Cum se curăță gresia și faianța
Curățarea gresiei și faianței se face utilizând substanțe profesionale sau soluții preparate în casă – oțet, zeamă de lămâie cu apă și bicarbonat de sodiu sau apă oxigenată (peroxid de hidrogen). Ambele soluții, cea profesională și cea preparată în casă, ajută la menținerea unui mediu igienic. Bineînțeles, curățarea trebuie făcută constant, lucru care face ca mizeria să nu se depună și să se întărească. Astfel vom reuși cu minim de efort să obținem plăci ceramice strălucitoare.
Curățarea gresiei și faianței se face de sus în jos, folosind lavete moi – pentru a nu zgâria. În acest caz vom fi siguri că eliminăm toată mizeria, deoarece aceasta prin frecare și clătire va coborî pe plăcile ceramice aflate în partea de jos. În momentul în care vom termina lucrarea rezultatul va fi unul pe măsură.
Pe lângă plăcile ceramice trebuie să acordăm atenție sporită și rosturilor dintre ele, mai exact chitului ce a fost aplicat la montarea inițială. Ne vom folosi de periuțe vechi de dinți sau de o perie acoperită cu o lavetă pentru a nu zgâria chitul.
Soluții preparate în casă pentru curățarea gresiei și faianței
Faianța din bucătărie este mai tot timpul invadată de picăturile de ulei și grăsime. Același lucru este valabil și pentru gresie, mai ales partea de podea din zona aragazului. Pentru o curățare eficientă putem apela la câteva soluții la îndemână chiar cu elemente pe care le găsim de obicei în orice bucătărie – bicarbonat de sodiu, oțet, suc de lămâie și evident apa.
Aceste soluții degresează materialul ceramic ajutându-l să-și mențină strălucirea. Soluțiile pe care le preparăm pot fi împrăștiate cu ajutorul unor flacoane cu pistol după care se vor șterge cu laveta sau cârpa moale. Aceleași soluții se pot utiliza și pentru faianța și gresia din baie.
Soluții de curățat cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate reprezenta parte importantă dintr-o soluţie eficientă de curăţare a gresiei și faianței. Trucul este de a amesteca o lingură de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de ceaşcă de apă fierbinte. Punem amestecul într-un recipient cu pulverizator şi agităm bine înainte de folosire. Pentru rezultate pe măsură vă recomandăm adăugarea unei linguri de suc de lămâie sau de oțet. În acest moment aveți o soluție universală de curățat care va face față cu brio atât în baie cât și în bucătărie. Frecați faianța sau gresia cu o lavetă după ce ați pulverizat soluția preparată. Aceasta va îndepărta urmele de grăsime sau săpun. În general, pentru un rezultat bun, se va lăsa să acționeze soluția timp de minimum 5 minute.
Soluții de curățat cu suc de lămâie
După cum am spus mai sus, și sucul de lămâie se dovedește a fi un produs eficient în îndepărtarea mizeriei depuse pe plăcile ceramice din locuință. Mai mult, acesta își arată eficacitatea când vine vorba despre mizeria depusă pe chitul de rosturi. Chitul dintre plăcile de faianță sau gresie se curăță incredibil de bine cu suc de lămâie mai ales dacă aveți răbdare să frecați atent fiecare îmbinare folosind o periuță veche de dinți. Sucul îndepărtează rapid negreața și mucegaiul. Chitul va reveni la culoarea inițială iar locul va mirosi proaspăt și frumos a lămâie. Bineînțeles, pentru o soluție care să combată orice urme de mizerie și bacterii, se recomandă amestecarea unui litru de apă cu 80 ml de suc de lămâie, 60 ml de oțet și 60 g de bicarbonat de sodiu. Amestecul obținut va da rezultate garantate.
Soluții de curățat cu oțet
Deja am amintit mai sus de prezența oțetului în soluțiile de curățare preparate în casă. Asta pentru că acesta funcționează eficient chiar de unul singur. Multe gospodine recurg la soluția oțetului nediluat cu care pulverizează pe suprafața acoperită de plăci ceramice. Ele lasă soluția să acționeze pentru câteva minute după care iau o lavetă și curăță faianța și gresia. Substanțele active din oțet distrug murdăria, grăsimea, depunerile de săpun și depunerile ușoare de calcar.
