Curățarea și igienizarea aparatului de aer condiționat
Curățarea și igienizarea periodică a aparatului de aer condiționat asigură un aer mai curat, lipsit de mirosuri neplăcute și/ sau bacterii periculoase pentru sănătate. Pe lângă aceasta, procesul în cauză ajută la economisirea energiei electrice, funcționarea mai eficientă și prelungirea duratei de viață a aparatului de aer condiționat.
Curățarea aparatului de aer condiționat implică respectarea unor etape: scoaterea din priză a aparatului, curățarea de praf a măștii, a filtrului, a vaporizatorului, a turbinei, a condensatorului, a tăviței de condens și dacă este cazul, înlocuirea sau completarea freonului.
Igienizarea aparatului de aer condiționat se realizează cu soluții speciale sau, uneori, cu soluții preparate în casă din apă cu oțet/ bicarbonat de sodiu. Curățarea și igienizarea aparatului de aer condiționat poate fi executată de profesioniști sau personal, dar trebuie să includă atât unitatea internă cât și pe cea externă.
De ce este necesară curățarea aparatului de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este conceput pentru a crea confort. Totuși, din cauza bacteriilor care se depun în filtrele acestuia, sănătatea utilizatorilor poate fi pusă în pericol. De aceea este necesară curățarea aparatului de aer condiționat de impurități pentru ca acestea să nu ajungă în casa dumneavoastră. Pe de altă parte, o curățare periodică a aparatului de aer condiționat asigură funcționalitatea deplină a acestuia. Bine întreținut, acesta va funcționa o perioadă îndelungată de timp și va ține alergenii departe de dumnevoastră și de familie. Fără o curățare periodică, într-un final aparatul se va defecta și va necesita reparații care se vor dovedi costisitoare.
Alegeți să preveniți o serie de alergii și iritații, sau alte probleme respiratorii grave, mai ales în cazul copiilor! O curățare temeinică a acestor aparate vă ajută la menținerea confortului la un nivel ridicat prin prezența de aer proaspăt și curat. Curățarea aparatului de aer condiționat protejează sănătatea și prelungește viața aparatului.
Care sunt semnele că un aparat de aer condiționat trebuie curățat și igienizat
După cum spuneam, cei care locuiesc sau lucrează în încăpere răcorită de un aparat de aer condiționat sunt predispuși unor boli generate de bacteriile aflate în acest aparat. O curățare și igienizare a produsului vor împiedica praful, scamele, alergenii sau alte microorganisme să se depună și să se înmulțească în filtrele aparatului. Cum realizăm însă că aparatul nostru de aer condiționat are nevoie de curățare și igienizare? Odată cu pornirea instalației de aer condiționat se va face resimțit un miros neplăcut. Calitatea aerului din încăpere va fi serios afectată și prezența îndelungată a unor persoane în acest mediu va duce inevitabil la îmbolnăvire.
Curățarea și igienizarea periodică a aparatului de aer condiționat
În interiorul aparatului de aer condiționat găsim un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și microorganismelor. Acestea iubesc umezeala, frigul și întunericul, condiții pe care le găsim în carcasa ce adăpostește aparatul de aer condiționat, și care le grăbesc înmulțirea. Totuși, intervenind periodic pentru curățare și igienizare vom reduce la maximum riscul îmbolnăvirilor celor care beneficiază de aerul produs de o astfel de instalație.
Ce presupune igienizarea aparatului de aer condiționat
Igienizarea aparatului de aer condiționat este un proces de curățare amănunțit care presupune demontarea aparatului pe subansamble, urmată de spălarea și curățarea acestora cu soluții antibacteriene. Ne vom ocupa de curățarea filtrelor care se vor spăla sub jet de apă caldă cu ajutorul unui detergent ușor. După, vom trece la curățarea vaporizatorului, componența unde are loc transferul termic. Obturarea vaporizatorului duce la un randament scăzut și apariția mirosului în timpul funcționării. Aceasta componență va fi curățată cu soluții de degresare.
Turbina (ventilatorul) are rolul de a recircula aerul din încăpere prin vaporizator. Aceasta lucrează într-un spațiu cu aer umed propice pentru formarea mucegaiului. Turbina se demontează, se spală și se dezinfectează.
