Traiul în zonele cu mulţi copaci te face să te simţi cu 7 ani mai tânăr şi mult mai bogat

Ar fi bine să ţii cont şi de numărul arborilor care se află în jurul blocului, data viitoare când planifici să te muţi. Un nou studiu nature.com arată că dacă locuieşti pe o stradă cu 10 copaci în plus peste medie (atât pe stradă, cât şi în curţi), te face să te simţi mai sănătos şi cu 7 ani mai tânăr.

Era deja ştiut că timpul petrecut în jurul spaţiilor verzi sunt foarte benefice pentru organismul uman; te face mai fericit, mai în siguranţă şi „verdele” contribuie la reducerea bolilor ca astmul. Iar studiul realizat de cei de la Universitatea din Chicago redă detaliat beneficiile.

„Am simţit că există o nevoie de a cuantifica relaţia dintre copaci şi sănătate la modul individual, aşa încât dimensiunile acestei asocieri să poată fi evaluate şi comparate cu alţi factori bine cunoscuţi, cum ar fi vârsta sau venitul”, a spus Omid Kardan, un student doctorand la Universitatea din Chicago şi autor principal al studiului. Kardan speră că rezultatele studiului vor avea un impact asupra planificatorilor urbani, şi că aceştia vor lua mai în serios aspectul copacilor în dezvoltarea urbană şi în politicile de sănătate publică.

În cadrul studiului au fost analizate hărţi cu peste 530 mii de arbori de pe străzile din Toronto şi imagini satelit ale copacilor din curţile oamenilor. Apoi au comparat numărul copacilor cu sănătatea oamenilor din fiecare zonă, şi de asemenea, au avut acces la datele privind venitul, vârsta şi educaţia.

S-a demonstrat că cu cât mai mulţi copaci se află lângă un grup de clădiri, cu atât mai puţin sunt predispuşi, locuitorii acelei zone, la diabet zaharat, obezitate sau boli de inimă.

La fel, cercetătorii au observat că starea de bine şi de sănătate datorată locuitului în preajma multor copaci, echivalează cu un venit suplimentar de cca 10 mii de dolari pe an.

Încă o observaţie interesentă este că arborii aflaţi de-a lungul străzilor din oraş par să ajute mai mult decât cei din curţile oamenilor sau din parcuri.

Concluzia cercetătorilor a fost că arborii CHIAR fac o diferenţă. Cu cât este mai mare copacul – cu atât mai bine, iar arborii care sunt verzi tot anul aduc şi mai mult beneficii.

Te-ai gândit vreodată că doar 10 copaci la fiecare grup de blocuri ar putea reprezenta o modalitate simplă  prin care oraşele îşi pot îmbunătăţi sănătatea?!