În Olanda hârtia igienică este reciclată și folosită pentru a face piste de biciclete.

Olandezii au dezvoltat o nouă tehnologie prin care reutilizează hârtia igienică folosită. Cu ajutorul unei site industriale, separă hârtia igienică provenită din instalațiile de epurare a apelor reziduale. Mai exact, sita are rolul de a colecta celuloza din hârtia igienică. Celuloza este transformată în peleți care intră în amestecul de asfalt din care sunt făcute pistele pentru biciclete.

La stația de tratare a apei din Geestmerambacht (nordul Olandei), compania CirTec, cea care a dezvoltat tehnologia, recuperează în fiecare zi din instalațiile de tratare circa 400 de kg de celuloză. În mod obișnuit, hârtia igienică folosită este incinerată la sfârșitul procesului de tratare. După ce este colectată celuloza, aceasta este curățată și igienizată, printr-un proces ce presupune tratarea la temperaturi foarte mari. Rezultă niște peleți, materie folosită în amestecul pentru asfalturi sau pentru plasticul biodegradabil. Potrivit companiei, o parte din materia primă rezultată este exportată în Anglia unde este folosită pentru a produce bio-compozit. De asemenea, o parte ajunge la Universitatea Brunel, unde specialiștii caută metode de a o transforma în plastic biodegradabil, sursă de energie sau în alte produse.

CirTec, compania care folosește această inovație, a mai utilizat-o în trecut. De exemplu, în proiectul Vazena a realizat, folosind celuloza din hârtia igienică colectată, asfalt pentru piste de biciclete.

În fiecare an, olandezii folosesc 180.000 de tone de hârtie igienică, potrivit datelor furnizorilor de servicii olandeze, citate de publicația britanică.

 

Realizarea pistei pentru bicicliști este un lucru foarte frumos și util. Oamenii au nevoie de sănătate, iar bicicleta înseamnă sănătate. În plus este și faptul că reutilizăm hârtia igienică folosită.