instalație. Apelați la un specialist dacă aveți impresia că a scăzut randamentul caloriferelor. Dacă doriți să efectuați singuri curățarea caloriferelor, trebuie să știți că este destul de probabil că veți munci mai mult decât vă așteptați, iar rezultatele nu vor fi întotdeauna cele scontate. Veți reuși să spălați doar o mică parte din depuneri, iar crusta de calcar pietrificat va rămâne pe pereții caloriferelor, pe țevi și în centrală. Știm bine că randamentul centralelor termice scade odată cu trecerea timpului. Dacă adăugăm și faptul că depunerile din calorifere scad randamentul încălzirii cu procente bune, atunci înțelegem pe deplin necesitatea spălării caloriferelor și a instalației.

Prima evaluare

Înainte de a începe operațiunea de curățare a unui calorifer, vă recomandăm să-l verificați cu atenție. Asigurați-vă să nu aibă fisuri sau să nu aibă urme de rugină vizibile. Dacă totuși observați astfel de neajunsuri, poate cea mai bună soluție ar fi înlocuirea caloriferului erodat cu unul modern, mult mai capabil să răspundă nevoilor utilizatorilor. Tot acum este momentul să verificați dacă acestea au fost bine aerisite. S-ar putea ca aerul din instalație să reprezinte cauza pentru care caloriferul nu se mai încălzește ca înainte. Daca v-ați convins însă că acesta este în stare bună și aerisit, atunci este clar că trebuie să-l curățați pentru a vă spori confortul pe timpul iernii.

În general, recomandăm ca verificarea să fie făcută de un instalator. Acesta va hotărî în cunoștință de cauză dacă este nevoie de o curățare clasică sau una chimică.

Pașii curățării și spălării caloriferului

1. Curățarea caloriferelor la interior

Curățarea caloriferelor poate fi un proces complicat, mai ales dacă nu cunoașteți toți pașii. Dacă o faceți de unul singur, trebuie să știți că aveți nevoie de mult efort fizic. Mai întâi veți demonta caloriferele, după ce ați golit instalația. Se desprinde de la cele două legături cu țevile de intrare și ieșire a apei și se duce în locul în care veți efectua spălarea. Puteți scoate caloriferele în exteriorul clădirii sau se pot spăla, cu atenție, direct în cadă. Asigurați-vă că toată apa din interiorul acestora a fost evacuată. Apoi se toarnă apă în calorifer mișcându-l energic pentru a facilita desprinderea particulelor depuse pe pereți. Se repetă operațiunea de câte ori se consideră necesar. Nu uitați, de asemenea, să umpleți caloriferul cu o soluție specială pe care o veți lăsa 10-15 minute să acționeze împotriva depunerilor. Aceasta este varianta clasică, însă prea puțin eficientă pentru a îndepărta toate depunerile.

Pentru rezultate pe măsură, aveți nevoie de o pompă care să introducă în calorifer jeturi de apă sub presiune. Cel mai probabil nu aveți una, de aceea o firmă specializată reprezintă soluția cea mai potrivită. Aceasta va dispune de un astfel de echipament. Tot reprezentanții ei vă vor sugera o soluție chimică eficientă care să nu afecteze caloriferul în timp.

2. Curățarea caloriferelor la exterior

Curățarea la exterior a unui calorifer este o operațiune facilă. Tot ce trebuie să faceți, este să verificați starea robinetelor și să îndepărtați praful cu o cârpă sau cu ajutorul unui aspirator. Nu uitați să degresați suprafața, dacă simțiți că aceasta are depuneri lipicioase. Curățarea trebuie făcută temeinic! Ștergeți bine cu o cârpă înmuiată în soluție între elemenții caloriferului. La final, curățați caloriferul cu un burete și aveți mare grijă să nu rămână soluții utilizate în timpul spălării pe el. Caloriferele de fontă sunt un pic mai dificil de curățat, comparându-le cu cele din aluminiu sau oțel care au suprafețe plane.

Întreținerea caloriferelor

Pentru a fi siguri că nu vă prinde iarna cu un număr de calorifere care nu funcționează mulțumitor, întreprindeți cu atenție operațiunile detaliate mai sus. Se spune că, indiferent de materialul din care este realizat, un calorifer trebuie spălat o dată pe an pentru a asigura o funcționare fără probleme. În caz contrar, va degaja mai puțină căldură. Nu spunem că nu suntem de acord, dar, pentru mulți, demontările repetate pot deveni o corvoadă. Da, curățarea poate fi făcută și mai rar, dacă acordați o atenție sporită întreținerii acestor elemente. Fiecare calorifer în parte are nevoie de atenție. Discutăm mai departe despre calorifere de fontă, de oțel și de aluminiu care au fiecare un anumit tip de comportament și un mod de întreținere.

Calorifere din fontă

Se spune despre caloriferele din fontă că sunt ușor de întreținut deoarece se erodează foarte greu. Mulți au păstrat acest tip de calorifer în apartamentele de bloc deoarece sunt mulțumiți de faptul că, odată ce s-au încălzit, ele își mențin temperatura ridicată mult timp.

Totuși, cei care au asemenea calorifere, trebuie să știe că acestea sunt cele mai predispuse la depuneri de calcar, mâl și rugină. Spălarea caloriferelor din fontă se face cu apă și diverse preparate din acizi anorganici și aditivi inhibitori împotriva coroziunii. Caloriferele din fontă au depuneri mai mari și se spală mai des decât cele moderne fabricate din aluminiu sau oțel.

Calorifere din oțel

Radiatoarele din oțel sunt produse moderne care, deși au o durată de viață mai mică decât a celor din fontă, sunt mult mai ușor de întreținut. Sunt produse ușor de curățat atât la interior cât și la exterior. Pot fi demontate cu ușurință și spălate rapid. Oțelul nu reține atâtea depuneri precum fonta. Dacă alegeți un calorifer din oțel, atunci trebui să știți că acesta rezistă bine la temperaturi înalte și va asigura confortul fără mult efort.

Calorifere din aluminiu

Caloriferele din aluminiu au multiple avantaje. Ele sunt foarte ușoare și, prin urmare, ușor de întreținut. Se curăță ușor la exterior, în timp ce spălarea la interior este cea mai facilă, comparând-o cu aceeași operațiune pentru caloriferele de fontă sau oțel, deoarece radiatorul de aluminiu se demontează și se manevrează facil. Mai mult, caloriferele de aluminiu nu ruginesc, așadar au mai puține depuneri, menținând un consum mic în timpul funcționării. Dacă acestea sunt curățate periodic pot funcționa fără probleme chiar și 20 de ani. Ele se bucură de un randament termic excelent și se încadrează cu ușurință în orice stil de amenajare a locuinței. Pentru a beneficia de confort termic crescut, acestea au nevoie de aerisire periodică, în caz contrar nu vor mai funcționa în mod corespunzător.

Așadar, în cazul fiecărui tip de calorifer, o spălare periodică a depunerilor crește imediat eficiența transferului termic. Specialiștii au demonstrat că operațiunile de curățare a caloriferelor, atât la interior cât și la exterior, cresc eficiența încălzirii cu peste 30%. Iată de ce, în final, suntem obligați să adresăm întrebarea pe care ar trebui să v-o puneți constant – „De când nu v-ați mai curățat caloriferele?”