Clădiri verzi, produse ecologice, hoteluri eco-friendly – toate aceste cuvinte au devenit din ce în ce mai des văzute în articolele noastre anterioare. Deoarece oamenii din întreaga lume fac eforturi pentru a păstra Pământul sănătos: conduc maşini hibride, folosesc energia eoliană sau solară, reciclează. Mai mult de atât, unele ţări au adoptat legi pentru a sprijini acest stil de viaţă. Noi vă prezentăm clasamentul țărilor care fac cele mai mari eforturi pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, conform unui indice stabilit de EPI (Environmental Perfomance Index – Indicele Performanței Ecologice) o metodă de enumerare şi de iniţializare statistică a indicilor ecologici ale ţării ţinând seama de politicile sale verzi. EPI, de asemenea, se bazează pe un sistem de evaluare creat din doi factori principali: raţionalitatea ecologică și longevitatea ecosistemului (Vitality Ecosistem). Longevitatea ecosistemului se formează din evaluări care includ o creștere a resurselor naturale, condițiile perfecte a mediului înconjurător și biodiversitatea. În plus, salubritatea mediului înconjurător (Environmental Health) reflectă problemele complexe cum ar fi surse de apă neigienice, poluarea aerului și maladiile. Potrivit totalurile din anul 2018 ratingul EPI a fost primit de următoarele cinci ţări care sunt cele mai ecologice la ziua de azi.
1) Elveția
Elveția se consideră cea mai frumoasă și cea mai ecologic stabilă ţară din lume. Natura care îți taie răsuflarea și privelişti pitorești ale țării, contribuie la succesul ei înfloritor. Cu toate acestea, nu toți rezidenții locali sunt adepți ai politicii verzi. Pentru a motiva oamenii la un stil de viață ecologic, guvernul elvețian a decis să impună o amendă pentru aruncarea necorespunzătoare a gunoiului. În ţară se aplică un întreg sistem de sortare și de reciclare a gunoiului și un sistem rigid de sancțiuni.
2) Franța
Cea mai mare parte din energia Franței este de origine nucleară; în ciuda producerii unor deșeuri de aceeași natură, această energie este complet neutră în ceea ce privește emisiile de carbon. Franța plănuiește să găzduiască un mare număr de rezervații naturale. În prezent, 80% din electricitatea folosită de Franța provine din centrale nucleare. Pentru a încuraja achiziţia panourilor solare, statul oferă o reducere de taxe proprietarilor care vor să folosească energia solară. Mai mult de atât, autorităţile au hotărât să folosească în procent mai mare lemnul şi baloturile de paie în construcţii, deoarece sunt materiale prietenoase cu mediul, care oferă o bună izolaţie termică.
3) Danemarca
Danemarca este o țară fascinantă, elegantă, împânzită de clădiri istorice, străzi verzi, parcuri, etc.
Danemarca are un angajament puternic prin punerea în practică a unui plan național pentru folosirea surselor regenerabile. Unul din obiectivele Guvernului este de a satisface toate nevoile sale de energie, folosind energie din surse regenerabile până în 2050. În prezent, 22% din energia națiunii provine din surse regenerabile.
Capitala daneză, Copenhaga, a fost proclamată Capitala Verde Europeană, pentru inițiativele sale în domeniul ecologiei (eco- inovare, mobilitate durabilă, cota zero de producție a bioxidului de carbon, măsuri contra schimbărilor climatice, protecția mediului, folosirea energiilor din surse regenerabile, etc) astfel încât sănătatea și nivelul de trai al oamenilor să fie îmbunătățit .
4) Malta
Malta se axează pe dezvoltarea eco-turismului. Potrivit ministrului Turismului, Culturii şi Mediului, Mario de Marco, a menţionat că sunt urmărite obiective ecologice. ”Vrem să luăm măsuri de precauţie pentru a asigura situaţia ecologică de orice circumstanţă legată de turism. Avem nevoie de un turism responsabil, care să se întrepătrundă cu mediul ambiant”.
5) Suedia
Națiunile scandinave investesc masiv în mediile lor curate, iar Suedia este în topul acestora în Europa de Nord. Metodele întrebuințate aici includ surse de energie curată, transport public eficient și îngrijire a sănătății de nivel înalt. În timp ce restul lumii se luptă cu prețurile permanent fluctuante ale țițeiului, Suedia a decis să facă lucrurile un pic mai facile pentru cetățenii săi, stabilind un plan de eliminare a combustibililor fosili până în 2020.
Totuși, aceste eforturi nu se află la început. Schimbarea a demarat în anii ’80, în timpul crizei petrolului. În vederea atingerii acestui nou țel din 2020, și 28% din energia și resursele întrebuințate în Suedia sunt deja regenerabile și ecologice. Țara s-a concentrat serios pe hidroenergie, energie nucleară și energie eoliană pentru a genera electricitate și alte lucruri necesare, pe întreg teritoriul.
Deşi Republica Moldova este clasată pe locul 112 din 180, primind calificativul de „performanţe slabe”, cu un indice de 46,42, există state mult mai motivate, care au găsit modalităţi pentru a reduce emisiile de carbon şi au adoptat deja un stil de viaţă ecologic.