Arată ca un rezervor sau ca un boiler și stă, de regulă, deasupra sau în apropierea sistemului de încălzire, de producere a apei calde ori de alimentare cu apă. Vasul de expansiune, căci despre el este vorba, e folosit în mai toate circuitele de acest tip, de la instalațiile de climatizare auto și până la centralele termice și sistemele cu hidrofoare.
Pe piață se găsesc o mulțime de modele de vase de expansiune, care au dimensiuni diferite, în funcție de presiunea apei, mărimea instalatiei de incalzit apa sau de alimentare, și de temperatura până la care este încălzită apa.
În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre rolul pe care îl are un vas de expansiune, ce beneficii îți aduce folosirea lui, câte tipuri există și care sunt componentele din care este alcătuit. Totodată, îți prezentăm și câteva recomandări legate de aspectele la care ar fi bine să fii atent când alegi un vas de expansiune și cum îl întreții corect.
Și nu uita, până la 31 martie, dacă introduci codul promoțional MINUS5, ai 5% reduceri la cumpărăturile online, inclusiv la vasele de expansiune, pe care le găsești AICI https://bit.ly/2UKK9rJ și livrare gratis în toată țara!
Ce este vasul de expansiune
Dacă faci un exercițiu de imaginație, poți vizualiza vasul de expansiune ca pe un amortizor care ajută la reglarea presiunii din sistemul de încălzire, de producere a apei calde sau de alimentare cu apă, astfel încât aceasta să rămână în limite normale. Este un aspect foarte important pentru buna funcționare a sistemului.
Cum funcționează un vas de expansiune
Apa are volumul cel mai mic la temperatura de 4°C. Sub sau peste această valoare, volumul apei crește. Astfel, apa încălzită de la 4°C la 100°C își mărește volumul cu 4,35%, la 200°C, cu 15,6%, iar la 300°C, cu 40,3%. Pe de altă parte, prin înghețare, volumul apei crește cu 9%, ceea ce explică faptul că țevile se sparg atunci când este ger, dacă nu sunt bine izolate.
Așadar, în momentul în care sistemul de încălzire, cum e centrala termica, este în funcțiune, apa încălzită își mărește volumul. Consecința este că presiunea din instalație crește, ceea ce poate duce, uneori, la explozii de abur supraîncălzit sau la degradarea, în timp, a sistemului de încălzire, pentru că presiunea suplimentară stresează componentele instalației și face ca apa să circule foarte greu în circuit.
Vasul de expansiune este elementul de siguranță care preia diferența de presiune, acționând asemenea unei perne de aer. Astfel, instalația termică este stabilizată și poate funcționa normal.
Pe de altă parte, în cazul unui sistem cu hidrofor, vasul de expansiune este rezervorul acestuia din urmă. Când pompa hidroforului pornește, presiunea din interiorul vasului, care este împărțit în două de o membrană flexibilă din cauciuc (o parte pentru apă și o parte pentru aer) crește și acesta se umple. Astfel, pompa ajunge la presiune maximă și se oprește. Apoi, apa este extrasă din sistem, iar presiunea aerului forțează lichidul din vasul de presiune în sistem. Membrana se dezumflă și sistemul ajunge la presiune minimă, iar pompa repornește.
Semne că vasul de expansiune nu funcționează corect
Ca să știi când este cazul să apelezi la serviciile specialiștilor, ar fi bine să ții cont de următoarele aspecte care ar putea fi semne că vasul de expansiune nu funcționează corect:
presiunea crescută – atunci când centrala termică, de exemplu, este în funcțiune, deci încălzește apa, presiunea din interiorul vasului de expansiune crește peste limite;
presiunea nu este constantă – dacă vasul de expansiune funcționează corect, atunci presiunea apei din interiorul lui este stabilizată la 1 bar, chiar dacă centrala termică merge sau nu; dacă observi că acest lucru nu se întâmplă, este indicat să ceri ajutorul unui instalator autorizat;
temperatura vasului de expansiune – poți face o verificare foarte simplă punând mâna pe vas; în mod normal, în partea superioară ar trebui să simți căldură, în vreme ce fundul vasului ar trebui să aibă temperatura ambientului în care se află; dacă observi că întreg vasul este cald, atunci înseamnă că e plin cu apă pentru că membrana din interiorul lui este deteriorată; în cazul acesta, va trebui să apelezi la un specialist ca să vezi dacă nu cumva vasul trebuie înlocuit.
