Adunarea Generală a Națiunilor Unite a hotărât, în anul 2001, ca fiecare zi de 6 noiembrie să fie dedicată, la nivel internațional, prevenirii exploatării mediului în timp de război sau conflict armat.
Scopul acestei zile este să atragă atenția asupra daunelor aduse mediului și resurselor naturale în perioadele de conflict armat, dar și asupra efectelor negative care se mențin mult timp după terminarea unui război, afectând mai multe generații.
Mediul înconjurător a rămas adesea victima războiului. Astfel, ONU a promovat și examinarea problemelor de mediu. Între acestea, sunt incluse rezervele de apă poluate, culturile și pădurile incendiate sau distruse, solul otrăvit sau animalele ucise, toate aceste acte fiind săvârșite în numele câștigării unui avantaj militar. ONU a dorit să atragă atenția asupra impactului negativ pe care confruntările armate îl au deopotrivă asupra ecosistemelor și resurselor naturale.
Datoria noastră este să avem grijă și să muncim împreună zi de zi pentru păstrarea unei lumi pure care să le ofere generaţiilor următoare condiţiile necesare dezvoltării într-un mediu mai curat.