Nu ar fi minunat dacă deșeurile dintr-o gospodărie nu ar fi irosite complet? Dacă orice obiect ar fi transformat în altceva – produse noi, materiale brute, combustibil sau energie termică?
Suediei aproape că i-a reușit. Mai mult de 99% din toate deșeurile casnice sunt reciclate. Asta înseamnă că Suedia a trecut printr-o revoluție a reciclării, în condițiile în care în anul 1975 se reciclau doar 38% de deșeuri.
Astăzi, regula de aur, este ca orice stație pentru reciclarea deșeurilor să nu se afle la o distanță mai mare de 300 m de orice zonă rezidențială. Iar majoritatea cetățenilor separă deșeurile reciclabile și le depozitează în containere speciale din incinta blocurilor sau la stații de sortare a deșeurilor.
După părerea lui Weine Wiqvist, director al Departamentului suedez pentru reciclarea deșeurilor, cetățenii pot face și mai mult. Asta din cauza că aproape jumătate din deșeurile arse sunt transformate în energie. Acesta a explicat că reutilizarea unor materiale sau produse înseamnă mai puțină energie necesară creării unui alt produs de la zero.
Deșeurile sunt arse în cele 32 de stații, care adună aproape tot gunoiul din țară. Plus la toate, Suedia a mers și mai departe, în momentul în care a început să importe cca 800.000 de tone de deșeuri din Marea Britanie, Italia și Irlanda. Principiul acestui sistem de reciclare arată că 3 tone de deșeuri conțin la fel de multă energie ca o tonă de combustibil.
Astfel, 950.000 de gospodării sunt încălzite doar cu energia produsă din arderea deșeurilor.
Suedia este un exemplu demn de urmat, în condițiile în care ne-a demonstrat că deșeurile sunt la fel de importante ca resursă.
Sursa: https://sweden.se/nature/the-swedish-recycling-revolution/