În timpul iernii, facturile de încălzire ale unei case cresc exponențial indiferent de sistemul de încălzire pentru care ați optat. Cum facem economie? Este logic să consumați mai mult combustibil (gaz, lemn, peleți), însă și în acest caz vă divulgăm câteva trucuri care să vă ajute să faceți economii importante.
Economii la căldură
Dacă mergeți pe sistemul clasic de încălzire cu ajutorul caloriferelor, vă recomandăm să instalați robinete termostatice la fiecare radiator. Acestea vă vor ajuta să setați temperatura dorită în funcție de fiecare cameră în parte. Robinetele termostatice vă vor ajuta în cazul în care aveți o casă mare, cu multe camere. Este probabil ca nu toate camerele să fie folosite și ocupate în același timp, ceea ce semnifică faptul că nu este nevoie să le țineți încălzite la aceeași temperatură. Cele puțin utilizate sau care au un scop aparte (dressing) vor fi menținute la o temperatură de întreținere, care să protejeze construcția și să ferească instalația de îngheț. Consumul va fi mult eficientizat, mai ales dacă optați și pentru cronotermostate care să coboare temperatura în perioada în care sunteți plecați la birou. Orele în care lipsiți de acasă sau dormiți, reprezintă mai mult de jumătate din costul încălzirii, iar economia se va simți cu siguranță.
Deși nu vă doriți să faceți mutări prin casă, poate pe timpul iernii o redecorare a spațiului nu ar strica. Acest lucru este chiar indicat mai ales dacă aveți canapele sau alte corpuri de mobilier în fața caloriferelor. Acestea împiedică propagarea căldurii în cameră în mod eficient. Nu e indicat nici a se acoperi caloriferul cu haine sau prosoape pe care doriți să le uscați, deoarece acestea acționează ca niste izolanți, păstrând căldura în țevile instalației și lăsând camera rece. Așadar, veți plăti mai mult doar pentru a usca câteva rufe mai rapid. Nu este cel mai indicat „deal”.
Economie la apă
În ceea ce privește apa caldă, și aici puteți face economii importante montând aeratoare sau baterii moderne cu un consum redus de apă. Dacă aveți nevoie de un boiler asigură-te că alegi unul cu un volum corespunzător consumului din casă, altfel vei consuma mai multă energie doar pentru a ține în permanență un volum prea mare de apă la temperatură optimă.
Alte trucuri care vă vor ajuta să faceți economie, sunt legate de izolarea spațiilor care permit aerului rece din exterior să pătrundă în locuință, cum ar fi spațiile de sub ușă, ventilatoarele și ferestrele care nu se închid bine. Dacă aveți parte de zile însorite, nu uitați să dați la o parte perdelele sau draperiile pentru ca soarele să pătrundă în interior și să vă ajute să încălziți camerele, consumând cât mai puține resurse.