Reciclarea deșeurilor periculoase

Ştiaţi că?
• din 1000 de baterii portabile se pot obţine 190 kg de fier, utilizat în industrie;
• în fiecare an, 15 bilioane de baterii sunt aruncate. Dacă s-ar construi o coloană din acestea, coloana ar ajunge de la Pământ la Luna şi înapoi.
• fabricarea unei baterii consumă de 50 de ori mai multă energie decât cea produsă de baterie.1
2

Totodată, cele mai periculoase sunt bateriile-butoni, folosite la ceasuri şi calculatoare, din cauza că au în componenţa lor peste 30% mercur.
O baterie – buton poate contamina 600.000 de litri de apă, iar în contact cu apa, mercurul formează o substanţă cancerigenă, ce poate afecta grav sistemul nervos şi rinichii.
O singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.

Conform Ministerului Mediului al Republicii Moldova, numărul întreprinderilor ce raportează generarea deşeurilor toxice a crescut de la 352 la 892 de unități în ultima perioadă. Dinamica formării, neutralizării şi acumulării deşeurilor toxice în mii tone, arată în felul următor:

4

3

Statisticile nu arată tocmai bine, de aceea ar trebui să luăm măsuri și să acționăm.

  1. Încercați să reduceți utilizarea bateriilor sau să folosiți baterii reîncărcabile în locul celor de unică folosință.
    2. Cumpărați vopsele și lacuri pe bază de apă.
    3. Achiziționați produsele chimice care au certificare ecologică.
  2. Citiți etichetele produselor chimice pentru a afla componența lor și alegeți produse naturale.
    5. În casă reduceți numărul de produse marcate cu simboluri reprezentând substanțe periculoase, respectați regulile de depozitare și utilizare a acestora.
    6. Predați lămpi și becuri economice nefuncționale, acumulatori de mașini și anvelope vechi la centrele de colectare și reciclare.

Prelucrarea
Cea mai răspândită metodă de tratare a deșeurilor periculoase este eliminarea, neutralizarea și stocarea lor în depozite speciale. În urma tratării termice, chimice sau fizico-chimice substanțele periculoase sunt neutralizate sau convertite în forme mai puțin periculoase. Mult mai rar astfel de deșeuri se reciclează. Din surse chimice de energie se extrag metale. În urma tratării aparatelor electrice se recuperează materii prime secundare cu valoare economică: plastic, sticlă și metale. La instalații de demercurizare se colectează mercur. Anvelopele se mărunțesc în bucăți mici din care se extrag cabluri metalice și fibre. De asemenea, unele deșeuri periculoase se folosesc pentru producția materialelor de construcții, precum cimentul.