Franța – prima țară care interzice total produsele din plastic

În Franța a fost aprobată o lege prin care sunt interzise paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic. Legea va intra în vigoare din anul 2020 și face parte dintr-un plan de lungă durată elaborat de guvernul francez, care are drept scop diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

112Politicile de acest gen sunt binevenite, deoarece numai în Franța, în decursul unui an, sunt aruncare cca 4,73 miliarde de pahare, ceea ce înseamnă 150 de pahare de plastic în fiecare secundă. Cel mai trist e că un procent mizer (de doar 1%) dintre paharele aruncare sunt reciclate.

Pentru următorii ani, legea prevede ca paharele, tacâmurile și farfuriile de unică folosință să fie produse din materiale biodegradabile în proporție de 50%. Însă până în anul 2025, procentul va crește la 60 la sută.

Această lege vine după ce în luna iulie a acestui an, în Franța, au fost interzise pungile de plastic în supermarketuri, piețe, farmacii, brutării, benzinării și altele.

pungi-de-plastic

Este de remarcat că din luna ianuarie a anului 2017, magazinele sunt obligate să înlocuiască și pungile în care consumatorii cântăresc legumele și fructele. Inițiativa guvernului francez vine ca răspuns la statisticile care arată că la nivelul țării, în decursul unui an, se distribuie 5 miliarde de pungi de plastic doar la casele de marcat. Iar alte cca 12 miliarde sunt folosite pentru ambalarea fructelor și legumelor.

Aceste legi au la bază politici inițiate de Parlamentul European, prin care se dorește reducerea utilizării produselor din plastic cu până la 80% până la finele anului 2019.

Și tu poți face diferența! Nu mai proсura veselă de unică folosință și poartă cu tine o pungă eco, ca să o ai la îndemână când mergi la cumpărături.