Impactul activității umane văzut din spațiu

Până de curând, oamenii erau siguri că din spațiu  nu poate fi observată nici o schimbare prin care trece Terra. De fapt, până acum câțiva ani nu se vedea nimic dincolo de atmosfera Pământului. Însă progresul tehnologic a atins așa cote încât a fost posibilă urmărirea schimbărilor drastice suferite de planeta noastră în ultimele 3 decenii.

Vă propunem să urmăriți 5 videoclipuri realizate de 2 oameni de știință de la Universitatea Carnegie Mellon.

Industrializarea Asiei

Colectarea datelor cu ajutorul imaginilor oferite de sateliții de la NASA, au permis formarea unui peisaj complet asupra schimbărilor urbane și a extinderii industriale pe tot teritoriul Asiei:

Viitorul pădurilor

Cu ajutorul unor imagini și suprapuneri grafice a fost posibilă urmărirea procesului de defrișare, replantare și folosirea pădurilor în general. Se observă eficiența eforturilor de conservare a pădurilor în urma suprapunerii locațiilor geografice ale parcurilor naționale.

Cursa pentru resurse

Imaginile transmise prin satelit demonstrează cât de multe resurse sunt extrase în mod absolut brutal.

Criza climatică

Efectele schimbărilor climatice pot fi observate cu ochiul liber deja, pe întreg globul pământesc. De la retragerea ghețarilor până la distrugerea pădurilor din Colorado, acest fapt se datorează în mare parte creșterii temperaturilor.

  Apa

Din cauza multor activități umane, inclusiv și a extinderii brutale a agriculturii irigate din Arabia Saudită, avem ce avem. Este afectată una dintre cele mai importante resurse pentru omenire – apa. În imaginile obținute cu ajutorul sateliților poate fi observat secarea lacului Urmia din Iran.

Pentru toate aceste procese care acționează atât de distrugător asupra Terrei sunt de vină oamenii, oare nu e timpul să ne trezim și să acționăm?!