Există oraș inteligent și ecologic în Tampere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utilizarea energiei termice a serverelor în utilități publice, locuințele cu sarcină ecologică zero, transportul public fără pilot și colectarea separată centralizată a deșeurilor menajere fac parte din programul „Smart Tampere”, implementat în acest oraș finlandez începând din 2017 și în decurs de 3 ani, trebuie să-l transforme de nerecunoscut.

Tampere nu este similar cu celelalte orașe scandinave, deoarece nu are ieșire la mare, prin urmare, soluția problemelor care au apărut a fost să nu fie standard. Programul „Smart Tampere” este unul dintre acestea. Prima sa etapă a fost de a colecta informații cuprinzătoare despre toate punctele forte și punctele slabe ale regiunii. În etapa pregătitoare, au avut loc întâlniri cu reprezentanții a sute de companii care operează la Tampere, autoritățile orașului și activiștii locali. Ca rezultat, programul conceput „inteligent” a fost împărțit în 7 părți: industrie, educație, sănătate, infrastructură, management, mobilitate, clădiri și structuri. În plus, fiecare dintre ele implică existența propriilor sale evenimente.

Programul conține câteva zeci de proiecte și activități al căror scop este creșterea atractivității investiționale a Tampere și dezvoltarea afacerilor. Domeniile principale de lucru: crearea unui centru de cinci stele cu 15 mii de noi locuri de muncă, pregătirea personalului și construirea unui nou district principial de Vuores din vestul orașului.

Vuores este aproape piatra de temelie a tuturor „Smart Tampere”. Astăzi, Vuores este cel mai dinamic cartier din Tampere. Aici, o serie de soluții inteligente sunt testate și introduse în practică. Astfel, în zonă se acordă prioritate transportului public și bicicletelor, străzile și parcurile sunt iluminate cu lămpi LED.

Una dintre cele mai bune inovații o constituie sistemul de colectare a gunoiului în cartierul Vuores: acesta este centralizat. Locuitorii locali sortează în mod separat deșeurile în patru tipuri, trimițându-le spre șuvoasele locale de gunoi, care se convertesc în recipiente sub presiune cu funcție de zdrobire, din care gunoi ajunge în cele din urmă la punctele de colectare și reciclare finale.

Cartierul Vuores este, de asemenea, interesant, deoarece cea mai mare parte este destinată construcției urbane din lemn. Clădirile rezidențiale, spațiile comerciale imobile și spațiile sociale sunt realizate din materiale absolut ecologice. Se estimează că, în total, peste 4 mii de oameni vor trăi în acest ecosistem cu zero emisii de carbon. Apropo, arena de lemn din Tampere va avea și un stadion de gheață în care va avea loc finala Campionatului Mondial de Hochei din 2022.