Cum alegem corect Centrale Termice

 

Despre centrale termice.

Termenul centrale termice are un sens destul de larg și se referă la o gamă destul de mare de produse. Centralele termice sunt echipamente ce furnizează apa caldă și confort termic în mai multe puncte de consum, dintr-o singură sursă. Există centrale termice de apartament/casă, de bloc sau de cartier/oraș. Pentru centralele de apartament există o varietate largă de modele ce diferă prin tipul de combustibil folosit, modul de funcționare, eficiență energetică, puterea de încălzire. Alegerea unui anumit model trebuie să se facă în funcție de necesitățile termice (puncte consum, apă caldă și volum spațiu ce trebuie încălzit), combustibilul cel mai convenabil, costurile de achiziție și costurile de exploatare. La montarea unei centrale termice trebuie respectate anumite reguli, mai ales în ceea ce privește centralele pe gaz.

Cum alegem cele mai bune centrale termice?  Când alegem o instalație pentru producerea căldurii, care să o distribuie printr-un agent termic fluid (apă, abur, aer cald, antigel) trebuie să luăm în considerare mai mulți factori. Cei mai importanți sunt puterea termică, tipul combustibilului folosit sau modalitatea de evacuare a gazelor de ardere. Știm că o centrală termică este prevăzută cu una sau mai multe instalații de cazan, în focarul cărora se arde un combustibil. Important este să cunoaștem bine mărimea spațiului pe care îl va deservi atunci când ne decidem să alegem o centrală termică nouă.

Principiile de funcționare ale unei centrale termice.

Căldura pe care o obținem din centralele termice este produsă prin intermediul agentului termic pe baza căruia acestea funcționează. Acesta este transportat prin conducte la diferite aparate de căldură montate în interiorul clădirilor. După ce fluidul a cedat căldura acestor aparate se întoarce în circuit pentru a relua traseul de preparare a căldurii.

Montarea centralei termice – ce trebuie să știți.

După ce luăm decizia de a monta o centrală termică, trebuie să știm care sunt actele necesare şi paşii pe care trebuie sa-i urmăm. Întâi vom obține acordul de proiect al distribuitorului de gaz. Apoi vom contacta o firmă autorizată care se va ocupa de următorii pași, firma ocupându-se şi de proiectarea şi executarea lucrării de utilizare a gazelor naturale.

Reviziile centralei termice.

Revizia tehnică periodică a centralei termice reprezintă o măsură preventivă de siguranţă. Tocmai pentru a preîntâmpina eventuale situații neplăcute acest proces reprezintă o obligativitate legală a proprietarului. Verificarea tehnică a centralei termice se realizează periodic, dar poate fi efectuată și la cererea expresă a proprietarului, dacă se dorește o verificare suplimentară.

Tipuri de centrale termice în funcție de agentul termic folosit.

Atunci când alegem o centrală termică trebuie să avem în vedere, în primul rând, agentul termic pe baza căruia aceasta funcționează. Astfel vom avea de ales instalații pe gaz, pe combustibil solid (lemne, peleți sau cărbune), pe gpl sau electrice.

Centrale termice pe gaz.

Gazul are avantajul că este unul dintre cei mai ieftini combustibili. Astfel, dacă imobilul în care dorim montarea unei centrale termice este racordat la gaz, o opțiune viabilă o reprezintă achiziționarea unei centrale termice murale pe gaz. Aceasta poate fi clasică sau în condensație. O centrală termică pe gaz ne oferă avantajul unei exploatări confortabile, deoarece necesită lucrări minime de întreținere și de curățare spre deosebire de instalațiile care funcționează pe baza altor combustibili.

Centrale termice pe combustibil solid – lemne, peleți sau cărbune.

Dacă veți decide să instalați o centrală termică pe combustibil solid o veți face în primul rând datorită faptului că vă doriți independență față de companiile furnizoare de gaze naturale. Combustibilii solizi sunt ușor de procurat și au prețuri accesibile. Acest tip de produs se dovedește a fi unul viabil din punct de vedere ecologic. O altă condiție pentru a obține o eficiență ridicată este racordarea corectă a centralei termice și montarea unui coș de fum adecvat. Cerințele unui coș de fum sunt tirajul adecvat și siguranța în exploatare. Tirajul necorespunzător afectează direct procesul arderii din centrală termică și direct randamentul ei.

Centrale termice cu gazeificare.

Gazeificarea este procesul prin care lemnele folosite drept combustibil degajă gaze volatile când sunt încălzite la temperaturi de peste 100-110 grade Celsius. Aceste gaze sunt trase de ventilator și sunt încălzite până la 500-700 grade Celsius, după care se amestecă cu jeturi de aer preîncălzit tot la temperaturi înalte, obținându-se o temperatură finală de până la 1200 grade Celsius. Comparativ la o centrală clasică temperatura ajunge la 500-600 grade Celsius. Datorită temperaturii ridicate obținem o ardere calitativă, implicit o cantatitate mai mare de energie.

