În lume, fabricarea multor produse este direct sau indirect legată de defrișările masive de păduri, mai ales tropicale – începând de la fabricarea mobilei până la produsele alimentare pe bază de ulei de palmier. Pădurile tropicale din întreaga lume au de suferit, iar în urmă rămân doar mii de km de terenuri distruse. Efectele negative ale defrișărilor pot fi văzute cu ochiul liber în pădurile din Argentina, Bolivia, Brazilia, Indonezia, Paraguay, Malaysia, Papua Noua Guinee și nu numai.
Pădurile tropicale se plasează pe locul 2, după oceane, în ceea ce priveşte cantitatea de carbon pe care o absorb. De exemplu, pădurile tropicale din Bazinul Amazonului absorb circa 2 miliarde tone de CO2 anual, pe când pădurile tropicale de pe întregul glob asimilează anual aproximativ 20% din emisiile de dioxid de carbon eliminate de activităţile desfăşurate de oameni. Un raport ONU al Directiei pentru schimbări climatice arată că activităţile umane produc peste 32 miliarde tone de CO2 anual. Jumătate sunt absorbite de oceane şi păduri, jumătate rămân în atmosferă, contribuind la încălzirea globală.
Zilnic, pe măsură ce pădurile „respiră”, miliarde de tone de apă se ridică in atmosferă, formând nori de ploaie care se deplasează la mii de kilometri distanţă în sistemul climatic. Iar aici nu trebuie să vă amintim cît de important este circuitul apei în natură.
Guvernul Norvegiei a decis să pună capăt defrișărilor printr-un rând de legi. În acest fel, Norvegia nu va mai procura nici un produs care este asociat cu tăierea pădurilor tropicale. Ba mai mult, nu va încheia nici un contract guvernamental cu companiile care sunt implicate în defrișări de păduri tropicale.
Deși în ultimii ani multe companii norvegiene se bazau pe astfel de principii, abia acum au primit sprijinul guvernului.
În concluzie, Norvegia este prima țară din lume care a renunțat total la orice produse, fabricarea cărora implică defrișări de păduri tropicale. Guvernul urmează să aplice cerințe stricte, ca să se asigure că achizițiile publice făcute nu contribuie la distrugerea pădurilor tropicale.
Norvegia şi-a propus să contribuie activ la păstrarea pădurilor tropicale de pe întreaga planetă și a îndemnat şi alți actori politici importanți ca Marea Britanie și Germania, să facă la fel.
Conservarea pădurilor trebuie să fie o politică importantă pentru orice stat. Acestea reprezintă ecosisteme pentru o multitudine de vietăți și oxigen pentru întreaga planetă. Ce a întreprins Norvegia este un pas mic, dar unul în direcția cea bună!