Salvează mediul! Renunță la plastic!

În prezent plasticul este dușman de temut al mediului înconjurator. La nivel global, se produc anual 280 de milioane de tone de plastic și doar un mic procent se reciclează. Impactul asupra mediului este covârșitor: costul daunelor cauzate de producerea și folosirea plasticului depășește 75 de miliarde USD pe an.

Cel mai bun remediu de a scăpa de plastic, este să renunțați la el. La fel cum a decis să renunțe la plastic o tânără din Australia, ea a decis să nu mai cumpere deloc produse cu ambalaj din plastic, după ce a înţeles impactul negativ pe care îl au aceste deşeuri asupra mediului. Erin Rhoads, de 31 de ani, a decis în iunie 2013 să trăiască fără plastic şi să protejeze astfel mediul, reducând pe cât posibil deşeurile. Astfel, timp de doi ani femeia și-a cumpărat produse care nu sunt ambalate în plastic și nu a mai produs deșeuri.

„Mi-am dat seama câtă risipă făceam şi am vrut să renunţ aproape complet la plastic, adică să trăiesc la fel ca străbunicii mei”, a declarat Erin.

După doi ani, femeia a făcut un bilanț. Astfel, resturile de plastic cumpărate de tânără au încăput într-un borcan. Această tânără este un exemplu demn de urmat.

Noi vă propunem 5 lucruri simple pe care le putem face ca să renunțăm la plastic:

  1. Nu cumpărați apa îmbuteliată.

Oraşele mici din întreaga lume sunt exploatate pentru resursele de apă, pentru a se acoperi cererea marilor corporaţii de a vinde apă publică şi dorinţa de a transforma o necesitate a vieţii într-o marfă. Mai mult, cartierele sărace, de obicei cele din comunităţile minoritare, sunt otrăvite de fabricile care realizează procesul toxic de fabricare a sticlelor de plastic.

2. Refuzați pungile de plastic.

Refuzați pungile de plastic atunci când ieșiți la cumpărături și oceanul vă va mulțumi! Astăzi, microfragmente din plastic poluează 88% din suprafaţa oceanelor şi afectează lanţul trofic marin, fiind înghiţite de peşti, mâncate de păsări.  Pungile din plastic sunt inamicul numărul unu pentru noi şi pentru mediul înconjurător.  Ele ne înfundă sistemele de drenaj cauzând inundații masive și poluare.

 

3. Renunţaţi la paiurile din plastic.

Din datele furnizate de marii producători de paie din plastic, rezultă că peste 500 de milioane de bucăţi sunt folosite zilnic în Statele Unite ale Americii. Cele mai multe dintre ele în industria fast-food. Mai mult, paiele din plastic au devenit parte integrală, deşi nu esenţială, a culturii cafelei şi băuturii în America.

Nu e, atunci, deloc surprinzător faptul că potrivit informaţiilor adunate de Ocean Conservancy în timpul Zilei Internaţionale a Plajelor Curate (eveniment anual) paiele se află între primele 10 articole culese de pe plajă de către voluntari.

4. Dacă sunteţi fumător, nu aruncaţi mucurile de ţigară pe jos

Știați că filtrele de țigări sunt fabricate din plastic? Da, serios. Aruncarea unui filtru pe pământ este echivalentă cu aruncarea unui gunoi. Şi dacă staţi să observaţi – acestea sunt pretutindeni! Să fim generația care sfârșește să fumeze.

5. Consumaţi alimente produse local

Consumând alimente din grădina proprie sau de la producătorii locali, contribuim la minimizarea deşeurilor din plastic şi reducem aprenta de carbon, pentru că aceste produse nu trebuiesc ambalate pentru transport, nu trebuiesc transportate la distanţe mari.

Dacă doriţi să faceti mai mult în această direcţie, vedeţi aici 100 de pași pentru o viață fără plastic.

100 Steps to a Plastic-Free Life