Rolul vasului de expansiune și beneficiile folosirii lui
Rolul principal al vasului de expansiune este că nu permite depășirea nivelului normal al presiunii din instalația de încălzit (centrală, sistem solar), de producere a apei calde (boiler) sau de alimentare cu apă (hidrofor). De fapt, instalarea lui este necesară pentru că extinde volumul total al sistemului, astfel încât:
– apa care își mărește volumul prin încălzire să aibă suficient loc – în cazul instalațiilor de încălzit;
– consumul de apă să fie util – în cazul unui hidrofor, vasul de expansiune determină numărul de porniri ale pompei; cu cât vasul e mai mare, cu atât numărul de porniri este mai mic.
Ce beneficii îți aduce un vas de expansiune
Unul dintre cele mai importante beneficii pe care ți le aduce folosirea unui vas de expansiune este că previne producerea unor accidente grave. De pildă, el este absolut necesar în cazul instalațiilor solare. Motivul este că temperatura și presiunea apei cresc foarte mult, iar apa poate refula și crea stres asupra componentelor sistemului, ajungându-se, în unele cazuri, până la pericol de explozie.
Pe de altă parte, dacă este utilizat pentru un sistem de alimentare cu apă (hidrofor), atunci el asigură consumul util de apă și de energie electrică, determinând numărul de porniri ale pompei. În această situație, vasul de expansiune este ca un rezervor de stocare a apei și, cu cât este mai mare, cu atât pompa hidroforului va porni mai rar. Astfel, este prelungită durata de viață a sistemului de alimentare cu apă.
Pe lângă toate acestea, un vas de expansiune montat în circuitul de încălzire împiedică deschiderea supapei de siguranță a unei centrale termice, de exemplu, ceea ce ar putea duce la pierderi de apă. Totodată, creșterea în volum a apei, odată cu încălzirea ei, nu pune presiune doar asupra componentelor centralei în sine (cum ar fi pompa), ci și asupra conductelor care trec prin casa ta. Acest lucru poate avea ca rezultat deteriorarea acestora sau scurgeri nedorite. Așadar, un vas de expansiune protejează nu numai echipamentul pentru încălzit propriu-zis, ci și țevile.
Ce tipuri de vas de expansiune există
După modul de funcționare, există două tipuri de vase de expansiune: închise și deschise. Dintre acestea, primele sunt cel mai des folosite. În funcție de modul de aplicabilitate, vasele pot fi verticale sau orizontale.
Vas de expansiune închis
Acest tip de vas funcționează sub presiune, fiind vorba despre un sistem care nu comunică deloc cu exteriorul. Vasul de expansiune închis necesită, prin urmare, sisteme suplimentare de siguranță, pentru a preveni acumularea presiunii în instalație.
Vasele de expansiune închise au în componența lor două camere:
o cameră pentru lichid – situată în partea de jos a vasului și destinată stocării apei din instalație;
o cameră umplută cu aer – perna de aer, situată în partea de sus a vasului și folosită pentru aerul prins în instalație.
Aceste două camere sunt separate între ele de o membrană flexibilă din cauciuc. Când temperatura crește și, implicit, volumul apei, excesul de lichid intră în vas și comprimă perna de aer. Volumul vasului și presiunea de preîncărcare a pernei de aer sunt calculate de așa natură, încât variațiile de presiune ale apei din instalație să fie în limitele corecte. Membrana ajunge să ocupe întreg spațiul din interiorul vasului de expansiune. Când temperatura apei scade, se reduce, treptat, și volumul ei, până ce membrana își reia poziția inițială. Acesta este mecanismul prin care se reglează presiunea din sistemul de încălzire.
