Cum amenajezi grădina pas cu pas?

O grădină reprezintă spațiul perfect în care să îți petreci o după-amiază liniștită, o seară cu oaspeții sau o dimineață cu familia, în timp ce luați micul dejun. Aceasta oferă numeroase posibilități din punct de vedere al amenajării, fie că îți dorești un loc de relaxare sau o zonă în care să cultivi flori sau legume.

Indiferent dacă ai o grădină mare sau mică, cel mai probabil te-ai întrebat cum poți profita cel mai bine de spațiul disponibil și la ce trucuri de amenajare exterioară să apelezi. Pentru că primăvara se apropie cu pași mărunți, în articolul de astăzi veţi găsi o mulțime de informaţii utile pentru începerea amenajării exterioare, în mod practic şi creativ.

Ce funcționalități poate avea o grădină?

Înainte de a lua materialele și instrumentele de care ai nevoie și de a te apuca de amenajarea propriu-zisă a grădinii, trebuie să trasezi un plan de acțiune și să te gândești, în primul rând, la scopul transformării acestui spațiu.

În funcție de asta, dar și de suprafața de care dispui, poți amenaja o grădină destinată activităților recreative, unde să amenajezi diferite zone tematice și să aduci câteva piese de mobilier.

Grătarul

Am început cu grătarul pentru că acestui element trebuie să-i găsești un loc special, destul de aproape de casă, pentru a putea avea acces rapid la ustensilele sau ingredientele uitate în bucătărie și suficient de aproape de o sursă de apă, pentru a evita accidentele nedorite. În același timp, grătarul trebuie să fie amplasat departe de copaci sau de obiecte din lemn, pentru a evita riscul unui incendiu.

Foișorul sau umbrarul

Indiferent de funcționalitățile grădinii tale, tot va trebui să ai la dispoziție un loc unde să te refugiezi în zilele caniculare, așa că un foisor, un umbrar sau o umbrelă de gradină.

Locul de joacă pentru copii

Aici poți monta un leagăn sau un balansoar. Ca să faci locul de joacă și mai atractiv poți aduce o piscină gonflabilă și o cutie cu nisip.

Alege un punct central 

Chiar daca nu vrei sa-ti amenajezi o grădină franțuzească, e bine să alegi unul sau mai multe puncte centrale (în cazul grădinilor mari), constând fie în niște elemente de decor, fie în niște plante spectaculoase care să atragă atenția. 

Dă un aer primitor intrării în grădină

Fie că este intrarea principală sau una secundară, intrarea în gradină trebuie să ofere o primă impresie de neuitat. Vizitatorul trebuie să se simtă binevenit încă de la primii pași. Poți crea o astfel de impresie construind o alee din lemn, cu dale de piatră sau cu pietriș, mărginită de arbuști, de flori sau de ghivece. 

Creează granițe și menține-le

Incearcă să delimitezi zonele de mai sus, pentru că în felul acesta, grădina va arăta mai îngrijită și mai aerisită.

Cât timp poți acorda săptămânal îngrijirii grădinii?

Secretul unei grădini frumoase stă în atenția pe care i-o acorzi. Dacă ai un stil agitat de viață și ți-e greu să găsești câteva ore libere în care să te poți ocupa de udatul plantelor, de altoirea pomilor, de eliminarea dăunătorilor și de toate celelalte sarcini când vine vorba de grădinarit, atunci ar trebui să acorzi mai multă importanță zonei pavate cu piatră, destinată relaxării și socializarii, unde poți așeza scaune și mese pentru grădină. 

De asemenea, poți investi în cantități mari de scoarță decorativă care, dacă o așezi în jurul rădăcinii plantelor, va reține umiditatea în sol, va bloca creșterea buruienilor și va îngrășa solul, ușurându-ți practic sarcina. 
O altă metodă prin care poți avea o grădină frumoasă care nu necesită multă muncă este să plantezi levănțică, pentru că rezistă bine la secetă, înflorește începând cu al doilea an dupa plantare, nu are dăunători și necesită doar tunderea tijelor florale.

Cum alegi plantele și legumele când amenajezi gradina?

Pe lângă tipul de sol, trebuie să știi foarte bine și ce luminozitate are fiecare zonă în diferite momente ale zilei când alegi plantele pe care le vei cultiva în grădină. 

Dacă preferi un decor destinat altor activități decât grădinaritul, dar vrei să te bucuri, totuși, de farmecul unei grădini de flori, alege plante rezistente la secetă, nepretențioase, care aproape că se îngrijesc singure. Petuniile nu suferă mult din cauza variațiilor de temperatură, crinul rezistă bine în perioadele secetoase, iar liliacul trece ușor peste iernile geroase. 

Iată câteva sfaturi pentru amenajarea unei grădini de legume: 

  • Legumele se cultivă într-un loc însorit și protejat (nu amplasa alături locul de joacă pentru copii). 
  • Atenție la aranjarea răsadurilor în pamânt, pentru că unele legume nu dau un randament bun dacă sunt asezate langa legumele nepotrivite. Fasolea, de exemplu, poate fi cultivată cu succes alături de varză, vinete sau broccoli. 

Nu uita că grija pe care o acorzi grădinii tale se va reflecta în aspectul ei. Lasă-ți imaginația să descopere soluția ideală pentru amenajarea grădinii tale.