Informații generale pentru montarea corectă a unei chiuvete
Chiuvetele de baie sau bucătărie au un rol extrem de important în locuințele moderne, reprezentând principalele surse de apă pentru acestea. Indiferent că vorbim de apa pe care o folosim la gătit, la spălat sau chiar pentru băut, cele două elemente trebuie montate cu grijă, deoarece vor fi utilizate foarte frecvent. Astfel se vor evita surprize neplăcute în funcționare. Atenția la detalii atunci când ne ocupăm de operațiunea de montare chiuvetă, fie că e vorba de cea din bucătărie sau de lavoarul de la baie, ne asigură că acestea vor îndeplini exact rolul pentru care au fost instalate.
Operațiunile prin care vei trece când vine vorba de montarea chiuvetei nu sunt dificile sau solicitante. Totuși, dacă nu te numeri printre cei pricepuți în lucrări de casă, îți recomandăm să apelezi la un specialist în instalații care să cunoască fiecare pas în detaliu, când ne referim la operațiunea de montare a chiuvetei. Acesta va finisa rapid și sigur operațiunea, având experiența necesară, dar și uneltele potrivite lucrării. Mai mult, instalatorul va ști să verifice corectitudinea montajului, plus starea componentelor care alcătuiesc instalația care deservește chiuveta. Pentru a verifica rapid dacă ai montat corect chiuvetele din baie și bucătărie, vei lăsa apa să curgă pentru o perioadă și vei observa cu atenție dacă există scurgeri în fiecare zonă, fie că e vorba de sifoane, racorduri sau furtunuri.
Montarea lavoarului
Montarea lavoarului de baie se face mai facil decât montarea chiuvetei de bucătărie. Acest lucru este valabil deoarece lavoarul se montează pe câteva tipuri de suport specifice: piedestal (picior, semi picior), consolă sau mască de chiuvetă (mobilier de baie cu picioare sau suspendat). Evident, fiecare tip de montare are specificul ei. Lavoarul de baie este ales în funcție de dimensiunea băii. El trebuie să se potrivească cu celelalte obiecte sanitare din baie și cu obiectele de mobilier.
Înainte ca lavoarul să fie fixat, vom monta bateria pe acesta, cu tot cu racordurile de apă. De asemenea vom monta o altă componentă importantă – sifonul. Abia apoi se trece la poziționarea lavoarului pe perete în apropierea țevilor de apă, la care va fi conectat.
Atenție, de obicei se poziționează la o distanță de cel puțin 85 cm față de podea, dar acest lucru este hotărât și în funcție de înălțimea utilizatorilor. Se utilizează un creion pentru a marca locul în care se vor face găurile de susținere. După ce vei utiliza o bormașină pentru a penetra peretele, vei monta lavoarul, fixându-l cu ajutorul șuruburilor și diblurilor. Nu vom uita să racordăm furtunul flexibil al sifonului la țeava de scurgere. Orice instalator, fie el și unul amator, știe că sifonul trebuie poziționat în formă de U.
În etapa următoare, vom conecta furtunurile de alimentare cu apă la bateria ce va fi prinsă pe, sau lângă lavoar. Și în cazul acestei operațiuni, vom lăsa apa să curgă pentru a verifica dacă nu există scurgeri. După toate verificările, se poate etanșa marginea chiuvetei, dacă aceasta este poziționată lângă perete, cu ajutorul unui pistol cu silicon. Dacă lavoarul este poziționat pe blat, neexistând legătură directă cu peretele, poți face etanșare între blat și perete cu o șină de îmbinare. Astfel micile picături care vor ajunge pe blat nu se vor scurge în locuri nedorite. În acest moment, operațiunea de montare a chiuvetei în baie este finalizată.
Montarea chiuvetei în bucătărie
Dacă montarea lavoarului este o operațiune relativ simplă, la bucătărie vom întâlni câteva elemente care ne vor îngreuna sarcina. Este vorba în primul rând de blatul de bucătărie, cel care va susține chiuveta propriu-zisă. Este, așadar, necesară decuparea blatului, indiferent de modul în care alegeți să poziționați chiuveta. Aceasta poate fi montată deasupra blatului, sub blat, la același nivel cu blatul sau integrată în acesta.
