Ziua internațională a Instalațiilor Sanitare

Ziua Internațională a Instalațiilor Sanitare este un eveniment internațional ce are loc în fiecare an pe 11 martie, cu scopul de a se recunoaște rolul vital pe care aceste instalații îl joacă în sănătate, sustenabilitate și confort social.

Ziua Internațională a Instalațiilor Sanitare

La ce te gândești când auzi instalații sanitare?

Nu-i așa vă imaginați apa curgătoare, sistemul de canalizare și numeroasele conducte care fac totul să funcționeze? Acum imaginați-vă o lume fără aceste lucruri. Cât de incomod ar fi viața fără acces imediat la apă caldă sau rece? Ce-ar fi dacă ar trebui să părăsești confortul casei tale? Ce se întâmplă dacă comunitatea noastră nu ar avea un sistem de conducte care să facă posibile aceste lucruri?

Ai putea crede că fiecare are acces la apă și la un sistem de canalizare. Chiar și în țările dezvoltate, însă, lipsa instalațiilor sanitare este o realitate cu care unii oameni trăiesc în fiecare zi.

Mai puțin de 1% din totalul apei din lume este accesibilă pentru consum, iar 1,1 miliarde de oameni rămân fără apă potabilă. Milioane de oameni din țările în curs de dezvoltare mor în fiecare an din cauza lipsei de apă potabilă. Acest lucru este greu de imaginat într-o societate modernă, unde un locuitor consumă aproximativ între 40 și 100 de litri pe zi, comparativ cu Africa, unde o familie consumă în medie aproximativ 15 litri pe zi.

Cum a apărut Ziua internațională a Instalațiilor Sanitare?

Ziua mondială a instalaţiilor sanitare este un eveniment internaţional, iniţiat în 2010 de World Plumbing Council şi celebrat în fiecare an pe 11 martie în semn de recunoaştere a importanţei instalațiilor sanitare.

Importanța Zilei internaționale a Instalațiilor Sanitare

Dezvoltarea unui sistem de instalații sanitare pentru o națiune influențează în mod direct statutul economicstabilitatea politică și ecologia. Sistemele sanitare nu oferă doar apă potabilă populației, ci includ și instalațiile de canalizare, ceea ce înseamnă că deșeurile nocive sunt conduse și tratate astfel încât să nu polueze sursele de apă potabilă. Contaminarea apei potabile cu deșeuri este principala cauză a bolilor și a deceselor în țările lumii a treia.

Ziua mondială a instalațiilor sanitare nu are doar rolul de a informa despre lipsa de apă din întreaga lume, ci și de a conștientiza și de a mobiliza oamenii să ia măsuri.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Instalațiilor Sanitare din 11 martie putem încuraja dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase. Este momentul sa apreciem și acei oameni care desfundă țevile, repară toaletele sau schimbă robineții care curg.