Cronotermostate, robineți termostatabili și capete termostatice pentru economie de energie!

Am expus, pe blog, în nenumărate rânduri că trebuie să facem economii substanțiale de energie, nu doar pentru salvarea planetei, dar si pentru salvarea buzunarelor 😉

În timpul sezonului rece consumul de energie termică utilizată pentru încălzirea locuințelor poate fi cu cel puțin 30% mai mare decât avem real nevoie. Iar în cazul în care avem o instalație de încălzire bine realizată, nu suntem scutiți de cheltuieli suplimentare dacă aceasta nu este automatizată sau comandată corect. Ce presupune acest lucru?!
Nimic mai simplu – instalația trebuie să fie dotată cu cronotermostat de ambianță, sondă exterioară de temperatură sau robineți dotați cu capete termostatice simple sau programabile.

Funcţiile celor 3 dispozitive sunt următoarele:

Cronotermostatul – acesta va menține temperatura constantă în zona în care va fi montat.Cronotermostat Romstal Moldova Avantajul unui astfel de dispozitiv este posibilitatea programării temperaturii interioare diferite și de încălzire pe intervale de zile și orare diferite. Din moment ce cronotermostatul controlează temperatura doar în zona în care este montat, trebuie să aveți grijă ca acesta să fie instalat astfel încât să nu oprească centrala dacă în celelalte zone nu s-a realizat temperatura setată pe capetele termostatate. Este recomandabil ca cronotermostatul să fie amplasat în zona cea mai friguroasă a casei, astfel centrala va funcționa atât pentru realizarea temperaturii în zonele calde, cât și în cele reci ale locuinței.

Robineții termostatabili montați pe radiatoare și capetele termostaticerebineti termostatabili giacobinispre deosebire de cronotermostate, acestea mențin temperatura constantă în camerele în care sunt amplasate radiatoarele. Pentru un plus de economie puteți monta capete termostatabile programabile, cu ajutorul lor se realizează setări diferite de zi și noapte, zile de lucru și zile de weekend sau vacanță.

 

Sonda exterioară de temperatură – aceasta ajustează temperatura agentului termic furnizat de centrală cu temperatura aerului din exteriorul locuinței, în funcție de curba de încălzire reglată de operatorul service la punerea în funcțiune. Spre exemplu, dacă afară e frig (cca. -15/-20oC), centrala va lucra la o temperatură de 65oC (Tur), iar dacă afară se înregistrează cca. 0/-5oC, centrala va lucra la o temperatură de maxim 50oC (Tur).

S-a demonstrat științific faptul că 1oC încălzit suplimentar peste temperatura de confort, crește consumul de combustibil și bani cu minim 7%. În cazul în care programăm 22-23oC în loc de 19-20oC (temperatură absolut normală pentru casele amplasate în Europa de Vest), vom înregistra o creștere a consumului de combustibil și bani cu 20%. În plus, dacă încălzim diferit în zone diferite cu ajutorul robineților cu cap termostatabil sau a sondei exterioare, obținem o economie suplimentară de minim 10%.

În concluzie, economia de combustibil și bani este de minim 30%.

Cronotermostate calcul de consum

Un exemplu de reglare a temperaturilor și programelor de încălzire:

De luni până vineri, în zonele de zi (living și bucătărie) programați 20-21oC ziua (06:00 – 23:00) și 18oC noaptea (23:00 – 06:00). În zonele de noapte (dormitoare), în același interval de timp, programați 16-17oC ziua și 19-20oC noaptea. Unica cameră în care este recomandată menținerea unei temperaturi constante este baia. Aici puteți programa 22-23oC, în cazul în care sunteți mereu acasă. În weekend, dacă sunteți plecat de acasă, programați temperatura de 16oC în toate zonele.

Cel mai bun argument în favoarea celor 3 dispozitive sunt cifrele. Spre exemplu, în Republica Moldova, într-o casă în care locuiesc 4 persoane, cu suprafața de 150m2, izolată la exterior cu polistiren cu o grosime de 10 cm, la pod cu vată minerală cu o grosime de 10 cm, geamuri termopan, cu 3 băi, consumul de gaze naturale în sezonul 2013-2014 (15 octombrie – 1 aprilie) a fost de 2500 m3 gaz natural-centrală cu funcționare în regim de condensație, iar 1.000 euro fiind costul reactualizat.

După montarea cronotermostatului, a sondei exterioare de temperatură și a capetelor termostatate, consumul familiei a scăzut cu 800 mîn sezonul de încălzire 2014-2015 (15 octombrie – 1 aprilie), iar economia a fost de 300 euro.

Cronotermostatele, robineții termostatabili și capetele termostatice reprezintă o soluție tehnologică modernă, acestea nu au nevoie de intervenții sau autorizații de funcționare și, în plus, nu produc zgomot și nu ocupă spațiul.  Trebuie să cunoașteți că și după instalare, costurile de service și exploatare tind spre zero, iar datorită faptului că aceste instalaţii reduc timpul de funcționare a microcentralei cu 30%, crește şi durata de viață a acesteia și scad costurile de service.

În rețeaua de magazine Romstal puteţi găsi o gamă foarte variată de cronotermostate, robineți termostatabili, capete termostatice și sonde exterioare de temperatură.
Cronotermostate:  Vezi mai multe detalii >>
Termostate de ambianta:  Vezi mai multe detalii >>
Capete termostatice:  Vezi mai multe detalii >>
Robineti termostatati:  Vezi mai multe detalii >>

Robineti pentru radiatoare