Cum alegem aparatul de aer condiționat potrivit?

Am intrat oficial în vară, anotimpul cu cele mai ridicate temperaturi, și trebuie să ne luăm măsurile necesare pentru a trece cât mai confortabil peste canicula care va pune stăpânire peste țara noastră. Cea mai la îndemână soluție este reprezentată de instalarea unui aparat de aer condiționat care să se potrivească perfect spațiului în care va fi utilizat. Cum ajungem însă să facem alegerea potrivită?

Alegerea unui aparat de aer condiţionat este mai uşoară dacă ajungem să cunoasțtem câteva date importante despre acesta. Așadar vom fi interesați în primul rând de puterea acestuia (astfel încât să fie capabil să facă față suprafețelor încăperilor în care vor fi instalate), apoi de funcțiile suplimentare pe care le poate îndeplini. Bineînțeles va conta si clasa energetică, nivelul de zgomot în timpul funcționării dar și prețul produsului (la care va fi adăugat cel al montajului).

Primul criteriu pe care îl veți lua în seamă în vederea achiziționării unui aparat de aer condiționat este capacitatea echipamentului. Aceasta este exprimată în BTU/h (British Thermal Unit) şi se referă la puterea de răcire (sau încălzire) a aparatului. Numărul de BTU pe care îl vom alege va fi influențat de suprafața încăperilor cărora aparatul va fi destinat. Spre exemplu un aparat de 9000 BTU va face față cu brio unei suprafețe de până la 25 mp. Un aparat cu putere de 12000 BTU se pretează unui spațiu de aproximativ 35 mp.

Puterea pe care o vom alege va crește așadar odată cu suprafața camerei în care vom monta aparatul dar, pe lângă acest criteriu, este bine să luăm în seamă un alt factor important. În funcție de poziția unității exterioare (montarea acesteia pe un perete aflat majoritatea zilei în bătaia soarelui sau la umbră) numarul de BTU necesari va crește sau se va diminua cu 10%. De asemenea, trebuie luat în calcul numărul de persoane care se perindă prin încăpere. Astfel, un spațiu comercial va avea nevoie de un aparat de aer condiționat cu o putere mai mare decât cel care ar fi montat într-o cameră de locuit.

Găsiţi aici gama aparatelor de aer condiţionat.
Aparatele de aer condiționat sunt în continuă evoluție reușind să aducă confortul necesar cu un consum redus de energie. Asta deoarece aparatele moderne au implementată tehnologia inverter cea ce înseamnă că ele îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura încăperii. Astfel se reduce timpul de pornire al sistemului, ajungându-se rapid la temperatura solicitată pe care apoi inverterul o va menține constantă.