În sezonul rece, este important să te simți confortabil în propria locuință și aceasta să fie încălzită în mod corespunzător. De altfel, un confort termic sporit este esențial în zilele friguroare de iarnă, însă acest factor poate influența semnificativ cheltuielile la facturile de utilități.
Din fericire, există numeroase soluții la îndemână, care te pot ajuta să faci economie la căldură iarna, fără să renunți la confortul de care ai nevoie. Află, în cele ce urmează, ce soluții îți pot fi de ajutor.
Instalează un termostat
Dacă ai o centrală termică, atunci va fi extrem de util să folosești un termostat. Acest dispozitiv minunat te ajută să controlezi temperatura ambientală și menține nivelul de căldură setat de către tine.
Cu alte cuvinte, centrala va funcționa doar atunci când temperatura din casă scade sub nivelul setat de tine în prealabil! Termostatul poate fi programat pe ore și pe zilele săptămânii, iar unele modele pot fi comandate de pe telefonul mobil – ai ieșit de la birou spre casă și ți-ai pornit centrala!
Acest truc va diminua considerabil consumul.
Redu temperatura ambientală
Temperatura optimă în casă, pe timp de iarnă, ar trebui să fie setată în jur de 21 grade Celsius pentru zi și 18 grade Celsius pentru regim de noapte. E demonstrat că temperatura optimă e atunci când nu te îmbraci prea gros, dar nici când porți maiou și pantaloni scurți. Iar când nu ești acasă, poți reduce temperatura, iar sistemul de încălzire nu va funcționa la capacitate maximă.
Alege un sistem de încălzire modern
Trebuie să cunoști că sistemele vechi de încălzire, sau chiar a unei centrale vechi de câțiva ani (sau care nu a fost întreținută corespunzător) pot duce la creșterea considerabilă a consumului de energie. În funcție de necesitățile tale, poți alege o centrală termică pe gaz sau electricitate, ori una pe lemne sau peleți.
Ventilează corespunzător locuința
Pentru a reduce pierderile de căldură, e indicat să nu ții ușile și geamurile deschise prea mult timp. Dacă vrei să aerisești locuința, cel mai optim ar fi să deschizi geamurile din zonele opuse ale casei. Astfel poți crea curent, iar aerul se va împrospăta rapid.
Redu pierderile de căldură
Când vorbim de pierderi de căldură, acestea apar în special la locuințele vechi. Cel mai des căldura se pierde prin pereți, la nivelul geamurilor și ușilor sau al podului.
Poți utiliza benzi autoadezive din burete, pe care le lipești pe tocul ușilor și al geamurilor. Sau poți utiliza pernuțele care blochează curentul, acestea fiind special concepute pentru uși și geamuri.
Trage draperiile
În zilele de iarnă, când soarele ne răsfață, lasă-l să pătrundă în casă. Acesta va contribui la creșterea temperaturii în casă, iar centrala nu va mai funcționa la fel de mult. Nu uita să cobori draperiile după apus.
Iar în cazul zilelor reci, fără soare, este indicat ca draperiile să fie închise, pentru a împiedica pierderile de căldură și pentru a bloca migrarea în interior a aerului rece. Poți opta pentru draperii cu o țesătură cât mai groasă sau special concepute pentru izolarea termică.
Economisește cantitatea de apă caldă folosită
Utilizarea unei cantități reduse de apă caldă, este un alt factor care va contribui la economisire. Poți face duș în loc de baie, astfel nu va mai fi nevoie să umpli cada cu apă.
Bateriile de baie moderne sunt, de obicei, dotate cu perlatoare (aeratoare) care ajută la înjumătățirea consumului de apă fără a reduce confortul. Jetul de apă este preamestecat cu aer, pentru a oferi aceeași presiune, dar un consum mult mai redus.
Asigură-te că sistemul de încălzire funcționează corespunzător
Este necesar să verifici cu regularitate sistemul de încălzire pe care îl utilizezi și să nu omiți etapele de mentenanță. Astfel, vei avea siguranța că sistemul de încălzire funcționează corect și eficient.
Aerisește caloriferele
Aerisirea caloriferelor trebuie efectuată periodic, pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze în mod optim, dar și pentru a reduce costurile la utilități. Cu alte cuvinte, în cazul în care nu vei aerisi caloriferele, agentul termic nu va circula prin tot interiorul caloriferului, iar acesta nu se va încălzi uniform, iar în unele cazuri chiar deloc.
Nu acoperi caloriferele
Obișnuința noastră de a acoperi caloriferele cu haine, este una dăunătoare. Pe lângă faptul că blochează căldura, se ridică umiditatea în casă, fapt care duce la apariția mucegaiului.
Este bine să eviți plasarea mobilierului în zona caloriferelor, pentru a nu împedica propagarea căldurii.
Folosește soluții alternative pentru încălzire
Cunoaștem că îți este mai frig când încetezi să te mai miști, de aceea dacă stai pe canapea sau te uiți la un film, ia o plapumă mai groasă, sau îmbracă ceva mai gros, astfel eviți să mărești temperatura în cameră.
Acoperă podelele
Podelele din gresie, de exemplu, sunt niște suprafețe reci care pot crea disconfort pe timpul iernii. E indicat să acoperi o suprafață cât mai mare cu covoare, pentru a izola cât mai bine aerul cald. Optează pentru covoare groase, care izolează bine.
Închide caloriferele pe care nu le folosești
Dacă ai o cameră în care nu stă nimeni, atunci poți închide caloriferul pentru a nu consuma prea multă căldură.
Așadar, e posibil să faci economie la căldură pe timpul iernii 😉