Soluții de curățat cu apă oxigenată
Cu siguranță avem în casă apă oxigenată, utilizată pentru dezinfectări ori de câte ori cadem sau ne tăiem. Așadar știm deja că această soluție este un excelent dezinfectant. Atunci ce ne-ar putea opri să o folosim și la curățarea faianței și gresiei din casă? Noi vă recomandăm să o utilizați pentru a curăța eficient murdăria care se acumulează pe plăcile ceramice din baie sau bucătărie sau între rosturile de la gresie și faianță. Apa oxigenată va curăța și dezinfecta locul fiind utilizată de multe ori și pentru a dezinfecta robineții, vasul wc, chiuvetele, oglinzile sau frigiderul. S-a dovedit a fi o soluție eficientă și în ceea ce privește îndepărtarea mucegaiului.
Soluții de curățat cu clor
Chiar dacă are un miros înțepător și este iritant pentru piele, clorul este un înălbitor eficient prezent în mai toate produsele profesionale de curățare. Este eficient și de unul singur, însă trebuie aplicat cu precauție folosind mănuși și ochelari de protecție. Nu este indicat să lăsați copii în zona în care s-a tratat cu clor mai ales cât acesta acționează. Vă recomandăm să deschideți larg ferestrele atunci când hotărâți să curățați gresia și faianța cu această soluție.
Ca și produsele prezentate mai sus, clorul se amestecă cu apă într-un recipient, după care se transferă soluția obținută într-o sticlă cu pulverizator. Acest produs final va fi pulverizat pe plăcile ceramice din locuință și va fi lăsat să acționeze până la 30 de minute. Nu vom uita să stropim rosturile pentru un efect de curățare eficient. Vom freca apoi suprafețele cu lavete, bureți, cârpe și perii după care vom clăti bine.
Soluții pentru luciul gresiei și faianței
Cu toții ne dorim ca gresia și faianța noastră să rămână tot timpul curate și lucioase precum în ziua în care le-am cumpărat. Acest lucru se poate obține prin întreținerea regulată de care aminteam mai sus. Pe lângă soluțiile casnice vom căuta în magazine produse speciale pentru curățarea gresiei, care, prin construcția lor sunt puțin agresive dar foarte eficiente în menținerea luciului. O altă soluție eficientă este să frecați gresia cu o soluție de curățat geamurile. Astfel suprafețele își vor păstra strălucirea.
Produse profesionale pentru curățarea gresiei și faianței
Produse profesionale pentru curățarea gresiei și faianței au ca efect curățarea puternică și protejarea suprafețelor placate cu acest fel de produse. Aceste produse îndepărtează depunerile de calcar, urme de vopsea ori var, eflorescente și depunerile severe de murdărie de pe gresie și faianță. Ele au la bază alcool și substanțe tensioactive destinate întreținerii suprafețelor din gresie și faianță fiind preferate soluțiilor casnice pentru acționarea mai rapidă.
De obicei, detergentul pentru curățat gresia și faianța este un produs concentrat care se utilizează diluat. Cu soluția obținută după ce s-au respectat instrucțiunile scrise pe ambalaj se va spăla suprafața în cauză cu o cârpă sau un burete. De cele mai multe ori acest tip de soluții nu necesită clătirea ulterioară. Există tipuri de detergenți pentru fiecare tip de gresie – mată, lucioasă, porțelanată, de exterior. Fiecare în parte are caracteristici potrivite pentru a da cel mai bun rezultat.
Lavete și bureți pentru curățat gresia și faianța
Cum se curăță gresia și faianța într-un mod eficient, pentru a proteja suprafața. Pentru aceasta vom avea nevoie de elemente moi care prin frecare repetată să nu afecteze placa ceramică. Deși o cârpă moale se comportă excelent în frecarea suprafețelor, recomandăm achiziționarea de lavete și bureți pentru curățat gresia și faianța care să vă folosească în mai multe rânduri în procesele de curățare.
Perii pentru curățat gresia și faianța
Pentru murdărie mai rezistentă, care nu poate fi îndepărtată cu ajutorul lavetelor sau bureților prea moi, recomandăm să aveți la îndemână câteva perii care să vă ajute să îndepărtați rapid depunerile mai rezistente. Periile sunt utile și la curățarea rosturilor, deși mai indicat este să folosiți o periuță de dinți mai veche care are o suprafață potrivită și care poate face minuni în combinație cu o soluție de curățat.
Tehnici pentru curățarea gresiei și faianței
Pentru a obține rezultatul dorit atunci când ne apucăm să curățim gresia și faianța este bine să urmăm câteva reguli nescrise care să lase suprafața fără urme sau pete și cu rosturi curate care să pună în valoare tot ansamblul. Pentru aceasta ne vom apuca întotdeauna să spălăm întâi faianța de sus și vom termina lucrarea prin curățarea podelei.
