Cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice și cum le poți preveni

Informații generale despre centrala termică

Centralele termice de casă sau apartament, le permit utilizatorilor să controleze mult mai exact consumul, indiferent care este combustibilul utilizat, obținând exact atâta căldură și apă caldă menajeră, cât au nevoie. Deși centrala termică, în accepțiunea generală se referă la centrala pe gaz, acestea pot fi de mai multe categorii și feluri (gaz, curent electric, lemn etc.). Totuși, cea mai întâlnită și cea mai uzuală este cea pe gaz, cunoscută și ca centrală murală sau microcentrală.

Mulți utilizatori de centrale termice pe gaz uită însă că acesta este un echipament care funcționează zilnic și că are nevoie de revizii și de o întreținere corectă pentru a funcționa pentru o perioadă cât mai lungă în condiții normale. Dacă centrala nu beneficiază de aceste operațiuni, vor apărea defecțiuni care o vor împiedica să te deservească așa cum ți-ai dori. Mai mult, pe lângă defecțiuni, pot apărea accidente cu urmări fatale.

Aici vom vorbi despre cele mai des întâlnite probleme de funcționare ale unei centrale termice și despre cum le putem rezolva.

 

 

Cauzele defecțiunilor

Există persoane care încă nu conștientizează că lipsa reviziilor periodice le pune viața, dar și proprietatea, în pericol. Recomandăm să apelezi la un specialist nu numai în momentele în care se apropie termenul pentru revizii, ci și atunci când simți că centrala nu mai funcționează așa cum îți dorești. Deoarece instalația unei centrale pe gaz este una destul de complexă, aceasta trebuie verificată și întreținută corect. Principala cauză a defecțiunilor apărute este vechimea instalației. Alte defecțiuni pot apărea în urma instalării greșite a centralei.

 

 

Vechimea instalației

Centrala termică achiziționată de nouă, este garantată câțiva ani buni dacă este întreținută și controlată frecvent. Totuși, trebuie să fim conștienți că aceasta nu a fot produsă pentru a funcționa perfect o viață de om. Uzura se face resimțită, în general după 15 ani de funcționare, chiar dacă acesteia i s-a acordat atenția necesară. În general, după această perioadă îndelungată de utilizare, unele dintre piesele principale ale centralei termice încep să dea rateuri sau se defectează pur și simplu. În această situație, din cauza costurilor ridicate ale unor eventuale reparații, se recomandă instalarea unei centrale noi, evident mai modernă din punct de vedere a tehnologiei utilizate, care te va deservi mai bine și mai eficient. Așadar, vei recupera rapid banii investiți, mai ales că vei evita înlocuirea mai multor piese, fiecare cu un cost pe măsură și vei beneficia de o centrală mai performantă, care te va salva de stresul apărut din cauza erorilor repetate ale unei centrale vechi reparate în diverse rânduri.

Dacă te numeri printre cei care nu au schimbat centrala termică de peste 10 ani, ar fi bine să îți faci planuri pentru înlocuirea ei. Caută un model modern, care va fi mai eficient și mai rentabil, astfel încât, în momentul în care centrala actuală dă semne de funcționare incorectă, să știi care este alegerea ta.

Din nepăsare, cei mai mulți dintre utilizatorii de centrale vechi nu realizează că plătesc în plus și nu primesc atâta căldură cât ar trebui. Un alt semn al „îmbătrânirii” instalației, poate fi dat de gustul sau mirosul ciudat al apei. Apa încălzită de la robinet care are un gust sau miros metalic sau care prezintă depuneri sau reziduuri de rugină, este un semn clar că trebuie să schimbăm centrala și împreună cu aceasta și conductele de legătură. Așadar, dacă simți un miros neobișnuit în camera în care a fost instalată centrala, recomandăm să o închizi și să contactezi rapid un specialist care să efectueze o verificare amănunțită. Acesta îți va oferi sfaturi și soluții. Vei ști astfel dacă poți continua să utilizezi centrala veche sau vei face pasul către achiziționarea uneia moderne.