Cea mai întâlnită metodă de montare a chiuvetei de bucătărie este cea deasupra blatului. Acest lucru se datorează faptului că este cea care are un grad scăzut de dificultate în execuție. Pentru a instala chiuveta în acest mod, trebuie ca și în celelalte cazuri, să decupați atent blatul. Prima etapă constă în întoarcerea chiuvetei în poziție inversă, cu fundul cuvei în sus, și trasarea cu creionul a conturului acesteia. Având în vedere că dorim să montăm chiuveta deasupra blatului, decupajul va avea suprafața puțin mai mică decât a conturului chiuvetei. Putem trasa un nou chenar, în interiorul primului, care să ne ajute la o decupare corectă. Deoarece chiuveta trebuie poziționată în mijlocul blatului, trebuie să fim foarte atenți când începem operațiunea de decupare. Vom aplica găuri cu bormașina în fiecare colț al chenarului desenat. În interiorul acestora, vom introduce lama fierăstrăului pendular (șoricel) și vom tăia blatul de-a lungul liniilor trasate în prealabil. Pentru un aspect plăcut, poți netezi marginile obținute după tăiere cu hârtie abrazivă.
Chiuveta va fi poziționată în poziție normală, peste gol, iar marginile ei vor acoperi perfect orice urmă de tăiere. Pentru a fi siguri că apa nu se scurge pe sub marginile chiuvetei, în golul blatului se poate aplica un strat de silicon pe marginea chiuvetei. Chiuvetele de bucătărie vin cu cleme care vor ajuta la o fixare sigură de blat.
Majoritatea chiuvetelor vin cu o gaură pentru baterie. Vom avea grijă, ca și în cazul lavoarului, ca aceasta sa fie bine prinsă de chiuvetă. Dacă, în schimb, îți dorești o baterie pe blat, va trebui să decupezi din nou blatul în același mod în care am explicat mai sus (stabilirea diametrului bazei bateriei, utilizarea bormașinii și a pendularului).
În cazul montării chiuvetei sub blat, vom fi nevoiți, de asemenea, să decupăm blatul după un chenar mai mic decât mărimea chiuvetei. Este o lucrare mai dificilă, însă are ca rezultat o chiuvetă cu design foarte plăcut, sub nivelul blatului.
Tot o lucrare dificilă, în care vei avea nevoie de ajutorul unui specialist, este operațiunea de montare a chiuvetei la același nivel cu blatul. În acest caz, chiuveta se montează, în principiu, tot deasupra blatului, numai că trebuiesc prevăzute câteva șanțuri în marginile golului decupat, în care se vor introduce marginile chiuvetei.
Ultima variantă, cea a chiuvetei integrate în blat, reprezintă o metodă puțin utilizată, deoarece blatul și chiuveta trebuiesc produse din același material și vor fi montate împreună.
Pentru ca montarea chiuvetei să fie un succes, trebuie să vă asigurați că ați făcut o conectare corectă a furtunurilor de apa la robineții din perete. Se va verifica, de asemenea, racordarea sifonului sau sifoanelor, dacă ai o chiuvetă cu mai multe cuve, la țeava de scurgere.
Sfaturi înainte de achiziționarea și montarea unei chiuvete
Dacă dorești să înlocuiești chiuveta veche, cea mai simplă metodă este să achiziționezi una asemănătoare ca dimensiuni. Așadar, măsoară dimensiunile chiuvetei vechi și caută una care să se încadreze perfect în locul în care a fost montată cea veche. Avantajele sunt multiple în acest caz, deoarece locul în a care a fost montată deja o chiuvetă, va avea acces facil la robineții de apă sau țeava de scurgere.
În cazul în care dorești totuși să muți locul în care ai chiuveta, trebuie să măsori cu atenție care sunt dimensiunile în care aceasta poate fi integrată, dar și care va fi modul în care vei face legăturile la apă. În acest al doilea caz, este important să apelezi la ajutorul unui specialist. Acesta va analiza situația și îți va da cele mai bune sfaturi pentru a-ți putea pune planul în aplicare.
Chiuveta este un element esențial în orice locuință, iar montarea ei corectă, indiferent de locul acesteia, este o operațiune imperativă. Atunci când vei decide ce tip de chiuvetă dorești, trebuie sa stabilești dacă aceasta se pretează încăperii respective din punct de vedere al formei, dimensiunii, materialului de construcție și al accesoriilor. Astfel, după măsurători, vei ști dacă vei achiziționa o chiuvetă mare sau una mai mică, una rotundă, pătrată, dreptunghiulară sau chiar una pe colț.
Dacă la baie avem de cele mai multe ori de-a face cu un lavoar ceramic, dar se întâlnesc și variantele de sticlă sau chiar de piatră, la bucătărie, cea mai întâlnită chiuvetă este cea din inox. Avem însă și varianta granitului, un material rezistent și foarte plăcut din punct de vedere vizual. Tot aici trebuie să te hotărăști dacă ai nevoie de o chiuvetă cu mai multe cuve sau cu tocător.