Tăvița de condens colectează condensul care rezultă din răcirea aerului. O parte din impuritățile care trec de sistemul de filtrare ajung aici înfundând evacuarea în totalitate a apei din aparat. Apa rezultată prinde miros neplăcut și este mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.
Igienizarea are un efect instant asupra calității aerului și implicit asupra sănătății utilizatorilor.
Produse de igienizare a aparatului de aer condiționat
Pentru o igienizare corectă a aparatului de aer condiționat au apărut pe piață mai multe produse care să înlesnească acest proces. Pentru o curățare eficientă se pot utiliza diverși detergenți și spray-uri de curățare a aerului condiționat.
Detergenții se utilizează pentru curățarea radiatoarelor lamelare ale aparatelor de aer condiționat sau altor echipamente. Produsul asigură eliminarea eficientă a depunerilor de praf sau mizerie. Spuma rezultată va penetra în locurile murdare și nu necesită clătirea cu apă. Acești detergenți igienizanți au un miros parfumat și se dovedesc a avea o acțiune eficientă pentru filtrele aparatelor de aer condiționat.
Există și pastile igenizante care previn formarea de microorganisme. Acestea previn formarea de alge și mucegaiuri urât mirositoare dăunătoare sănătății care pot înfunda instalația de evacuare a condensului.
Când trebuie să apelați la un specialist pentru curățarea și igienizarea aparatului de aer condiținat
Întreținerea adecvată a unui aparat de aer condiționat începe cu un prim pas, unul foarte important, revizia. Efectuarea unei revizii de către o echipă de profesioniști poate determina ce probleme are aparatul care ne oferă aerul proaspăt, respirabil, din fiecare vară. Este indicată revizia înainte de începerea sezonului cald, dar, dacă este posibil, și la finalul acestuia, deoarece aerul condiționat ar putea da semne de ușoară uzură.
Când vine vorba despre mentenanța unui aparat de aer condiționat trebuie să luăm în calcul circulația freonului. Probabil principala cauză a scăderii randamentului aparatului de aer condiționat este pierderea de freon, un compus organic utilizat ca agent frigorific.
Pierderea freonului poate produce avarii serioase dispozitivului de aer condiționat. Un specialist poate identifica rapid sursa pierderii de freon și poate reîncărca aparatul cu cantitatea necesară de agent frigorific în condiții de siguranță.
Curățare profesională făcută de o echipă de specialiști va împiedica dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului pentru perioade mai mari de timp deoarece se va realiza o curățare completă a tuturor componentelor instalației în parte, prin demontare și igienizare specifică.
Componentele aparatului de aer condiționat ce trebuie curățate și igienizate
Așadar, un specialist se poate ocupa de aparatul dumneavoastră de aer condiționat curățându-l rapid și sigur. Există numeroase service-uri de curățare a aparatelor de aer condiționat, care au aparatura și experiența necesară pentru o curățare completă a produsului. Asta ar însemna curățarea și igienizarea tuturor componentelor aparatului de aer condiționat: filtrul de aer, vaporizatorul, turbina (ventilatorul), condensatorul și tăvița de condens.
Curățarea vaporizatorului
Vaporizatorul se găsește în unitatea interioară a aparatului de aer condiționat fiind format dintr-o rețea complexă de tuburi. Prin interiorul acestor tuburi circulă freonul. Astfel, în vaporizator are loc răcirea aerului cald din încăpere, prin contactul acestuia cu țevile răcite de freon. Pe măsură ce aerul se răcește, căldura acestuia este preluată de agentul frigorific care își pierde starea de lichid rece și se transformă în gaz.
Din cauza fluxului continuu de aer care ajunge pe țevile vaporizatorului, pe toată suprafața acestuia și mai ales prin spațiile înguste dintre țevi, apar straturi groase de mizerie și bacterii. Este necesară o curățare și o igienizare extrem de atentă pentru a elimina orice depunere, chiar și din spațiile înguste și greu accesibile. Pe piață există diferite produse tip spray care pot fi utilizate cu succes pentru curățarea vaporizatorului. Folosit periodic, spray-ul realizează o curățare și igienizare rapidă a aparatului, eliminând total mirosurile neplăcute.
