Cum alegem cea mai bună cadă de baie

Suntem cu toții de acord, cada este un obiect extrem de important în orice baie. Cada de baie a devenit în timpurile moderne o necesitate, asigurându-ne întotdeauna relaxarea necesară după o zi istovitoare de muncă. De asemenea, ea poate deveni un important element decorativ în baie, readucând încăperea la viață prin simpla prezență.

Înainte să purcedem la alegerea potrivită a căzii de baie trebuie să știm că există mai multe tipuri de căzi, din mai multe tipuri de materiale, diferite calități și rezistență în timp, diferite forme și accesorizări. Aceste caracteristici determină prețul și principalele criterii de alegere, însă trebuie avute în vedere și serviciile de montare, garanție și service. Nu este de neglijat nici cum și de unde o transportăm, cu atât mai mult cine o montează. Căzile de baie au forme și culori variate, pot fi din marmură, fontă, oțel, lemn, fibră de sticlă sau acryl, simple sau dotate cu funcții de spa.

 Tipuri de căzi de baie

Atunci când vom merge în magazin pentru a studia modelele de căzi de baie disponibile trebuie să conștientizăm că alegerea noastră va fi una pe termen lung iar aceasta presupune o investiție financiară pe masura bugetului de care dispunem. Iată de ce este indicat să ne documentăm foarte bine înainte de achiziție.

Alegerea căzii se pliază pe cerințele și nevoile utilizatorului dar și a spațiului în care se va monta cada. Cada de baie potrivită va îmbunătăți considerabil tonusul celui care o va utiliza, reușind, în același timp, să schimbe aspectul estetic al întregii băi, revitalizând un aer proaspăt și modern.

Deoarece pe piață există nenumărați producători de căzi, avem la dispoziție o întreagă serie de modele și prețuri. Pentru a facilita alegerea și a fi siguri că alegem cea mai bună cadă de baie trebuie să aflăm toate detaliile necesare înainte de a face o achiziție greșită.

Tipuri de căzi de baie în funcție de material

Materialul din care sunt produse căzile de baie este un criteriu foarte important în alegerea unei căzi de calitate. Astfel vom determina dacă aceasta va avea o rezistență mare la șocuri dar și o durată de  viață mai îndelungată.

Cele mai răspândite materiale în fabricarea căzilor sunt: fibra de sticlă, acrylul, fonta și oțelul. De asemenea, vom întâlni căzi de baie făcute la comandă din materiale precum lemnul sau piatra naturală. În categoria pietrei naturale vom găsi căzi speciale din marmură, onix, granit, calcar, bazalt sau travertin.

Căzile de baie din fontă sau oțel 

Căzile din fontă  sunt apreciate datorită rezistenței sporite pe care o au la impactul cu diverse obiecte. Alte avantaje ale căzilor fabricate din acest material sunt că păstrează mai mult timp apa caldă și că se pot recondiționa, nemaifiind nevoie să fie înlocuite. Totuși, din cauza faptului că au o greutate mare în comparație cu alte căzi fabricate din alte materiale, căzile din fontă se dovedesc mai greu de instalat.

Căzile din oțel acoperite cu email prezintă o rezistență mare în timp. Acestea se pot vopsi și repara ușor. Un dezavantaj îl reprezintă faptul că, la fel ca în cazul celor din fontă, au o  greutate mare. Căzile din oțel răcesc apa destul de rapid și se pot zgâria ușor.

 Căzile de baie din fibră de sticlă sau acryl

Căzile din fibră de sticlă sau acril au avantajul că pot fi turnate în diverse forme beneficiind astfel de un design variat, potrivit oricărui stil în care va fi amenajată baia. Ele se dovedesc mai ușoare decât cele din fontă sau oțel, fiind mai ușor de montat și de manevrat. Dezavantajul greutății este că se pot deforma ușor. Căzile de baie din fibră de sticlă sau acril sanitar au acaparat o mare parte din piață deoarece se pot curăța ușor ele având proprietăți care  împiedică depunerea impurităților.

Căzile de baie din marmură, granit sau inox

O cadă de baie din marmură sau granit este elementul de rezistență care o să ofere oricarei băi eleganță și distincție. Căzile din marmură sau granit au avantajul unei rezistențe crescute. Cada va fi curățată periodic cu un detergent special creat pentru îngrijirea suprafeței.

Cada de baie din inox nu este foarte întâlnită însă pentru cei ce doresc un look al băii strălucitor și curat reprezintă o alegere demnă de luat în seamă. Cada din inox este mai ușoară dar rezistentă și are și avantajul unei curățări facile. Ca și în cazul chiuvetelor fabricate din același material ele reușesc să facă față cu brio diferitelor depuneri.

Forme standard și forme atipice pentru o cadă de baie

Forma reprezintă de asemenea un criteriu important în alegerea unei căzi bune pentru baie. Totuși, trebuie să recunoaștem, este o alegere subiectivă, care ține numai de cumpărător. Acesta cunoaște preferințele sale și ale familiei și le completează prin cunoașterea exactă a spațiului unde va fi amplasată cada. În funcție de forma lor, căzile pot fi clasificate în: dreptunghiulare, ovale, rotunde, de colț, asimetrice sau tip insulă.

Dacă despre formele clasice nu trebuie să amintim, deoarece sunt cele mai cunoscute și utilizate, avem datoria să prezentăm câteva informţii despre căzile asimetrice și cele tip insulă.

