Kamikatsu – este un oraș din Japonia în care nu există gunoi

Poate părea greu de crezut, dar micul oraş japonez Kamikatsu, cu o populaţie de peste 1700 de locuitori, are misiunea de a deveni prima comunitate cu „zero deşeuri” până în 2020. Şi este aproape de a realiza acest deziderat.  Kamikatsu reciclează deja circa 80% din gunoaie, iar restul de 20 % merge ca îngrășământ în câmpuri. Acest progres are o istorie de 13 ani. În anul 2003, Kamikatsu şi-a anunţat ambiţia sa de a deveni o comunitate „zero deşeuri”.

Gunoiul din oraș este sortat pe 34 de poziții. Rezidenții își aduc gunoiul sortat în centrul de procesare, unde muncitorii verifică dacă în gunoi există lucruri inutile și le varsă în tancuri mari. Fiecare locuitor din Kamikatsu are o broșură de 27 de pagini, cu privire la modul de sortare a gunoiului, plus la toate în centrul reciclării, la fiecare tomberon este scris în detalii cum se sortează corect gunoiul și pentru ce se reciclează.

Pe lângă sortarea gunoiului, există un magazin Kuru-Kuru în Kamikatsu, în care locuitorii își lasă obiectele de care numai au nevoie, iar alți locuitori pot veni și le pot lua, fără bani.

„Dacă te obişnuieşti, devine normal”, spune un rezident din Kamikatsu. „Acum nu mă gândesc la asta. A devenit firesc să separ corect coşul de gunoi.”