Panouri solare

Despre importanța panourilor solare am discutat în articolul precedent, însă nu și de utilizarea lor foarte redusă în Moldova. Cel mai probabil pentru că un panou solar nu este atât de accesibil precum un telefon mobil, deși există și modele de smartphonuri care depășesc prețul unui panou solar. În continuare vom vedea încă o dată avantajele pe care le poate aduce montajul unui panou solar.

Energia solară este, în primul rând, o resursă gratuită, astfel putem reduce semnificativ factura pentru apă caldă și încălzire. Un alt aspect pozitiv este că o astfel de investiție nu este influențată de creșterea prețurilor la energie electrică sau gaze. Panourile solare reprezintă o soluție pentru viitor, pentru că folosește o sursă de energie regenerabilă și inepuizabilă (soarele), iar energia solară fiind Ecologică – protejează planeta pentru copiii noștri. Instalarea unui panou solar reduce fenomenele climatice extreme ca încălzirea globală.

panou silare blog 9

Sisteme solare

blog 9 3

Să luăm ca exemplu o familie de 5 persoane, acestă consumă în mediu 500 litri de apă caldă menajeră pe zi.
Pentru a încălzi 500 litri de apă de la 10°C la 45°C se consumă aproximativ 2,5 m3 de gaz natural. Iar în momentul de față prețul gazului este de 7 lei/m3.
Se prognozează că la sfârșitul acestui an, prețul va ajunge la 9,5 lei/m3. În câțiva ani prețul va crește și va atinge cote la fel ca în UE-0,7 euro/m3 (15 lei/m3).
Luând în calcul prețul de la sfârșitul acestui an (9,5 lei/m3) rezultă că în cazul folosirii gazului natural:

Cost zilnic 2,5m3 x 9,5lei/m3 =23,75 lei/zi
Cost lunar 23,75lei/zi x 30zile =712,5 lei/lună
Cost anual 712,5lei/luna x 12luni =8550 lei/an.

În urma studiilor s-a demonstrat că cu ajutorul panourilor solare se poate acoperi 60% din necesarul de apă caldă la nivelul Republicii Moldova și României. De aici concluzionăm că în cazul folosirii panourilor solare putem obține o reducere a costurilor de:

8550 lei/an x 60%= 5130 lei/an.

Panourile solare nu consumă combustibil, astfel că 8 luni pe an nu ești influențat de creșterea prețului la combustibil iar costurile de service sunt minime.

Panourile solare  sunt soluții excelente pentru apă caldă și beneficiază de 5 ani garanție.