5 motive ca să alegi încălzirea în pardoseală

Confortul termic resimțit într-o încăpere înseamnă foarte mult pentru noi toți. Fie că este vorba de spații private (locuințe), fie de cele publice, un sistem de încălzire trebuie să asigure acest confort la un preț accesibil. Este știut faptul că în momentul în care picioarele sunt reci, tot corpul resimte senzația de frig. Alternativa ideală este inversarea distribuției temperaturilor: Zona inferioară mai caldă și zona superioară mai rece.

Încălzirea în pardoseală este un sistem umed tradițional de încălzire, redevenit popular în ultimele decenii, odată cu dezvoltările apărute în industria materialelor de construcții.

Într-o prezentare simplificată încălzirea în pardoseală înseamnă că întreaga suprafață a pardoselii devine un radiator (calorifer), la temperaturi relativ scăzute, prin includerea elementelor de încălzire. Temperatura apei calde care circulă prin țeavă este controlată automat astfel încât să asigure o temperatură a pardoselii de 25-29 de grade, rezultând o temperatură în cameră de aproximativ 20-22 de grade. Aceasta poate fi crescută sau scăzută, în funcție de preferințele individuale.

De ce să ne montăm un sistem de încălzire prin pardoseală?

  1. Este confortabil

Încălzirea este instalată în pardoseală, la distanța de aproximativ 5 cm de suprafață, rezultând o încălzire uniformă a camerei. Datorită distribuției uniforme, pe toată suprafața pardoselii, este posibilă scăderea temperaturii comandate de termostat cu 2-3 grade față de sistemele uzuale, fără nici o senzație de rece. Poate fi instalat în toată locuința sau doar în anumite încăperi (baie, bucătărie, living).

  1. Economic

Comparativ cu sistemele clasice, funcționează la temperaturi scăzute ale agentului termic generând economii substanțiale – chiar de până la 30% din factura de încălzire. Poate fi conectat și este ideal pentru sisteme alternative de energie neconvențională – panouri solare, pompe de căldură, sisteme geotermale etc. Poate fi utilizat singular sau complementar unui sistem clasic de încălzire cu radiatoare.

  1. Sănătos

Datorită variațiilor mici de temperatură, încălzirea în pardoseală produce o deplasare scăzută a aerului din încăpere și astfel mai puțin praf în suspensie. Lipsa curenților de aer înseamnă sensibilitate mai mică la alergii – în special pentru persoanele cu predispoziție ridicată (copii, bătrâni). Pentru zonele umede – baie, bucătărie, holuri- atât pardoseala cât și acoperirile utilizate (ex. covorașe) se vor usca mai rapid, reducând riscul apariției ciupercilor și a mucegaiului. Pardoseala caldă și uscată este mai ușor de curățat, deoarece praful nu aderă. Nu usucă aerul din încăpere, lucru important pentru sistemele actuale de tâmplărie, unde ventilația camerei se face cu dificultate.

  1. Simplu

Proiectat corect, sistemele de încălzire prin pardoseală pot fi instalate practic sub orice tip de finisaj al pardoselii – gresie, plăci ceramice naturale, parchet, covor, etc. Nu ocupă spațiul camerei, oferindu-vă libertate deplină în amenajarea interiorului și instalarea mobilierului.

  1. Este robust și durabil

Este sigur și nu solicită operații de întreținere. Nu trebuie curățat, întreținut, verificat etc. Durata de viață a sistemului este comparabilă cu a clădirii, de cca 50 de ani – față de cei 10 ani pentru un calorifer.