Informații generale despre montarea căzii
Poate la prima vedere montarea căzii de baie poate părea o sarcină nu foarte dificilă. În acest articol vă explicăm de ce este necesară respectarea pașilor instalării pentru o funcționare ulterioară fără nicio problemă. Montarea unei căzi de baie diferă în mici aspecte în funcție de tipul acesteia. Dacă, de exemplu, o cadă din acril va fi mai ușor de montat, grație manevrabilității sale sporite, o cadă din fontă vă va pune mari probleme, mai ales dacă decideți să efectuați singur lucrările de montaj.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, recomandăm să apelați la ajutorul unui specialist. Acesta are de partea sa experiența montajului a zeci, poate chiar sute de căzi, lucru care îl face să cunoască în detaliu fiecare aspect al procedurii. Un profesionist știe ce măsuri să ia chiar dacă va întâlni piedici apărute de-a lungul procesului de montare a căzii de baie. Mai mult, acesta se va asigura că elementul montat, în speță cada, va fi așezată în poziție perfectă, împreună cu accesoriile acesteia (preaplin, scurgere, baterie etc.).
Indiferent că schimbați cada veche sau că montați pentru prima dată una în spațiul respectiv, avem câțiva pași de urmat, care vă vor ajuta să obțineți o cadă perfect funcțională. De obicei timpul de montare a căzii nu este unul îndelungat daca aveți la dispoziție uneltele și accesoriile necesare. Așadar, vă veți putea bucura de o baie relaxantă în noua cadă chiar în aceeași zi.
Prima decizie înainte de montarea căzii este alegerea locului în care aceasta se va amplasa. Dimensiunea acestuia ne va dicta ce fel de cadă alegem. Vom putea realiza care este cea mai potrivită formă și dimensiune pentru cada noastră. De asemenea, tot acum ne vom hotărî care va fi materialul din care aceasta va fi fabricată, dar și ce accesorii ne dorim să aibă incluse. De exemplu, puteți alege o cadă modernă cu duze de hidromasaj care să ducă experiența băii la un alt nivel.
Înainte de a vă expune pașii necesari pentru montarea căzii, este bine să vă asigurați că aveți la dispoziție toate uneltele necesare lucrării. Puteți începe lucrul și în câteva ore, puteți avea o cadă de baie zidită și gata de a vă răsfăța.
Pașii montării
Pașii pentru montarea căzii de baie trebuie respectați întocmai. Ordinea lor nu este reversibilă. După cum am spus mai sus, un specialist îi cunoaște întocmai și vă va garanta succesul lucrării. El va ști la ce înălțime se montează cada, cum se montează o cadă încastrată, ce picioare sunt necesare unei căzi de fontă sau ce suport este necesar căzii pe care ați ales-o.
Montarea scurgerii
Primul pas de montare este legat de scurgerea atașată căzii. Aceasta se va monta înaintea așezării căzii în poziția ei de bază. Mai exact, vom întoarce cada cu susul în jos și o vom așeza pe o suprafață care să ne permită ușor accesul la gaura de scurgere. Vom avea grijă ca muchiile vizibile ale căzii, aflată acum în contact cu diverse suprafețe, să nu se zgârie. Puteți utiliza o folie sau mai multe bucăți de burete pentru a vă asigura că nu aveți surprize neplăcute. Scurgerea vine la pachet cu toate accesoriile necesare. Nu vom uita să le utilizăm pe toate. Importanța garniturii de etanșare care se postează sub sita de scurgere este una majoră. Astfel ne asigurăm că nu vor exista scurgeri sub cadă.
Poziționarea căzii pe picioare
După efectuarea primului pas, vom trece la poziționarea efectivă a căzii. Este nevoie de atenție sporită pentru ca aceasta să fie așezată perfect orizontal. Așezarea se va face ghidată de un boloboc. În cazul în care cada noastră nu este așezată perfect, ne putem lovi de problema curgerii apei din cadă. De obicei cada vine cu picioare reglabile. Cu ajutorul unei chei, vom putea modifica poziția acestora până când suntem siguri că ea este fixată în poziția dorită. Tot acum vom fixa și țeava de scurgere. Picioarele de susținere trebuie să rămână cât mai fixe, de aceea se montează în ciment.
