Chile – țara care oferă energia electrică (fotovoltaică) gratuit

În Chile, sectorul de energie fotovoltaică s-a extins atât de rapid, încât energia electrică este gratuită în unele zone ale țării.

Consumatorii finali din Chile pot fi considerați cei mai norocoși, deoarece folosesc energie electrică din surse regenerabile cu zero efecte negative asupra mediului înconjurător și asta la costuri minime pentru buzunar.

Acest lucru este posibil deoarece panourile solare instalate furnizează prea multă energie, iar infrastructura nu s-a dezvoltat în același ritm ca să ofere „transportarea” energiei către toți consumatorii din țară.

Prețurile au coborât la zero în mai multe regiuni din Chile timp de 113 zile, asta însemnând că poate fi depășit recordul de 192 de zile în anul 2015. Cea mai mare pierdere o suferă companiile care dețin centrale electrice și dezvoltatorii care doresc să obțină finanțare pentru noi facilități.

Din cauza creșterii cererii de energie din Chile, pe fonul producției miniere în plină expansiune și a creșterii economice, au fost construite 29 de ferme solare, iar încă 15 ferme sunt deja planificate. După ce creșterea economică a încetinit, din cauza scăderii producției de cupru, nu este posibilă realizarea conexiunii între ferme și consumatorii finali. Cele două rețele de transmisie a energiei (rețeaua centrală și cea de nord), nu sunt conectate între ele, iar zonele în interiorul rețelelor care nu au o capacitate de transmisie adecvată crează probleme suplimentare. Aceasta înseamnă că o regiune poate avea surplus de energie și prețurile scad.

Cu toate acestea, din anul 2013 și până în prezent, capacitatea de producție a energiei fotovoltaice în Chile s-a majorat de 4 ori, ajungând la 770 MW.

Guvernul își propune să rezolve această problemă și vor fi construite linii de transmisie de cca 3.000 km. Sursa>>