Astăzi nu mai sunt dubii că emisiile de CO2 reprezintă un factor determinant al schimbărilor climatice, iar nivelurile actuale sunt fără precedent în istoria omenirii.
Cercetările arată – concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon vor crește până la punctul în care 2 grade C de încălzire globală vor fi inevitabile în următorii 22 de ani.
Oamenii de știință consideră că acest nivel al încălzirii globale este periculos, iar obiectivul Acordului de la Paris privind schimbările climatice este acela de a opri încălzirea globală înainte de atingerea acestei limite.
Compania elvețiană Climeworks , din 31 mai 2017 a devenit prima companie din lume, utilajele căreia captează dioxidul de carbon direct din atmosferă și îl transformă într-un produs util. Prima instalaţie Climeworks a început să funcționeze la o uzină din apropiere de Zurich, Elveția, care intenționează să comprime CO2 capturat și să- utilizeze ca îngrășământ pentru cultivarea plantelor în sere. Compania dorește să-și extindă în mod dramatic tehnologia pe parcursul următorului deceniu, iar obiectivul pe termen lung este de a capta 1% din emisiile globale de dioxid de carbon anual până în 2025. Odată cu reducerea consumului de combustibil fosil la zero, eliminarea dioxidului de carbon din aer este văzută ca o modalitate de a opri acumularea gazelor cu efect de seră din atmosferă. Îndepărtarea și stocarea CO2, împreună cu utilizarea combustibililor fosili, se numește ”emisii negative”.
Tehnologia de eliminare a dioxidului de carbon din atmosferă, inclusiv plantarea de noi păduri și instalații care elimină și capturează direct poluarea climatică din aer, este în fază incipientă. Nu a fost încercată niciodată la scară largă și nimeni nu știe dacă poate fi utilizată în întreaga lume pentru a elimina suficient dioxid de carbon pentru încetinirea încălzirii.
Fabrica Climeworks reprezintă începutul unei industrii care încearcă să perfecționeze tehnologia. Alte companii, cum ar fi British Columbia–based Carbon Engineering, lucrează, de asemenea, la instalațiile de captare directă a aerului, care vor extrage dioxidul de carbon din aer.
Sabine Fuss, cercetător în domeniul energiei sustenabile la Institutul de Cercetare Mercator din Berlin, care nu este asociat cu compania Climeworks, a declarat că instalația de captare directă a aerului este prima de acest fel care funcționează la scară industrială. „Este important să rețineți că CO2 extras nu va fi stocat permanent, ci va fi utilizat pentru sere, pentru producerea combustibililor sintetici, etc. Nu se vor genera emisii negative. Emisiile negative pot apărea numai atunci când dioxidul de carbon capturat este îndepărtat din atmosferă și apoi blocat pentru totdeauna” susţine Fuss.
Christoph Gebald, co-fondatorul companiei Climeworks, a declarat că instalația de captare a carbonului poate fi utilizată pentru sechestrarea carbonului.
„Tehnologiile de captare a emisiilor negative sunt esențiale dacă trebuie să rămânem sub ținta de 2 °C a comunității internaționale”, a spus el. „Tehnologia DAC (direct air capture) oferă avantaje deosebite pentru a atinge acest obiectiv și este perfect potrivită pentru a fi combinată cu un depozit subteran”.
Gebald a declarat că echipa sa a instalat 18 colectori de dioxid de carbon pe acoperișul unei uzine de incinerare a gunoiului în afara Zurichului. Acționaţi de căldura risipită din incinerator, colectorii folosesc ventilatoarele pentru a aspira aerul înconjurător în filtre, care absorb dioxidul de carbon. Filtrele sunt încălzite și dioxidul de carbon este îndepărtat și transportat în serele din apropiere, care vor folosi estimativ 900 de tone de carbon capturat pe an, pentru a cultiva plante. Dioxidul de carbon capturat ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a produce combustibil sintetic, băuturi răcoritoare carbogazoase și alte produse, a spus Gebald.
Pentru a atinge obiectivul de eliminare a echivalentului a 1% din emisiile anuale de dioxid de carbon la nivel mondial, ar trebui construite 250.000 de centrale similare de captare directă a aerului.
Acordul de la Paris privind schimbarile cimatice (in vigoare din 4 noiembrie 2016, dar care promite sa fie pus în aplicare din 2020) vizează menținerea creșterii temperaturii medii globale la ”cu mult sub 2°C” peste nivelurile preindustriale, pentru a reduce în mod semnificativ riscurile și impactul schimbărilor climatice de pe planetă.
Deşi s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește energia regenerabilă și eficiența energetică, acestea nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivul critic de 2°C. Prin urmare, atenuarea schimbărilor climatice necesită în mod urgent tehnologii de eliminare a carbonului. Optzeci și șapte la sută din toate scenariile climatice ale IPCC arată clar că emisiile negative sunt absolut necesare pentru a menține încălzirea globală sub 2°C.
Atât eliminarea combustibililor fosili cât și captarea directă a dioxidului de carbon din aer sunt necesare pentru a rezolva schimbările climatice.
Vedeţi aici cum funcţionează instalaţia Climeworks: