Centralele termice sunt echipamente ce furnizează apă caldă și confort termic în mai multe puncte de consum, dintr-o singură sursă. Există centrale termice de apartament/casă, de bloc sau de cartier/oraș. Pentru centralele de apartament există o varietate largă de modele ce diferă prin tipul de combustibil folosit, modul de funcționare, eficiență energetică, puterea de încălzire. Alegerea unui anumit model trebuie să se facă în funcție de necesitățile termice (puncte consum apă caldă și volum spațiu ce trebuie încălzit), combustibilul cel mai convenabil, costurile de achiziție și costurile de exploatare.
Tipuri de centrale termice
Există mai multe tipuri de centrale termice, fiecare cu avantajele sale. Centrala termică va fi aleasă în funcție de mai multe criterii tehnice determinate de necesarul de energie al locuinței. Vom lua în calcul suprafața și volumul spațiului ce va trebui deservit, numărul consumatorilor de apă caldă menajeră, numărul camerelor dar și gradul de izolare al locuinței.
Atunci când alegem o centrală termică trebuie să avem în vedere, în primul rând, agentul termic pe baza căruia aceasta funcționează. Astfel vom avea de ales instalații pe gaz, pe combustibil solid (lemne, peleți sau cărbune), electrice.
Centrala termică pe gaz
Gazul are avantajul ca este unul dintre cei mai ieftini combustibili conveționali. Astfel, dacă imobilul în care dorim montarea unei centrale termice este racordat la gaz, o opțiune viabilă o reprezintă achiziționarea unei centrale termice murale pe gaz. Aceasta poate fi clasică sau în condensație. Acestea din urmă au un randament extrem de ridicat. Acest lucru se datorează modului de lucru. Centralele clasice au un randament de până la 92-94%, unul scăzut față de cele în condensare, care ajung la o eficienţă de 107-109% datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens. Diferenţa de preţ dintre o centrală termică clasică şi una prin condensație se va amortiza astfel într-un timp scurt.
O centrală termică pe gaz ne oferă avantajul unei exploatări confortabile, deoarece necesită lucrări minime de întreținere și de curățare, spre deosebire de instalațiile care funcționează pe baza altor combustibili.
Centrala termică electrică
Centrala termică electrică reprezintă o soluție de încălzire rapidă și eficientă. Ea are avantajul unui preț destul de mic putând fi instalată extrem de ușor. Trebuie să știm că în cazul centralelor electrice vom obține exact atâta putere, câtă a fost declarată de producător. Acest lucru se datorează faptului ca o rezistenta electrica reușește sa convertească aproape 100% un kW electric într-un kW termic. Astfel ne putem face foarte ușor o idee despre consumul lunar de energie electrica folosita pentru încălzirea centrala. Pentru aceasta vom înmulți numărul de ore de funcționare estimate cu puterea declarată a centralei și cu prețul pe kWh.
Centrala termică pe lemne
Dacă veți decide să instalați o centrală termică pe combustibil solid, o veți face în primul rând datorită faptului că vă doriți independența față de companiile furnizoare de gaze naturale. Combustibilii solizi sunt ușor de procurat și au prețuri accesibile. Acest tip de produs se dovedește unul viabil din punct de vedere ecologic.
Pentru a obține o funcționare eficientă, acest tip de centrală termică depinde în mare măsură de calitatea combustibilului. Utilizarea unuia slab calitativ, spre exemplu lemnul verde, va duce la o scădere a randamentului chiar și până la jumătate. Procurarea lemnului uscat va avea și un alt avantaj, acela că va prelungi viața centralei termice, nemaiputând fi luate în calcul depunerile pe care le lasă combustibilii necorespunzători.
O altă condiție pentru a obține o eficiență ridicată, este racordarea corectă a centralei termice și montarea unui coș de fum adecvat. Cerințele unui coș de fum sunt tirajul adecvat și siguranța în exploatare. Tirajul necorespunzător afectează direct procesul arderii din centrala termică și direct randamentul ei.
Criterii de alegere a centralei termice
Pentru a face o alegere corectă în cazul centralei trebuie să ținem cont de o serie de factori. Numărul camerelor și al utilizatorilor, necesarul de apă caldă, toate acestea ne vor face cunoscută puterea de care va avea nevoie centrală pe care o vom cumpăra. Puterea termică nu este singurul factor. Alegerea ne va fi influențată și de tipul combustibilului folosit. În funcție de opțiunile din zonă, vom alege centrale termice pe gaz metan, gaz petrolier lichefiat GPL, combustibil lichid, combustibil solid (lemne, peleți, cărbune), sau electricitate. În funcție de locație vom alege și modalitatea de evacuare a gazelor de ardere, care poate fi prin tiraj natural sau tiraj forțat.
Puterea calorică a centralei termice
Cea mai frecventă întrebare pe care și-o pun utilizatorii aflați în căutarea unei centrale termice este ce putere calorică trebuie să aibă aceasta, pentru a-i deservi cât mai bine. Aceștia se tem că dacă ar achiziționa o centrală subdimensionată, vor avea parte de disconfort termic dar și uzură prematură a sistemului de încălzire. Acest lucru este adevarat. De asemenea și supradimensionarea puterii calorice a centralei va echivala cu investiții inițiale mai mari dar și cu un consum mai mare de combustibil, indiferent de natura acestuia.
Pentru a face o alegere corectă în ceea ce privește capacitatea de încălzire a unei centrale termice vom ști exact care va fi volumul de aer aflat în suprafața care trebuie încălzită. Ne referim la suprafața și înălțimea locului căruia îi este destinat centrala. Tot aici vom ține cont de nivelul de izolare a casei sau numărul de geamuri pentru a stabili exact coeficientul de încălzire (Watt/metru cub).
Tipul de combustibil utilizat de centrala termică
Alegerea centralei termice potrivite este influențată major de locația imobilului care va fi deservit. Sunt cazuri în care centralele pe gaz, cele mai utilizate, nu vor putea fi puse în funcțiune din cauza lipsei rețelei în zonă. Atunci vom alege să utilizăm centrale pe lemne, pe GPL sau electrice. Totuși și în aceste cazuri trebuie să calculăm care vor fi costurile instalării și a obținerii efective a combustibilului. Trebuie știut că alimentarea cu lemn sau cărbune este cea mai ieftină, aceasta fiind urmată de cea cu gaze. Opțiunea mai scumpă este cea a electricității.
Eficiența și randamentul centralei termice
Pentru a obține un randament și o eficiență ridicată, cei mai mulți optează pentru noile tipuri de centrale, cele în condensare. Acestea sunt mult mai eficiente în comparație cu centralele clasice, având un randament de 107-109%, datorită componentelor speciale, ce permit recuperarea căldurii din condens. Acest tip de centrala are un consum mai mic de combustibil pentru producerea aceleași cantități de căldură. Chiar dacă au un cost inițial mai mare, centralele în condensare recuperează diferența de preț în aproximativ 3 ani. Ținând cont că durata medie de viață a unei centrale este de aproximativ 10 ani, rezultă că în perioada următoare celor 3 ani de utilizare inițială putem economisi o altă sumă importantă, mai mult de jumătate din prețul unei centrale noi.
Siguranța în exploatare a centralei termice
Cea mai importantă măsură luată de către producătorii de centrale termice o reprezintă siguranța în exploatare. Pentru acestea s-au introdus o serie de elemente pentru o exploatare în siguranță din toate punctele de vedere: protecție la lipsa de gaz – asigurată prin electrodul de ionizare, protecție la lipsa de apă din instalație – prin senzor de presiune, presostat de minim sau sonde de temperatura, siguranța evacuării gazelor arse – realizată cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer, protecția anti-îngheț.
Funcțiile suplimentare automatizate ale centralei termice
Funcțiile suplimentare automatizate ale centralei termice sunt menite să crească randamentul, să diminiueze consumul şi să ofere posibilitatea de programare. Există și accesorii care pot fi conectate la centrală dar, în ultima perioadă, s-a observat că clienții încep să se informeze din ce în ce mai mult, cu privire la opţiunile suplimentare pe care o centrală termică le oferă.
Gradul de izolare termică al locuinței
Gradul de izolare termică al locuinței influențează la rândul său ce fel de centrală se potrivește perfect spațiului de încălzit. Faptul că aerul din locuință va fi menținut la temperaturi mai ridicate grație izolației exterioare sau interioare, ne va permite achiziția unei centrale cu putere mai mică, ce va face față cu brio sarcinilor la care va fi supusă.
De ce și când se recomandă o centrală electrică
Centrala electrică se recomandă atunci când alte surse de energie care ar putea alimenta centrala, precum gazul, lemnele sau GPL-ul nu sunt disponibile. De asemenea, centrala termică este recomandată celor care au spații mici de încălzit ele oferind un confort sporit, iar resursele financiare de care trebuie să dispui pentru a plăti pentru consum nu vor f foarte mari. În altă ordine de idei, trebuie menționat că electricitatea este cea mai scumpă formă de încălzire a locuinţei, fapt care nu recomandă o centrală de gen pentru a încălzi suprafețe de mari dimensiuni.
Avantajele centralei electrice
Avantajele centralei electrice sunt acoperirea mai larga în teritoriu a rețelei electrice decât cea de gaz, posibilitatea de a utiliza energie din surse variate, inclusiv regenerabile (energie eoliană, solară), randament crescut, silențiozitatea, facilitatea în montare și întreținere.
Alte avantaje ale centralei electrice sunt posibilitatea de pornire şi oprire automată, programarea ei cu minim de efort, lipsa oricăror reziduri de ardere a combustibilului, eficienţa crescută, posibilitatea montării pe orice perete, nu neapărat pe cel exterior, costuri reduse de instalare și mentenanţă redusă.
Siguranța în exploatare
Centrala electrica este mult mai sigura pentru utilizatori decât cele clasice pe gaz sau cele pe lemne. Aceasta nu elimina fum și astfel nu periclitează viețile celor din apropiere. Poate cel mai important aspect, cu ele nu există riscul unei explozii.
Montarea și întreținerea mai facilă
Centrala electrică poate fi montata pe orice perete din casă, deoarece nu are nevoie de coș de fum precum cele pe gaz. Ea are dimensiuni reduse putând fi ridicată și prinsă foarte ușor pe perete. De asemenea, întreținerea acestui tip de centrală este extrem de facilă, ea nenecesitand revizii constante.
Consumul de energie electrica din surse regenerabile
Un alt avantaj pe care nu-l vom trece cu vederea este că poate fi montată și în zone în care rețeaua de electricitate încă nu a ajuns. Odată cu răspândirea dispozitivelor de producere a energiei electrice cu ajutorul energiei solare sau eoliene, tot mai mulți utilizatori au decis să achziționeze acest tip de centrală care poate fi legată la baterii. Ea funcționează fără probleme și va oferi utilizatorilor confortul așteptat.
Prietenoasă cu mediul în exploatare
Centrala electrică reprezintă o alternativă de încălzire care este mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Această opțiune depinde doar de existența unei rețele de alimentare în zona de locuire, sau de prezența unor panouri solare care să o alimenteze. Ea nu elimină fum în urma funcționării fapt care o face unul dintre produsele care protejeaza mediul. Cum nu produc noxe si nu au nevoie de cos de evacuare reprezinta solutia perfecta pentru cei care doresc o viata mai buna pentru generatiile viitoare.
Randament maxim
Centrala electrică dă un randament maxim. Mai exact, ea reușeste să transforme fiecare kw consumat în căldură. Dacă mai adăugăm și că sunt foarte simplu de utilizat și nu necesită revizii frecvente, înțelegem de ce acestea câștigă tot mai mult teren în fața centralelor pe gaz.
Silențiozitate
Centrala electrică are nevoie doar să fie legată la priză pentru a funcționa. Ea trasnformă direct curentul în căldură, funcționând silențios, lucru pe care nu-l putem spune despre centrala pe gaz pe care o auzim de fiecare data când pornește.
Dezavantajele centralei electrice
Dezavantajele centralei electrice sunt faputl că nu poate fi utilizata pentru încălzirea unei suprafețe extinse și uneori poate necesită racordarea la o rețea electrică de o capacitate mai mare. De asemenea, putem aduce în discuție puterea ei calorică redusă, necesitatea unui branșament electric special cu o putere măriă sau prețul ridicat al energiei care o alimentează.
Putere calorică redusă
Sunt câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi înainte să alegi o centrală electrică. Unul dintre ele este că aceasta are o putere calorică redusă și că nu este o investiție rentabilă dacă nu o „ajutăm” printr-o izolație temeinică a casei. Astfel vom evita ca aceasta să funcționeze non-stop pentru încălzi eficient spațiul și a consuma o cantitate prea mare de curent electric.
Este adevărat, centralele electrice reprezintă soluţia perfectă pentru zonele în care lipsesc reţelele de gaze naturale, utilizează un tip de energie regenerabilă şi care nu poluează, dar trebuie ținut cont că are și dezavantaje.
Necesitatea unui branșament electric special, de putere mărită
Apelați la un specialist care să monteze centrala termică electrică. Acesta va face legăturile hidraulice ale centralei la calorifere, va încărca instalția cu apă și va trage cablul pentru centrala electrică de la tablou. Acesta va fi cablu continuu, fără priză, dimensionat corespunzător puterii electrice a centralei. Se va monta și o siguranță fuzibilă. Necesitatea unui branșament electric special, de putere mărită va face ca centrala să funcționeze fără să afecteze alte aparate alimentate de curent electric.
Avizul furnizorului de electricitate în cazul instalării unei centrale electrice e strict necesar. În general furnizorul va merge pe trifazat datorită consumului mare al imobilului la care se instalează o centrală pe curent.
Când se recomandă o centrală electrică
Centralele termice electrice reprezintă o soluţie recomandată celor care nu au acces la conductele de gaz natural si pentru care o centrală pe lemne ar fi prea costisitoare pe termen lung. Centrala electrică se recomandă în general celor care au o suprafață mică de încălzit. Pentru a calcula puterea termică de care aveți nevoie, trebuie mai întâi să aflați volumul locuinţei dumneavoastră, înmulţind suprafaţa cu înălțimea acesteia. De asemenea, trebuie să luați în calcul și gradul de izolare al locuinţei. În funcție de acești factori, vom ști ce putere trebuie să aibă centrala electrică pe care o vom achiziționa.
De ce și când se recomandă o centrală pe gaz
Centralele pe gaz sunt recomandate datorită prețului mai mic al gazului în comparație cu alte tipuri de combustibili dar și de un randament foarte bun. Gazul este mult mai accesibil ca preț decât energia electrica, de exemplu. Astfel, modele de centrală alimentate de la rețeaua distribuitorului de gaze pot fi folosite pentru diferite suprafețe, chiar și mai mari. În principiu centrala pe gaz metan legata clasic la rețea este indicată atunci când suprafața casei nu depășește 250 mp.
Avantajele centralei pe gaz
Avantajele centralei pe gaz sunt: posibilitatea de fi utilizată cu orice tip de încălzire (panouri radiante, încălzire în pardoseală) și pentru orice suprafață. Ea are un randament crescut, este ușor de folosit, instalația este una simplă, nu necesită prea multe elemente de racord și ofera un confort termic ridicat. Bineințeles, principalul avantaj este prețul avantajos al gazului.
Potrivite pentru orice tip de încălzire
Centrala termică pe gaz poate fi utilizată la încălzirea clasică cu radiatoare dar poate fi la fel de bine racordată la un sistem de încălzire în pardoseală. Odată montată, ea poate fi utilizată cu ușurință în orice sistem. Funcțiile ei încorporate favorizează o utilizare intuitivă și va da un randament excelent.
Randament crescut
Eficiența sporită este poate unul dintre cele mai mari avantaje pe care le oferă utilizarea unei centrale pe gaz. Aici aducem în discuție mai ales noile modele de centrale termice în condensație, deoarece randamentul acestora depășește în cele mai multe dintre cazuri procentul maxim de 100%.
Eficiență termică în spații mari
În comparație cu centralale electrice ele își dovedesc eficiența termică mai ales in spațiile de mari dimensiuni. Ele consumă mult mai puține resurse, ajutându-ne să facem economii financiare importante.
Dezavantajele centralei pe gaz
Dezavantajele centralei pe gaz sunt accesul limitat la rețeaua de gaz, costurile mari de instalare, revizii și autorizații, caracterul epuizabil al gazelor naturale.
Accesul limitat la rețeaua de gaz
La dezavantaje putem trece faptul că ele necesita racordarea la rețeaua de gaz metan, lucru care nu este întotdeauna posibil, mai ales în anumite zone ale țării. În acest caz, ar trebui luate în calcul instalarea unor centrale electrice.
Costurile mari cu racordul, montarea, și reviziile centralei pe gaz
Din cauza costurilor importante cu montajul și racordarea, cei mai mulți evită montarea unei centrale termice pe gaz. Tot aici pot fi trecute și costurile cu reviziile constante care trebuie efectuate pentru a ne asigura de funcționarea optimă și în siguranță a acesteia.
În principiu, alegerea unei centrale termice pe gaz potrivite pentru casa dumneavoastră, este o decizie care ar trebui să fie luată după un amplu proces de informare și de cercetare. Costurile care se adaugă prețului centralei pot reprezenta piedici importante pentru utilizatori.
Zgomot crescut după o perioadă de exploatare
Un alt dezavantaj în cazul centralei termice pe gaz îl reprezintă zgomotele care apar după ce durata de funcționare a acesteia depășește un anumit prag. Acest lucru poate influența alegerea unui alt tip de sistem de încălzire.
Necesitatea instalării unor elemente suplimentare de siguranță
Precum în cazul tuturor echipamentelor ce folosesc gaz, montajul acestor centrale se face numai de către firme agreate. Mai mult de atât, instalarea necesită anumite condiţii şi aprobări, dar şi elemente suplimentare de siguranţă. Astfel se exclud pericole de incendii sau chiar explozii.
Când se recomandă o centrală pe gaz
Centralele pe gaz sunt recomandate în primul rând datorită faptului că preţul gazului s-a menţinut încă la un nivel accesibil. Sunt alese de utilizatori datorită faptului că randamentul acestor produse este superior, comparativ cu al altor tipuri de centrale şi pentru că se pretează pentru toate tipurile de instalaţii de încălzire (încălzire în pardoseală, panouri radiante). În funcție de locul în care va fi montată, alegerea centralei termice se va face și în funcție de modul de evacuare a gazelor.
Evacuarea gazelor este ajutată de ventilator, însă trebuie știut că este de două tipuri: cu tiraj normal sau cu tiraj forțat. Dacă aveți de gând sa achiziționați o centrala termică de apartament, veți opta pentru o centrală termică cu tiraj forțat, în acest fel nemainecesitând un coș de fum cu ajutorul căruia să eliminați gazele arse.
Alegerea unei centrale termice cu tiraj natural pentru apartament nu mai reprezintă în acest moment o soluție viabilă. Asta din cauza faptului că are camera de ardere deschisă și în cazul obturării coșului s-ar acumula monoxid de carbon în încăpere. Acest model este recomandat pentru instalarea în hol, casa scării, bucătărie sau pivniță.
În cazul acestor centrale termice cu tiraj normal evacuarea gazelor de ardere se realizeaza natural, fără ajutorul unui ventilator, printr-un coș de fum, asemănător unei sobe. Ele reprezintă un echipament termic eficient pentru o casă sau un spațiu comercial cu dimensiuni mari.
Dacă doriți o centrală termică pentru apartament, soluția pe care o veți lua în considerare este cea a unei centrale cu tiraj forțat. Aceasta are în componență o tubulatură concentrică de tip tub în tub, prin intermediul căreia aerul necesar arderii combustibilului este preluat din exteriorul încăperii. Pentru a putea prelua eficient aerul în camera de ardere, centrala este complet etanșă. Aceste centrale termice cu tiraj forțat pot fi montate în încăperi mici, închise, precum balconul sau debaraua. Față de centrala termică cu ardere naturală, centralele cu tiraj forțat au un preț mai ridicat, dar merită investiția.