 

Centrale termice fără gazeificare.

Centrala pe lemne este foarte utilă pentru încălzirea centralizată a locuinței, mai ales dacă vă aflați într-o zonă unde nu există rețea de gaze naturale. O astfel de centrală termică poate înlocui cu succes clasicele sobe. Ele sunt foarte durabile, sigure și economice, deoarece extrage maximul de energie termică din combustibilul solid. În momentul în care vă hotărâți să achiziționați acest tip de centrală vă recomandăm să consultați un specialist pentru a determina mărimea corectă a cazanului. Alegerea se face în funcție de necesarul termic al locuinței, mărimea și numărul camerelor sau nivelul de termoizolație al casei. În cazul centralelor fără gazeificare veți putea folosi combustibil ieftin, nefiind nevoie ca lemnul să fie de esență bună sau foarte bine uscat. Apoi, un al aspect important al acestor tipuri de centrale sunt costurile inițiale care sunt mai mici față de cele care funcționează pe principiului gazeificării. Un mic inconvenient îl poate constitui faptul că necesită încărcări mai dese, având o cameră de ardere mai mică.

Centrale termice pe GPL.

Dacă vă gândiți să căutați o centrală termică pe gaz petrolier lichefiat trebuie să știți că sursa de alimentare este cel mai important aspect pe care trebuie să-l luați în seamă. Combustibilul cu ajutorul cărora funcționează acest tip de centrale termice constituie un amestec de hidrocarburi, rezultat prin procesul de rafinare a petrolului și este de multe ori stocat în butelii de mare capacitate. Asta se traduce prin faptul GPL-ul, că poate fi utilizat în zone izolate, unde chiar nu puteți beneficia de alternativa alimentării cu gaze naturale sau unde electricitatea ca sursă de încălzire poate reprezenta o cheltuială mult prea ridicată. În cazul funcționării cu GPL, centrala pe care o alegeți poate funcționa în mod convențional sau în condensație.

Centrale termice electrice. 

Centrala termică electrică reprezintă o soluție de încălzire rapidă și eficientă. Ea are avantajul unui preț destul de mic putând fi instalată extrem de ușor. Trebuie să știm că în cazul centralelor electrice vom obține exact atâta putere cât a fost declarat de producător. Acest lucru se datoarează faptului că o rezistență electrică reușește să convertească aproape 100% un kW electric într-un kW termic. Astfel ne putem face foarte ușor o idee despre consumul lunar de energie electrică folosită pentru încălzirea centrală.

 

Tipuri de centrale termice pe gaz în funcție de tehnologia folosită.

Centralele termice pe gaz au avantajul că ne aduc căldură dorită în orice moment dar, mai ales, un dozaj sigur al temperaturii în lunile friguroase. Care este însă cele mai ieftine centrale și care sunt tipurile cele mai eficiente în funcție de tehnologia folosită de acestea? Avem centrale termice fără condensare, adică centralele pe gaz convenționale, și centrale termice în condensare, cele care se pare că au cucerit piața datorită avantajelor aduse.

Centrale termice fără condensare. 

Centralele pe gaz convenționale sunt cele cu tiraj natural și cele cu tiraj forțat. Cele cu tiraj natural sunt mai ieftine, însă necesită un coș de fum, care complică instalarea inițială, limitând opțiunile privind locația centralei.

Centrale termice în condensare.

Este bine știut, o centrală normală pe gaz evacuează printr-un coș gazul metan ce se descompune prin ardere în dioxid de carbon și vapori de apă. Centralele cu condensare folosesc un sistem de răcire care recuperează energia reziduală și o transferă masei de apă încălzite, ceea ce le permite să aibă un consum mai mic de combustibil și sa fie mai puțin poluante. Pentru a putea beneficia cu adevărat de avantajele economiei de combustibil, care ajung și la 35% este recomandată optarea pentru sistemele de încălzire prin pardoseală sau caloriferele cu suprafață mare.

Alegerea centralei termice în funcție de combustibilul convenabil.

Alegerea centralei termice potrivite este influențată major de locația imobilului care va fi deservit. Sunt cazuri în care centralele pe gaz, cele mai utilizate, nu vor putea fi puse în funcțiune din cauza lipsei rețelei în zonă. Atunci vom alege să utilizăm centrale pe lemne, pe GPL sau electrice. Totuși, și în aceste cazuri trebuie să calculăm care vor fi costurile instalării și a obținerii efective a combustibilului. Trebuie știut că alimentarea cu lemn sau cărbune este cea mai ieftină, aceasta fiind urmată de cea cu gaze. Opțiunea mai scumpă este cea a electricității.

Alegerea centralei termice în funcție de evacuarea gazelor.

Evacuarea gazelor este ajutată de ventilator însă trebuie știut că este de două tipuri: cu tiraj normal sau cu tiraj forțat.