Fixarea preaplinului
Montarea căzii continuă cu a treia etapă. Aceasta constă în fixarea preaplinului căzii de baie. Acesta este situat în partea superioară a unei căzi și are rolul de a evacua apa când nivelul acesteia amenință să depășească marginile. Preaplinul are de asemenea un rol semnificativ, de aceea recomandăm multă atenție la montare. Avem nevoie de garnituri bine poziționate care să prevină scurgerile nedorite. Cele mai moderne sisteme preaplin sunt conectate la scurgere. Astfel, la acționarea rotiței de preaplin, puteți acționa capacul scurgerii, închizându-l sau deschizându-l după nevoie.
O etapă intermediară apare în cazul în care v-ați ales o cadă de metal. Astfel, pentru a spori siguranța utilizării căzii, în condițiile în care toate băile moderne sunt dotate cu prize electrice pentru a utiliza uscătoare, aparate de ras etc, recomandăm să apelați la un electrician care să efectueze o lucrare de împământare a căzii.
Verificarea îmbinărilor
Am amintit în toate etapele de mai sus despre scurgeri nedorite. Acestea apar dacă nu acordăm atenția necesară fiecărui element în parte. O garnitură uitata va crea cu siguranță probleme în timp. Iată de ce, pentru a preîntâmpină apariția unor astfel de probleme, includem o etapă speciala care vă va face să verificați dacă toate îmbinările elementelor căzii sunt etanșe. Există detalii care par minore, dar care au o importanță majoră. De exemplu, atunci când scurgerea se va conecta la țeava colectoare, veți avea grijă ca îmbinarea să fie una perfectă. Respectați, de asemenea, panta necesară în cazul unei astfel de lucrări. Aceasta este de aproximativ 3 cm. Verificarea etanșeității elementelor se face umplând cada cu apă și verificând îmbinările efectuate atât la scurgere, cât și la preaplin.
Poziționarea căzii cu suporturi de cadă
Am amintit în pasul doi de poziționarea căzii cu ajutorul picioarelor de cadă. Există însă posibilitatea în care vă doriți ca aceasta să fie poziționată pe un suport de cadă. Acesta este fabricat dintr-o spumă extrem de dură, care ofera căzii protecție maximă. Mai mult, ea izolează fonic și termic.
Verificarea etanseității
După ce ați verificat etanseitatea îmbinărilor la scurgere și preaplin, veți mai studia atent încă odată împrejurimile căzii pentru a observa dacă există vreo scurgere. Asta pentru că imediat se va trece la procesul de zidire a căzii cu BCA sau cărămidă și la acoperirea suportului cu plăci ceramice. Trebuie sa fim absolut siguri că zidirea se va face doar dupa ce ne-am asigurat că totul este perfect etanș. Imaginați-vă cât de dificil ar fi să interveniți sub cadă în cazul în care ați zidit mascarea acesteia. Mai nou, se poartă căzile cu mască de plastic ce permit intervenții facile în cazul avariilor.
Conectarea țevilor și conductelor
Ultimul pas din procesul de montare al unei căzi îl reprezintă conectarea țevilor și conductelor. Vom avea grijă ca țevile de scurgere să aibă o pantă de aproximativ 2-3 cm pe metru pentru a evita o scurgere prea rapidă a apei și a depunerii de sedimente.
Sfaturi
Daca ați decis să înlocuiți cada veche sau să montați una la noua casă și să realizați această operatiune de unul singur, vă recomandăm sa vă informați temeinic în prealabil. Aveți grijă să nu ratați nicio etapă. De asemenea, nu uitați să cumpărați toate piesele necesare montării unei căzi înainte de a începe lucrul.
Având în vedere că pot apărea probleme după ce ați terminat lucrarea, se recomandă montarea cu ajutorul unui specialist. Să montezi o cadă de baie nu este neapărat o treabă facilă. Așezarea și poziționarea exactă a căzii este primordială. Nu mai vorbim de montarea unei căzi cu hidromasaj care trebuie să funcționeze fără cusur. Un instalator sanitar vă poate fi alături încă din faza incipientă a alegerii căzii. El vă va explica de ce să alegeți o anumită cadă în detrimentul alteia.
După ce ați aflat toate secretele unei montări cu succes a unei căzi, o puteți alege pe cea potrivită pentru baia dumneavoastră la Romstal Moldova: http://bit.ly/2WExTtY