Râul care a învins betonul

Centrul istoric din Seul (capitala Coreei de Sud) este situat în orașul vechi al dinastiei Joseon, unde încă s-au mai păstrat palate vechi. Regiunea este amplasată într-o vale a râului Cheonggye și combină clădiri istorice cu construcții moderne (hoteluri, clădiri înalte cu birouri, etc). Canalul râului trece pe lângă primărie și se întinde pe o distanță de cca 6 km. În decursul ultimilor 50 de ani (din cauza industrializării și creșterea numărului de autoturisme), râul a fost acoperit de o magistrală care făcea legătura între mai multe regiuni ale capitalei.

Timp de aproape jumătate de secol, râul a fost ascuns într-un tunel subteran, iar autostrada devenea tot mai zgomotoasă și polua aerul din oraș. Atunci autoritățile locale au realizat că autostrada dăunează mediului înconjurător și au decis să reducă nivelul de poluare prin implementarea unui nou proiect – Cheonggyecheon River Project.

Într-un final râul a fost curățat, pe malurile acestuia au fost plantați copaci, iar mai târziu au apărut și primele specii de pești.

Acum, centrul istoric al Seulului este locul unde locuitorii își petrec timpul liber, iar de sărbători, de-a lungul râului sunt organizate parade.

Toate aceste acțiuni întreprinse de guvernare au avut un impact pozitiv asupra mediului. La moment aerul din Seul este cu mult mai curat decât în Beijing, sau alte localități învecinate.