Curățarea gresiei și faianței fără a lăsa urme
Pentru a nu lăsa urme în urma noastră după ce am curățat gresia și faianța este necesar ca înaintea procesului propriu-zis de curățare să aspirăm de praf suprafața în cauză. Astfel eliminăm o posibilă cauză a urmelor care ar strica toată munca. Cu ajutorul pulverizatorului vom aplica suprafața de faianță începând din partea superioară după care vom lăsa câteva minute (până la 30 de minute). Mai departe vom freca cu laveta, buretele abraziv sau peria, după caz, în funcție de natura depunerilor; vom insista și asupra rosturilor, urmând ca în parte de final să ștergem întreaga suprafață cu o lavetă puțin umedă. Nu vom uita să clătim bine cu apă și să ștergem la final cu o cârpă uscată. Baia sau bucătăria vor arăta mai bine ca niciodată!
Curățarea rosturilor dintre plăcile de gresie și faianță
Chitul dintre rosturile gresiei și faianței trebuie să fie unul de calitate. De ce? Pentru că altfel va fi influențat major de condițiile camerei în care a fost montat și nu va mai putea fi curățat, singura modalitate fiind înlăturarea lui și înlocuirea cu un chit mai bun. Și acesta din urmă este un compus care va fi afectat de umezeală, praf și mucegai, numai că permite curățarea cu una dintre soluțiile prezentate în acest articol. Cu multă atenție și dedicare vom reuși să îndepărtăm bacteriile și mizeria din acest strat de material. Chitul dintre rosturi trebuie curățat în mod regulat cu produse capabile să îndepărteze murdăria. Soluțiile cu bicarbonat de sodiu, oțet, suc de lămâie sunt naturale și foarte eficiente. La fel, putem utiliza înălbitor sau apa oxigenată. Dacă vom curăța atent și la perioade constante de timp nu va fi o corvoadă curățarea chitului de rosturi.
Curățarea petelor de pe gresie și faianță
De cele mai multe ori culoarea faianței și a gresiei se alege în funcție de natura camerei în care se montează. La bucătărie, de exemplu, se utilizează nuanțe de crem care ascund mai bine petele de grăsime sau ulei. Soluția nu este însă să lăsăm aceste pete să afecteze suprafața ceramică. Suntem datori să acționăm rapid și să curățăm suprafețele afectate pentru a nu face curățarea lor mai dificilă. Cu ajutorul unui burete abraziv și a unei soluții preparate în casă vom îndepărta rapid depunerile de pe faianță sau gresie.
Curățarea gresiei și faianței cu aparate cu aburi
Mai nou, pe piață au apărut diverse aparate care folosesc aburi pentru a curăța diverse obiecte din locuință indiferent dacă sunt de sticlă, metal, lemn sau ceramică. Acest aparat modern poate fi utilizat și pentru curățarea gresiei și faianței, rezultatele fiind excelente. Plăcile ceramice vor fi curate și igienizate foarte rapid. Cele mai multe dintre firmele de curățenie oferă în gama lor curățarea cu aburi, fiind o metodă apreciată datorită eficienței. Iată de ce vă recomandăm, dacă bugetul vă permite, achiziționarea unui astfel de dispozitiv. Aparatul de curățat cu aburi vine cu o serie de accesorii care ajută să se adapteze la orice obiect ce urmează a fi curățat. Acest produs nu are nevoie decât de apa pe care o transformă într-un jet de aburi care curăță perfect orice suprafață. Jetul de aburi omoară microbii, bacteriile, ciupercile, îndepărtează praful, înmoaie grăsimile și murdăria și îndepărtează petele de orice fel.
Sfaturi pentru curățarea gresiei și faianței
Curățarea gresiei și faianței poate reprezenta o activitate rapidă și plăcută dacă respectăm câteva sfaturi utile. Deoarece utilizăm soluții destul de puternice este indicat să ne protejăm mâinile și ochii. De asemenea, pentru a freca cât mai puțin și a ne face sarcina mai ușoară vom acorda timpul necesar soluției după aplicare ca aceasta să acționeze în profunzime.
Metode de protejare a gresiei și faianței
Printre metodele de protejare a plăcilor ceramice împotriva murdăriei amintim curățarea regulată, aplicarea covorașelor peste gresie și aplicarea unui lac de protecție pentru rosturi.
Astfel vom fi asigurați împotriva unui ansamblu de factori dăunători precum: umezeala, mucegai, frecare excesivă. De asemenea, gresia și faianța își vor păstra mai mult timp culoarea și strălucirea.