Curățarea ventilatorului
Ventilatorul este componenta care se găsește atât în unitatea interioară cât și în cea exterioară. Acesta are rolul de a circula aerul pe vaporizator, dacă ne referim la unitatea interioară, și pe condensator, în cazul unității exterioare, facilitând schimbul termic. În timpul funcționării, paletele ventilatorului din unitatea interioară se îmbibă cu un strat gros de mizerie și bacterii care sunt împrăștiate în aerul din încăpere. În cazul ventilatorului din unitatea exterioară, depunerile de mizerie afectează schimbul termic al condensatorului și implicit randamentul de funcționare al întregului echipament.
Pentru o igienizare corectă ventilatorul se curăță atent cu soluții speciale degresante, evitându-se astfel nedoritele efecte negative asupra sănătății.
Înlocuirea sau curățarea filtrelor de aer
Filtrul de aer, componenta importantă din unitatea interioară a fiecărui aparat de aer condiționat, are un rol major în purificarea aerului din încăpere. Totuși, este de reținut că, oricât de performant ar fi filtrul unui astfel de aparat, dacă acesta nu este curățat și igienizat corect și la intervale regulate de timp, produsul își va pierde semnificativ eficiența.
Așadar, filtrele vor fi curățate periodic cu soluții antibacteriene pentru a elimina bacteriile și microorganismele. Ele vor fi verificate cu regularitate și curățate la primele semne de depunere de praf. În cazul în care aceste filtre denotă semne de uzură se recomandă înlocuirea lor. Acest proces se va realiza de către un specialist.
Curățarea condensatorului
Condensatorul, componenta principală a unității exterioare, are rolul de a transforma agentul frigorific din stare de gaz, în stare de lichid rece, pentru a începe un nou ciclu de răcire în interior.
Ca și în cazul vaporizatorului, condensatorul este format dintr-o rețea de țevi. Pe suprafața acestora se depune o cantitate semnificativă de mizerie și praf. Un condensator încărcat va afecta negativ randamentul întregului echipament, de aceea se recomandă o curățare periodică.
Curățarea se poate face apelând la soluții special degresante. Astfel de soluții au un efect puternic de curățare îndepărtând eficient grăsimea și mizeria depusă.
Curățarea tăviței de colectare a condensului
Tăvița de condens, inclusă în unitatea interioară, are rolul de a colecta apa rezultată din condensarea vaporilor din aer, care apar pe vaporizator. Tăvița este racordată la furtunul de condens care elimină apa în exterior. Totuși, apa care rămâne în tăviță, fiind prezentă pentru o perioadă îndelungată, devine un mediu optim formării de microorganisme nocive sănătății.
Iată de ce, în procesul de igienizare, o curățare adecvată a tăviței de condens are un rol important, acest proces realizându-se cu soluții degresante.
Curățarea carcasei unității de interior
Ca și în cazul elementelor din interior și carcasa aparatului de aer condiționat trebuie să treacă prin procesul de curățare. Carcasa reprezintă primul element pe care se va depune praful din cameră, aceasta necesitând o ștergere frecventă cu o cârpă de praf. Spălarea carcasei aparatului de aer condiționat, se face cu soluții speciale, care înmoaie și înlătură mizeria întărită pe aceasta. După igienizarea carcasei și a tuturor elementelor ce compun unitatea interioară, aparatul va arăta ca nou, nu va mai produce un miros urât, și va funcționa mult mai eficient.
Curățarea și igienizarea unității de exterior
Unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat este predispusă murdăririi din cauza condițiilor în care funcționează. După un sezon de utilizare se va putea remarca un strat gros de murdărie care s-a depus pe condensator dar și pe palele ventilatorului. Praful, polenul, frunzele și alte resturi vegetale vor împiedica funcționarea la capacitate dacă nu sunt îndepărtate prin igienizare.
Operațiunea de curățare a unității exterioare începe prin dechiderea carcasei unității pentru a avea acces ușor spre toate componentele. Acestea sunt curățate de praf și spălate cu lichid special care vă ajută la desprinderea tuturor impurităților. Se va spăla inclusiv carcasa unității. Astfel procesul va fi complet, întregul aparat având ulterior o prezență plăcută.
