O grădină îngrijită, care să arate perfect, de primăvara până toamna târziu, este dorința secretă a oricărui grădinar. Cine are grădină, știe ca este destul de complicat. Există, însă, soluții care te ajută să ai o grădină frumoasă, care să arate bine întreținută, fără să fie nevoie să te ocupi de aspectul ei în fiecare zi.
Strategie pentru o grădină frumoasă
Amenajarea unei grădini care să arate bine, fără prea mult efort, este posibilă, dacă aplici o strategie corectă și dacă faci lucrurile necesare la timp. Rezultatele vor fi mai mult decât satisfăcătoare, cu aceste sfaturi și idei.
Pentru ca totul să arate îngrijit, dar fără să-ți petreci tot timpul liber grădinărind, trebuie să alegi cu mare atenție plantele cu flori, arbuștii și arborii. Există soiuri care se descurcă foarte bine singure și au nevoie doar de foarte puțină atenție, la începutul primăverii și, poate, toamna.
Unul dintre elementele cheie pentru o grădină frumoasă și îngrijită este sistemul de irigat al acesteia. Câtă vreme ai o sursă de apă și instalațiile necesare pentru a asigura plantelor umiditatea necesară, practic, misiunea ta este mult mai simplă.
Vezi categoria noastră de ▶️ SISTEME DE IRIGAȚII
Este important să ai o grădină aerată, unde să predomine gazonul (sau alternative practice ale acestuia), organizată și estetică. Grădina din jurul casei trebuie să funcționeze ca o extensie a camerei de zi, așa că trebuie gândită și amenajată ca un loc unde să te poți mișca și relaxa. Florile din grădină, arbuștii și restul plantelor nu trebuie să sufoce locul, să-l stăpânească, ci doar să-l înfrumusețeze.
10 sfaturi de la grădinarii pricepuți (și comozi)
Acestea sunt trucurile și condițiile necesare pentru a avea o grădină de care nu trebuie să ai grijă:
- Primul pas este curățarea temeinică a solului și eliminarea pe cât posibil a tuturor rădăcinilor plantelor dăunătoare și a buruienilor. Poți să folosești erbicide. Cosește și taie, tunde sau scoate, cu tot cu rădăcină, tot ceea ce are tendința să prolifereze necontrolat. Poți renunța, dacă vrei, și la plantele care cer o atenție deosebită.
- Parcelează terenul. Arbuștii trebuie plasați spre gardul grădinii, în zonele mai îndepărtate, florile pot avea una sau mai multe zone, simetrice sau nu, aproape de casă, dar fără să incomodeze locurile de trecere. Pomii trebuie plantați astfel încât, prin creșterea rădăcinilor să nu afecteze fundația, iar ramurile să nu fie prea aproape de casă. Distanța ideală este de patru-cinci metri. În felul acesta, vei beneficia doar de avantajul umbrei, fără alte complicații. Nucii, brazii, salcia, teii și salcâmii se plantează departe de casă, la cel puțin 10-15 metri.
- Stabilește alei în grădină și locul de relaxare, unde poți construi un foișor ori poți fixa un cort de grădină sau o zonă cu scaune de exterior și umbrele, dar și grătarul.
- Nivelează terenul, pe cât posibil. Astfel, eviți formarea bălților. Investește în calitatea solului. Un sol bogat susține dezvoltarea plantelor fără să fie nevoie de udări repetate, de fertilizare și alte îngrijiri suplimentare.
- Plantează un gard viu, care să delimiteze zonele din grădină sau să dubleze gardul proprietății. Funcționează ca o barieră eficientă pentru praf, zgomot și priviri indiscrete și dă un aer îngrijit grădinii.
- Însămânțează gazon sau trifoi. Acesta din urmă este mult mai ușor de întreținut, nu crește foarte înalt, nu trebuie cosit decât de două, maximum trei ori, în timpul perioadei de vegetație, blochează dezvoltarea buruienilor și se păstrează frumos ani în șir.
- Alege flori de curte rezistente și perene, care să înflorească în perioade diferite din an. Selectează-le pe cele cu viață lungă, ce formează tufe și plantează-le în locul potrivit, în funcție de sol și lumină.
- Folosește tehnica de mulcire a solului, care previne apariția buruienilor. Folosește mulci organic, făcut din coajă de copac, compost sau frunze, care se descompune lent și îngrașă solul. Vei avea o grădină ordonată, cu un aspect mai unificat.
- Utilizează ghivece mari, în care să pui plante aromatice sau cu frunze cerate. Sunt decorative, practice și dau un aspect foarte îngrijit.
- Amenajează în grădină un loc de joacă. Poate să fie o poartă pentru baschet (cimentează un pătrat cu latura între 3 și 5 metri), un leagăn sau o trambulină. Grădina trebuie să fie un loc practic!
- Asigură-te că ai un sistem de irigații pentru grădina ta. Dacă nu ai o sursă de apă care să-ți ușureze misiunea, merită să investești în așa ceva. Sapă o fântână, montează o pompă care să aducă apa la suprafață și nu vei mai fi nevoit să stai la mila naturii.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de POMPE SI VASE DE EXPANSIUNE
Îngrijirea grădinii în funcție de sezon
În fiecare perioadă din an grădina are nevoie de puțină atenție specifică. O grădină deja amenajată pe principiul celor de care nu trebuie să ai multă grijă se pliază perfect pe acest plan, pentru fiecare anotimp:
- Primăvara
- Curăță grădina de uscături și crengi;
- Tunde arbuștii pentru a le da un aspect nou și a stimula creșterea și înflorirea, dar numai dacă este cazul;
- Aplică fertilizator pentru plante și arbuști. Ploile de primăvară duc substanțele în sol foarte eficient;
- Folosește erbicid, acolo unde apar buruienile;
- Taie și curăță arborii ornamentali, înainte de umflarea mugurilor;
- Seamănă gazon sau trifoi;
- Taie tufele de trandafiri (dar nu pe cei cățărători, care trebuie doar bine curățați);
- Plantează pomii și arbuștii (la finele lui februarie);
- Plantează plantele pentru flori (ideal la mijlocul lui aprilie);
- Tunde gardul viu cu frunze veșnic verzi (la finele lui martie).