Căzile asimetrice se dovedesc a fi alegerea potrivită atunci când spațiul redus nu permite montarea unei căzi normale. Ele au dimensiuni speciale, concepute pentru a se încadra în spații dificile.

În cazul căzilor de tip insulă, avem nevoie de o baie de dimensiuni mari. Acest tip de cadă se deosebește de celelalte tipuri deoarece se poate monta independent, fixându-se în podea chiar și în mijlocul încăperii.

 Ce accesorii poate avea o cadă de baie

În acest moment pe piață există o gamă variată de accesorii care pot transforma căzile în adevărate oaze de relaxare. Accesoriile de cea mai bună calitate vă vor ajuta să aveți o experiență de neuitat atunci când veți decide să vă petreceți câteva momente în cada dumneavoastră plină de spumă. Puteți opta pentru căzi cu hidromasaj care vor aduce beneficii imediate pentru sănătatea utilizatorilor. Prețul unor astfel de căzi a scăzut constant de-a lungul anilor făcându-le accesibile oricărui utilizator. Nu veți da niciodată greș dacă veți utiliza hidroterapia drept mod de relaxare!

Pentru a alege cea mai bună cadă de baie trebuie să fim siguri că accesoriile și dotările suplimentare, cum ar fi suporții de susținere, panourile ce îmbracă cada, tetierele, sunt perfect compatibile cu ceea ce ne dorim. Datorită inovațiilor cele mai multe căzi vin cu aceste elemente incluse în preț, însă există pe piață și accesorii separate.

Alegerea căzii de baie în funcție de spațiul disponibil și poziționarea ei

Pentru a alege cea mai potrivită cadă de baie, trebuie să cunoaștem foarte bine dimensiunile spațiului în care o vom monta. Astfel, dacă baia va fi una de mari dimensiuni vom avea mai multe posibilități de alegere a unei căzi potrivite. Vom putea opta pentru o cadă mare pe colț, sau pentru o cadă dublă, potrivită pentru un cuplu. Există și căzi special concepute pentru copii. Dacă însă avem la dispoziție un spațiu limitat trebuie să luăm decizia în funcție de dimensiunile suprafeței pe care va fi montată cada.

Alegerea căzii de baie în funcție de design și stilul ales pentru baie

Un alt criteriu demn de luat în seamă pentru o alegere corectă a căzii care va trona în baia dumneavoastră, îl reprezintă stilul general al încăperii. Există mai multe modele de căzi care să se potrivească stilurilor elegant, modern, rustic sau futurist.

Cada incastrabilă este întotdeauna o piesă elegantă. Acest model de cadă poate fi montat pe colț sau la perete, totul depinzînd de forma băii. Ea poate fi așezată într-un blat de marmură sau poate fi zidită, urmând a fi placate părțile laterale cu faianță.

Tot pentru stilul elegant, dar și pentru cel rustic se poate opta pentru o cadă stativ. Aceasta nu se va monta neapărat pe un perete. Efectul vizual garantat îl va aduce atunci când va fi așezată în mijlocul băii. Aceste tipuri de căzi au diverse forme și se potrivesc cu majoritatea obiectelor sanitare.

 

Tot în această categorie adăugăm căzile cu picioare. Ele se pretează băilor amenajate în stil retro, vintage sau tradițional. Nota aparte este reprezentată de prezența picioarelor de susținere. Acestea pot fi fabricate din inox, fier forjat sau lemn.

Un alt tip de cadă potrivită mai multor stiluri de amenajare a băii este cada pe colț. Aceasta ocupă mai mult spațiu în încăperea în care va fi montată dar are avantajul că poate fi folosită de două persoane în același timp.

Când vine vorba de designul și stilul  băilor noastre trebuie să știm că alegerea va fi facilitată de multitudinea dimensiunilor și culorilor în care căzile de baie sunt disponibile. Deși este clar că cea mai utilizată culoare este albul, avem posibilitatea alegerii căzilor negre sau roșii care vor transforma instant baia într-una modernă. Dacă optăm pentru o baie vintage vom alege o cadă de culoare arămie. Bineînțeles, pentru băile tradiționale și rustice vom achiziționa o cadă în culoarea lemnului.

Întreținerea și reparația unei căzi de baie

Dacă decideți  să achiziționați o cadă bună, de la producător cu renume, trebuie să știți că aceștia oferă garanție extinsă produselor și service în cazul în care întâmpinați probleme cu produsul. Cei doi indicatori, garanția și service-ul, sunt foarte importanți înaintea alegerii unei căzi potrivite.

În întreținerea unei căzi de baie, primul și cel mai important pas este să avem grijă de suprafața acesteia. Nu vom folosi substanțe abrazive care pot produce zgârieturi pereților căzii. Un alt pas este acela de a spăla cada constant pentru a evita depuneri de calcar sau chiar săpun.

Procesul de fabricație al căzilor este extrem de important, deoarece calitatea materialelor ne asigură un avantaj mare când vine vorba de reparații de succes. Reparațiile făcute corect au de cele mai multe ori rezultate aproape perfecte. În cazul căzilor de fontă vom folosi vopsea pentru cada care va astupa ușor mici imperfecțiuni. Această vopsire, denumită și emailarea căzii, se face preferabil cu firme specializate care vor garanta cu certificat şi factură un rezultat durabil pentru mulți ani de acum înainte.

Nu este ușor să găsiți un model de cadă pentru baie care să se potrivească spațiului dumnevoastră, să fie la un preț avantajos, să fie de calitate și să arate impecabil. Însă cu răbdare și ceva timp dedicat căutărilor veți găsi modelul de cadă potrivit.