Vas de expansiune deschis
În general, un vas de expansiune deschis este folosit în cazul sistemelor de încălzire sau de producere a apei calde care folosesc combustibil solid. Rolul său, într-o astfel de instalație, este să fie un rezervor care să asigure în permanență necesarul de apă, chiar și atunci când tensiunea cade și cazanul este plin cu combustibil.
De aceea, experții recomandă ca un astfel de vas de expansiune să fie supradimensionat. Adică, dacă în mod normal ai nevoie de un vas de 50 de litri, ar trebui să montezi unul de 100 de litri. Rezerva de 50 de litri va fi folosită pentru o situație similară celei descrise mai sus.
Cum alegi un vas de expansiune și cum îl întreții
După ce ai văzut ce rol are un vas de expansiune și care sunt beneficiile pe care ți le poate aduce folosirea lui, iată, mai jos, câteva recomandări referitoare la alegerea modelului potrivit și la modul de întreținere.
Cum alegi vasul de expansiune potrivit
Dacă te-ai hotărât că vrei un vas de expansiune pentru ca sistemul tău de încălzire, de preparare a apei calde sau de alimentare cu apă să fie protejat și eficient, atunci este bine să fii atent la anumite aspecte, cum sunt și cele de mai jos. Indiferent de alegerea pe care o vei face, apelează întotdeauna la serviciile specialiștilor în domeniu ca să optezi pentru modelul potrivit și la persoane autorizate care să realizeze montajul și verificările necesare. Iată detaliile pe care ar trebui să le iei în calcul:
racordarea la cazan – dacă montezi un astfel de vas la o centrală termică, asigură-te că acesta este racordat direct la cazan;
sezonul rece – ai grijă ca vasul de expansiune să fie protejat față de temperaturile foarte scăzute;
presiunea vasului de expansiune – asigură-te că nu este mai mică decât cea a supapei de siguranță;
dimensiunile vasului de expansiune – ca regulă generală, vasul de expansiune este recomandat să fie mai degrabă supradimensionat decât subdimensionat; în principiu, trebuie să iei în calcul doi factori: capacitatea încălzitorului (centrală, boiler) sau a cazanului și care este presiunea apei din rețeaua de țevi care trec prin casa ta; consultă-te cu specialiștii în domeniu (firmă de proiectare), ca să știi ce să alegi;
nevoile tale – nu orice vas de expansiune, indiferent de calitatea lui, este bun pentru locuința ta; totul depinde de câți oameni stau în casă, care este consumul mediu lunar, cât de mare este sistemul de încălzire sau de producere a apei calde, tipul instalației pentru care vrei să-l utilizezi (centrală termică, sistem solar, hidrofor, boiler, puffer etc.).
Cum întreții corect un vas de expansiune
Pentru o bună funcționare a vasului de expansiune, este bine să ții cont de următoarele aspecte legate de modul în care îl întreții corect:
- verifică presiunea maximă a vasului de expansiune – aceasta este scrisă pe eticheta produsului;
- asigură-te că presiunea maximă admisă nu este depășită;
- presiunea din vasul de expansiune se măsoară cu un manometru, dar atunci când este gol;
- presiunea pernei de aer este indicat să fie cel puțin egală cu presiunea maximă a vasului.
Așadar, montarea unui vas de expansiune stabilizează presiunea din sistemului tău de încălzire, de preparare a apei calde sau de alimentare cu apă, prelungind, astfel, durata de viață a acestuia și prevenind producerea unor accidente grave, cum ar fi exploziile de aburi supraîncălziți. Reține că este foarte important să te consulți cu specialiștii în domeniu pentru a alege modelul corespunzător nevoilor tale și la un instalator autorizat pentru montaj și verificare.