- Vara
- Tunde și îngrijește gazonul, iarba sau trifoiul;
- Udă grădina, când și dacă este cazul;
- Plantează flori anuale.
- Toamna
- Curăță grădina de resturile vegetale din timpul verii;
- Taie trandafirii (la finalul lui noiembrie);
- Protejează lemnul, pune la adăpost mobilierul de grădină;
- Culege roade, dacă ai pomi sau arbuști fructiferi;
- Adună frunzele și, dacă este cazul, mai tunde iarba din curte.
- Iarna
- Îndepărtează zăpada de pe ramurile pomilor și arbuștilor, dar și de pe gardul viu, dacă este prea multă sau apoasă, pentru a nu rupe crengile;
- Protejează plantele mai sensibile dacă este foarte frig;
- Dacă iarna este blândă, în decembrie poți planta pomi și arbuști.
Plante de grădină ușor de întreținut
Cele mai bune alegeri sunt acele specii de flori care cresc singure, când le vine vremea, an după an. Ideale sunt cele care formează tufe și cele cu flori rezistente.
Bulboasele de primăvară (zambile, lalele, narcise) sunt perfecte și nu trebuie să faci aproape nimic pentru ele, cu o singură excepție. Rupe florile ofilite și îndepărtează, o lună mai târziu, frunzele prin tăiere. După înflorire, frunzele hrănesc bulbul, care va produce flori, din nou, fără să-i mai faci nimic altceva, primăvara următoare.
În mai te poți bucura de stânjenei și bujori. O tufă de bujori nu are nevoie de nicio intervenție din partea grădinarului și poate produce flori, an de an, chiar și 100 de ani la rând. Respectă aceeași regulă: îndepărtează florile trecute și lasă frunzele să primească lumină și căldură încă o lună, înainte să le tai. Tufa este frumoasă și decorativă și fără flori. Stânjeneii sunt la fel de puțin pretențioși și te vor bucura mai bine de 10-15 zile cu florile lor.
Dintre plantele anuale, petuniile sunt cea mai bună alegere. Înfloresc abundent din aprilie până în noiembrie. Stau cel mai bine în vase suspendate, în jardiniere sau în ghivece. Vor înflori intens dacă vei tăia florile și frunzele trecute, din când în când.
Primulele sunt și ele o alegere perfectă. Colorate diferit, rezistente și nu prea înalte, sunt alegerea perfectă pentru a colora grădina din aprilie până în iulie, când dispar singure. Anul următor vor reapărea și vor face din nou spectacol.
Trandafirii sunt, poate, cel mai ușor de îngrijit și printre cele mai rezistente flori. Au nevoie de soare și cam atât. Dacă vrei să înflorească abundent, îndepărtează florile uscate și tunde-i de fiecare dată când nu mai arată estetic. Trandafirii urcători sunt o alegere perfectă. Cresc fericiți și produc multe flori dacă au soare și dacă îi ajuți să se cațere.
Crinii de grădină nu cer nimic altceva decât apă și soare. Udă-i doar dacă e primăvară secetoasă, ca să-i trezești la viață. Înfloresc de la finele lui mai pâna în iunie și lasă în urmă tufe de un verde deschis contrastant cu restul frunzelor din grădină.
Hortensia este una dintre cele mai bune alegeri. Tufa mare, spectaculoasă, dă un farmec special grădinii și este perfectă pentru o grădină de care nu trebuie să ai mare grijă. Are nevoie de apă și mult soare. Nu îndepărta florile ofilite. Lasă-le să cadă singure, pentru ca anul următor să ai flori și mai multe. Hortensia înflorește de la finele lui mai și rămâne așa până în august.
Asterul și crizantemele pitice sunt perfecte pentru perioada de toamnă. Din iunie încep să se dezvolte, formează tufe și înfloresc continuu până la prima brumă.
Arbuști de grădină ușor de întreținut
Poți alege arbuști veșnic verzi, din familia coniferelor. Cresc lent, dar aceste plante fără flori sunt o podoabă pentru grădină și nu au nevoie de niciun tratament special. Tuia, tisa, ienupărul, chiparosul, molidul și pinul sunt cele mai bune alegeri. Fiecare are mai multe soiuri, cu caracteristici diferite, așa că ai de unde alege.
Arbuștii ornamentali cu flori sau pomii ornamentali cei mai populari, care cresc singuri și fac flori în fiecare an sunt: liliacul, azaleea, Călinul (Viburnum), iasomia, socul, Dracila (Berberis Vulgaris), Pieris Forest Flame, un arbust cu frunzișul veșnic verde, Forsiția (Forsythia, familia Oleaceae), mahonia, care are cele mai frumoase flori galbene.
Combină plantele și arbuștii și vei avea o grădină spectaculoasă care nu-ți va cere niciun efort de îngrijire în mod special și care te va bucura lună după lună prin culoare și parfum. Nu-i greu!
Sursă foto: shutterstock.com