Pașii de curățare și igienizare a aparatului de aer condiționat
Am stabilit deja faptul că igienizarea aparatului trebuie făcută periodic pentru a menține în permanență un mediu sănătos în locul în care acesta este montat. De asemenea, am spus că este indicată utilizarea de substanțe recomandate special pentru aparat, deoarece alte tipuri pot afecta componentele aparatului precum și sănătatea celor aflați în contact cu spațiul în care acesta funcționează. Totuși, pentru o igienizare corectă a aparatului de aer condiționat trebuie să executăm anumiți pași care ne vor ajuta să curățăm în întregime aparatul.
Deconectarea aparatului de la rețea
Pentru a începe un proces de igienizare în deplina siguranță primul pas este întreruperea alimentării cu energie electrică. Este foarte important să vă apucați de lucru numai după ce ați scos din priză aparatul. Acest lucru vă va ajuta să preveniți accidentele.
Demontarea și curățarea carcasei unității interioare
Al doilea pas îl reprezintă demontarea carcasei unității interioare. Acest proces se realizează după instrucțiunile oferite de producător. Ulterior se trece la curățarea carcasei unității interioare cu o lavetă umedă și îmbibată cu spray pentru curățarea aparatului de aer condiționat, cu un dezinfectant pentru aer condiționat sau cu un amestec de apă, oțet și puțin bicarbonat de sodiu.
Curățarea componentelor aparatului de aer condiționat
Componentele aparatului de aer condiționat se face cu spay-uri speciale și cu ajutorul unor cârpe curate. Astfel se vor îndepărta depunerile fără a întâmpina dificultate.
Curățarea sau schimbarea filtrelor aparatului de aer condiționat
Am amintit de-a lungul acestui articol importanța filtrelor în funcționarea eficientă a aparatului de aer condiționat. Cum se realizează curățarea acestor elemente? Se îndepărtează praful depus pe filtrul de aer prin rabatarea măștii frontală a unității interne, scoaterea efectivă a filtrului, și spălarea acestuia cu apă și oțet sau cu soluții speciale de curățare a aparatelor de aer condiționat. În cazul în care acestea prezintă uzura există, de asemenea, posibilitatea înlocuirii filtrului cu unul nou de la același producător.
Uscarea completă a componentelor
Odată finalizat procesul curățării componentelor cu diverse soluții este extrem de important să le lăsăm să se usuce până să le montăm la loc în ordine inversă. Astfel vom evita producerea unor eventuale scurcircuite care să ducă la producerea de pagube.
Montarea carcasei aparatului de aer condiționat
După finalizarea etapelor de mai sus ne-am reîntors la carcasa pe care o demontasem la al doilea pas. Ea s-a uscat între timp, la fel ca și celelalte componente. Montarea carcasei aparatului de aer condiționat se face ușor, ea reluându-și rolul primordial, acela al protejării celorlalte elemente.
Curățarea unității exterioare pentru aparatele dublu split
Un aparat de aer condiționat dublu split reprezintă soluția ideală pentru a putea răci două încăperi. Acesta are o serie de avantaje, primul fiind că are în componența pachetului doar un compresor și două unități interne. Astfel putem obține aer rece și curat concomitent în două încăperi cu doar o unitate exterioară montată. Asta ne ajută și când vine vorba de curățarea și igenizarea acestei unități. La fel ca și în cazul prezentat mai sus vom deschide carcasa unității pentru a avea acces ușor spre toate componentele. Acestea vor fi curățate de praf și spălate cu lichid special care va ajuta la desprinderea tuturor impurităților. Se va spăla inclusiv carcasa unității. Astfel procesul va fi complet, întregul aparat având ulterior o prezență plăcută în locul în care este montat.
Reconectarea la rețea
Odată remontate toate componentele putem reconecta aparatul la o sursă de curent și ne putem bucura din nou de răcoare și aer curat. După o curățare eficientă a aparatului de aer condiționat vom observa dispariția disconfortului produs de acel miros neplăcut. De asemenea, prin service-ul periodic al aerului condiționat vom prelungi viața acestuia și vom elimina riscul apariției bolilor cauzate de bacteriile și ciupercile formate în interiorul aparatelor.