Centrale termice cu tiraj normal.

Alegerea unei centrale termică cu tiraj natural pentru apartament nu mai reprezintă în acest moment o soluție viabilă. Asta din cauza faptului că a ei cameră de ardere este deschisă și în cazul obturării coșului s-ar acumula monoxid de carbon în încăpere. Acest model este recomandat pentru instalarea în hol, casa scării, bucătărie sau pivniță. În cazul acestor centrale termice cu tiraj normal evacuarea gazelor de ardere se realizează natural, fără ajutorul unui ventilator, printr-un coș de fum, asemănător unei sobe. Ele reprezintă un echipament termic eficient pentru o casă sau un spațiu comercial cu dimensiuni mari.

Centrale termice cu tiraj forțat. 

Dacă doriți o centrală termică pentru apartament soluția pe care o veți lua în considerare este cea a unei centrale cu tiraj forțat. Aceasta are în componență o tubulatură concentrică de tip tub în tub, prin intermediul căreia aerul necesar arderii combustibilului este preluat din exteriorul încăperii. Pentru a putea prelua eficient aerul în camera de ardere, centrala este complet etansa. Aceste centrale termice cu tiraj forțat pot fi montate în încăperi mici, închise, precum balconul sau debaraua. Față de centrala termică cu ardere naturală, centralele cu tiraj forțat au un preț mai ridicat, dar merită investiția.

 

Elemente de siguranță ale centralei termice.

Cea mai importantă măsură luată de către producătorii de centrale termice o reprezintă siguranța în exploatare. Pentru acestea s-au introdus o serie de elemente pentru o exploatare în siguranță din toate punctele de vedere: protecție la lipsa de gaz – asigurată prin electrodul de ionizare, protecție la lipsa de apă din instalație – prin senzor de presiune, presostat de minim sau sonde de temperatură, siguranța evacuării gazelor arse – realizată cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer, protecția anti-îngheț .

 

Protecția la lipsa de gaz.

O centrală termică ce funcționează pe gaz necesită măsuri suplimentare de siguranță, astfel încât, să asigure liniștea utilizatorilor. Produsului nu trebuie să-i lipsească protecție la lipsa de gaz, cea care este asigurată prin electrodul de ionizare. Cele mai noi centrale se opresc automat atunci când înregistrează o neregulă gravă, iar prin faptul că se întrerupe alimentarea cu curent, determină și o mai mare siguranță, în sensul că se stopează o posibilă sursă de inflamare în apropierea unei surse de gaze. Grija față de siguranța utilizatorilor este una din ce în ce mai mare, mai ales dacă analizăm ultimele modele de centrale termice pe gaze. Multe dintre aceste modele au diverse sisteme de siguranță. S-a ajuns că centrala să poată afișa un cod specific unei anumite probleme pentru a preîntâmpina eventuale accidente.

Protecție anti-îngheț. 

Prima măsură de siguranță pe care trebuie să o luați în vedere se referă la locul de amplasare a unei centrale termice de apartament. Ea trebuie instalată într-o cameră în care temperatura să se situeze între 5 și 35 de grade. Temperaturi apropiate de 0 grade Celsius trebuie evitate în camera în care aveți centrala termică, mai ales dacă aceasta are atașat și un boiler de apă separat, dar chiar și fără boiler, este periculos să înghețe apa în centrală. Pentru aceasta cele mai multe centrale vin cu protecție anti-îngheț, pentru a evita eventuale probleme în funcționare.

 

Siguranța evacuării gazelor arse. 

Realizată cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer, siguranța evacuării gazelor arse este un alt element de siguranță extrem de important. Acesta se ocupă de faptul că noxele rezultate în urma arderii nu se răspândesc în spațiul de locuit.

Protecție la lipsa de apă din instalație.

Majoritatea centralelor au implementat acest element de siguranță. În momentul în care scade presiunea apei centrala nu mai funcționează și emite diverse semnale (în funcție de model). Această diagnoză va ajuta să corectați chiar dumneavoastră neajunsul și odată suplinită lipsa apei din instalație veți putea utiliza din nou centrala în condiții normale.

Service și Garanția oferită de producătorul centralei termice. 

Înainte de punerea în funcțiune a centralei asigurați-vă că aceste operații au fost realizate de personal autorizat, altfel există riscul să pierdeți garanția. După ce centrala a fost instalată, solicitați reprezentanților firmei specializate toate detaliile legate de funcționare și de eventuale nereguli. Puteți afla ce să faceți când scade presiunea apei, ce înseamnă întreruperea gazului, ce înseamnă înfundarea filtrelor, ce înseamnă evacuarea rezidurilor la centralele în condensare.

Centralele termice care sunt montate cu personal autorizat și care au toate reviziile la zi pot oferi confortul chiar și pentru perioade mai mari de timp.