Raportul „The Living Planet Report” cuprinde documente despre starea planetei noastre, de la biodiversitate până la ecosisteme și cererea în creștere de resurse naturale. Acesta este întocmit de WWF (World Wild Fund of Nature) și publicat o dată la doi ani, pentru a oferi o imagine completă asupra tuturor proceselor prin care trece mediul înconjurător.
Care este starea unor specii de animale?
Populația de animale vertebrate ca mamiferele, păsările și peștii, a scăzut cu 58% între anii 1970 și 2012. La fel, se observă cea mai mare descreștere a speciilor de apă dulce din istorie, un declin de până la 81% în aceeași perioadă de timp.
-38% Studiile arată că populația de animale terestre s-a diminuat cu 38% în perioada 1970-2012
-81% Studiile arată că numărul speciilor de apă dulce a scăzut cu 81% în perioada 1970-2012
-36% Studiile arată că populația speciilor acvatice s-a diminuat cu 36% în perioada 1970-2012
Declinul numărului de animale este uimitor de înspăimântător, chiar și oamenii sunt în zona de risc. Fără nici o acțiune, Terra va deveni mai puțin ospitalieră pentru fiecare dintre noi. Trebuie să luăm în considerație și natura, atunci când luăm decizii privind afacerile noastre, modul de viață, progresul tehnologic, etc. Dacă vom înțelege cât de importantă este legătura dintre om și natură, vom fi în stare să facem schimbările necesare pentru a permite și generațiilor viitoare să locuiască aici.
De ce unele specii de animale sunt în declin?
Vrem noi sa nu, dar unele specii depind de rezistența lor, de localizare și de tipul de amenințări exterioare la care sunt expuse.
Pierderea habitatului și degradarea lui
Pierderea habitatului și degradarea acestuia sunt cele mai frecvent întâlnite amenințări pentru speciile care sunt în scădere. Absolut tot, de la defrișări până la tehnologii de obținere a energiei pot deteriora zonele vitale pentru faună.
Sistemele de alimentare
Sistemele noastre de alimentare actuale au un impact negativ asupra faunei, deoarece se deprișează păduri pentru a obține pășuni, se pescuiește un număr exorbitant de pești din oceane, și asta tot duce și la poluarea mediului înconjurător.
Schimbarea climei
Din cauza schimbărilor climatice actuale, animalele vor trebui să se adapteze ca să supraviețuiască. Însă acest lucru nu este ușor, deoarece schimbările de temperatură induc animalele în eroare, acestea nu mai înțeleg când este timpul să migreze sau să se reproducă, făcându-le vulnerabile.
Supraexploatarea speciilor
În rândul animalelor se întâlnește și acest proces. Uneori aceste este direct, cum ar fi braconajul sau vânătoarea de durată, alteori se întâmplă ca vânatul unei specii duce la diminuarea numărului altei specii de animale.
Ce putem face pentru a schimba cursul și a proteja planeta?
Cu toate că The Living Planet Report, ne arată o imagine cam sumbră asupra situației, încă mai avem timp să acționăm. Deja se întreprind măsuri pentru ca să avem o planetă mai sănătoasă, mai sigură și mai rezistentă. Trebuie să ne concentrăm cu toții asupra protejării vieții sălbatice și conservării resurselor naturale, cum ar fi pădurile, oceanele, apele dulci, etc. Trebuie să explorăm noi tehnologii de a ne alimenta, fără să dăunăm mediului înconjurător.