Elveția se consideră cea mai verde țară din lume de mai mulți ani şi acest lucru nu s-ar fi întâmplat, dacă autorităţile nu ar aborda atât de serios problema reciclării deșeurilor.
Minimizarea inconvenienţelor casnice nu este scopul acestei societăți. Aici nu sunt containere urât mirositoare instalate pe marginile străzilor, în care cetăţenii aruncă gunoiul. Locuitorii îl aduc la centrele de reciclare, sortându-l în prealabil. Succesul necesită stimulente economice, prin urmare, sunt aplicate sancțiuni pentru nerespectarea normelor.
În anii 1980, țara s-a confruntat cu un dezastru ecologic: toate râurile și lacurile erau contaminate cu fosfați și nitrați, pământul era expus metalelor grele, iar oamenii generau o cantitate imensă de gunoi în fiecare lună. Elvețienii și-au dat seama că au o problemă și au luat măsuri pentru a implementa soluții. Sortarea gunoiului în funcție de diferite categorii părea să fie metoda cea mai eficientă. Noile reguli au fost anunțate, iar excepțiile nu erau acceptate: toată lumea trebuia să se conformeze. De exemplu, pentru a arunca un pliculeț de ceai, trebuia să arunci eticheta în containerul pentru carton, săculețul de ceai era pus în cel pentru hârtie, frunzele pentru ceai erau puse în containerul pentru compost, capsele metalice în containerul pentru metal, iar firul de ață ajungea în altă pungă specială pentru gunoi.
Elveția, este liderul la capitolul de prelucrare, fie sticlă, fie aluminiu, sticle PET, hârtie, deșeuri de legume și de fructe, mărfuri electrice și electronice, toate sunt sortate și trimise separat pentru reciclare. Sistemul de sortare a gunoiului este adus la extreme și perfecționat de-a lungul anilor.
Cei care nu respectă regulile sunt nevoiți să plătească o amendă, prin urmare, elvețienii reciclează în fiecare zi:
- 70% din hârtia folosită în țară
- o cantitate foarte mare de carton
- baterii alkaline
- sticla (Elvețienii reciclează mai mult de 90% din sticle, aceștia sortându-le și în funcție de culoarea sticlei)
- plastic
- cutii de aluminiu
- cadavrele animalelor (este interzisă îngroparea animalelor, existând și o taxă)
- ulei vegetal
- medicamente expirate
Oamenii pot să arunce în continuare gunoiul în containere obișnuite, însă au de plătit o taxă pentru fiecare jumătate de kilogram de gunoi. O ștampilă specială este aplicată fiecărei pungi pentru a arata că taxa a fost plătită. Taxa este de 2 sau 3 franci elvețieni pentru 5 kilograme de gunoi.
Cei care nu plătesc această taxă pot ajunge să plătească până la 10.000 de franci, iar poliţia de gunoi, care într-adevăr se numeşte astfel, va deschide fiecare sac de gunoi fără un autocolant și va căuta dovezi: bon de plată sau alt document care va indica proprietarul.
Această abordare s-a dovedit una de succes, nu neapărat de frica amenzilor mari, ci mai degrabă datorită cetățenilor preocupați de mediul înconjurător.