Dispozitivul plutitor ce curăță plasticul din porturile poluate.

Portul din Baltimore, SUA, este mai curat datorită a două roți antropomorfe de gunoi  trasând resturi din apele sale.

”Mr. Trash Wheel” și ”Profesor Wheel Trash”,sunt interceptoare de gunoi bazate pe energia solară și hidraulică care se află în portul Inner Harbor din Baltimore, curățând resturile înainte de a intra în Golful Chesapeake. Peste un milion de kilograme de gunoi a fost scos din apă de către ”Mr. Trash Wheel” de când acesta a fost instalat – în mai 2014.

Creatorul roții de gunoi, John Kellett, a lucrat în port de ani de zile văzînd cum gunoiul plutea în apă în fiecare zi. El fiind un marinar și inginer, s-a apropiat de conducerea orașului și a înaintat ideea de a curăța portul. A construit o roată de gunoi pilot și a instalat-o în 2008.  Nimeni nu a încercat vreodată să oprească înmulțirea gunoiului și sarcina părea descurajantă. Kellett și-a dat seama imediat că problema este mult mai mare decât părea a fi. Roata pilot a fost adesea incapabilă să ridice resturi mai mari și avea doar un depozit. În ciuda acestor obstacole, Parteneriatul Waterfront din Baltimore, o organizație locală nonprofit care lucrează în port, a observat o reducere semnificativă a cantității de gunoi în timpul programului pilot. Organizația s-a oferit să obțină fondurile pentru o roată de gunoi mai mare. Rezultatul a fost instalat la sfârșitul râului Jones Falls, care este golit în portul interior al orașului Baltimore.

Instalația lucrează folosind energia solară și de la curenții de aer din Jones Falls River, care mișcă roata de apă, care la rândul său conduce o centură de transport. Barierele plutitoare direcționează gunoiul către centura de transport, care apoi aruncă reziduurile într-un depozit. Depozitul acesta se află pe propria platformă și poate fi flotat când este timpul să fie golit. Kellett ține evidența gunoiului scos din apă. Datele sunt utilizate pentru a sprijini legislația de mediu. De exemplu, Parteneriatul Waterfront a susținut recent un proiect de lege care ar interzice pungile de plastic. Mr. Trash Wheel preia o medie de 14.000 pungi de plastic pe lună, și în al doilea rând resturile de țigări.

Gunoiul este utilizat de către municipalitatea orașului pentru a ajuta la generarea energiei electrice. Kellett a declarat că echipa sa caută de asemenea o metodă de sortare pentru a recicla cât mai mult posibil. El a trimis mai multe butoaie de gunoi la BMW centru în Germania pentru a vedea dacă deșeurile ar putea fi transformate în piese auto.

>> sursa nationalgeographic.com