Microcentrala termică în condensație

Microcentrala în condensație este una dintre cele mai eficiente surse pentru încălzire, iar un avantaj  major pentru mediul în care locuim reprezintă eliminarea de noxe de 5 ori mai mici față de o microcentrală clasică.


centrala in condensatie moldova
Condensația este cea mai eficientă tehnică de transformare în energie termică a combustibilului lichid și gazos. Această tehnică utilizează sursele de energie în proporție de 98%!

Microcentralele în condensație beneficiază de o automatizare completă a funcționării în condiții de siguranță, fiind prevăzute cu multiple elemente de protecție în caz de evacuare incorectă a gazelor arse, lipsa alimentării cu gaz, înghet, supratemperatură și suprapresiune a agentului termic, presiune minimă a agentului termic.
Toate aceste elemente asigură o exploatare economică, confortabilă și cel mai important, în siguranță a echipamentului.
Exemplu de economie realizată în raport cu microcentralele clasice:

avantaje centrala in condensatie economie moldova

Luând în calcul prețul actual (7 lei/m3) rezultă că într-un sezon de încălzire vom achita cca 14000 lei.
În comparație cu microcentralele clasice realizăm o economie de aproximativ 2800 lei/an.
Astfel, diferența de preț între microcentralele în condensație și cele clasice se amortizează în 3 ani în condițiile prețului actual la gaze.
Microcentralele în condensație, prin economia de aproximativ 400m3 gaz/an în comparație cu microcentralele clasice, produc cu 400m3 x 10 kWh/m3 x 0,22 kg CO2/kWh = 880 kg CO2 mai puțin.
Un copac poate absorbi 100 kg CO2, deci folosind microcentralele în condensație protejăm peste 9 copaci.
În Uniunea Europeană legislația prevede ca până în 2020 să se reducă emisiile de dioxid de carbon cu 20% și 20% din totalul energiei consumate să fie asigurată din resurse regenerabile.

STUDIU DE CAZ:

În Republica Moldova, casă cu suprafața de 150 mp, izolată la exterior cu polistiren grosime 10 cm, la pod cu vată minerală grosime 10 cm, geamuri termopan, 4 persoane, 3 băi.

Necesarul de căldură – maxim 20 kW

Sezon de încălzire 15 octombrie – 31martie  (aproximativ 160 zile).
160 zile x 6 ore funcționare/zi (mediu la puterea maximă de 20 kW) x aprox. 2m3 gaz/oră = aprox. 2000 m3 gaz.
În momentul de fată prețul gazului este de 7 lei/m3.
Însă în 3 ani prețul va ajunge la fel ca în UE, aproximativ 0,7 euro/m3 (16lei/m3), deci practic se va dubla.

Microcentralele în condensație contribuie fundamental la realizarea acestui obiectiv care ne va permite nouă și generațiilor viitoare să putem trăi civilizat, sănătos și sigur pe planeta noastră.