 

Lipsa reviziilor periodice

Am stabilit că vechimea instalației afectează funcționarea eficientă a unei centrale termice, chiar și atunci când aceasta a fost supusă tuturor reviziilor. Gândește-te însă ce s-ar întâmpla dacă acestea ar fi lipsit cu desăvârșire. Evident, centrala veche ar fi funcționat în condiții normale mult mai puțin timp. Acest lucru ne-ar fi condus către investiții constante la perioade scurte de timp. O centrală termică neglijată și lipsită de lucrările obligatorii de revizie va funcționa din ce în ce mai slab. Vei plăti mai mult pe combustibil, deoarece aceasta va consuma tot mai multă energie, în timp ce piesele din componență se vor deteriora progresiv și vor necesita înlocuiri constante. Însă, poate cel mai grav aspect, este că o centrală privată de revizia periodică se va transforma într-un pericol imens pentru siguranța familiei și a locuinței. Nu mai punem la socoteală faptul că vei fi responsabil și pentru viețile vecinilor.

 

Recomandăm, așadar, efectuarea de verificări anuale. Există pe piață nenumărate firme specializate care se vor asigura că nu ai scăpări de gaze și că centrala funcționează ca în prima zi. Astfel vei evita pericolul unei explozii și vei beneficia de căldura dorită și de o apă fără culoare sau miros. Mulți sunt cei care preferă să economisească sume infime și încearcă să verifice singuri centrala. Evident, nu vor avea la dispoziție uneltele necesare și nu vor efectua o revizie completă. Chiar dacă poți efectua verificarea cazanului centralei pe cont propriu, după ce în prealabil s-a deconectat sursa de alimentare cu energie electrică dar și cea de gaz, atașându-se un furtun pentru a scurge apa, asta nu înseamnă că ai terminat verificarea. E adevărat, poți descoperi urme de rugină pe cazan, dar și aici trebuie să ai asistență profesională. Un specialist va ști dacă petele de rugină pot fi acoperite cu un plasture sau dacă se impune schimbarea centralei termice.

 

Planificarea eronată și instalarea greșită

 

Nu te gândi că dacă ai luat o centrală nouă, aceasta va funcționa fără greșeală. Există o mare posibilitate să alegi o centrală nepotrivită, care să nu facă față sarcinilor la care este supusă. Ne referim spre exemplu, la achiziționarea unei centrale cu putere mică pentru o casă cu multe camere. Există și reversul medaliei, investiția în cea mai mare centrală, când vine vorba de capacitate, deși locuința deservită nu necesită atâta putere. Așadar, planificarea greșită (subdimensionarea sau supradimensionarea) este una dintre cauzele pentru care centrala nu îți oferă elementele pe care le aștepți, dar îți măresc costurile la factura de combustibil. Nu mai punem la socoteală faptul că durata lor de viață va fi mult redusă din cauza corodării mult mai rapide a multora dintre componentele centralei.

Dacă dorești să achiziționezi centrala potrivită pentru spațiul tău, apelează la sfatul unor specialiști. Aceștia îți te vor ajuta să alegi cel mai eficient model pentru necesitățile tale. Atenție însă, acest lucru nu înseamnă că problemele au fost eliminate în totalitate. Același specialist ar trebui să se ocupe și de instalarea acesteia pentru a evita alte defecțiuni sau accidente nedorite cauzate de o eventuală instalare greșită.

 

 Cele mai frecvente defecțiuni și soluții

În rândurile care urmează discutăm despre cele mai întâlnite defecțiuni ale centralelor termice dar și despre soluțiile pe care le avem la îndemână ca să le rezolvăm.

 

Centrala termică nu încălzește caloriferele

O problemă întâlnită des, este cea în care centrala nu reușește să încălzească caloriferele, parțial sau chiar în totalitate. Gândește-te cum ar fi ca în plină iarnă centrala să te lase cu caloriferele reci și să nu știi care e problema. Bineînțeles, această problemă poate fi derivată din lucrurile discutate mai sus – vechimea instalației, planificarea greșită a achiziției centralei sau lipsa reviziilor. Pentru a ști exact de unde vine problema, va trebui să realizezi care parte a caloriferului rămâne neîncălzită.

 

Dacă partea superioară este cea rece, atunci soluția cea mai probabilă este aerisirea caloriferului. Poți să te ocupi de unul singur de aerisire. Închide centrala, așează un bol, un borcan sau o cârpă sub calorifer și deschide valva pentru ca aerul din instalație să fie eliminat.

Dacă problema vine din partea de jos a caloriferului, adică aceasta rămâne rece deși centrala funcționează, rezultă că circulația apei calde în sistem este blocată. Aceste blocaje apar din cauza depunerilor de sedimente și de rugină. În acest caz recomandăm să suni o firmă specializată care se va ocupa de curățarea lor.

Ne încălzirea elemenților caloriferelor poate fi influențată și de temperatura scăzută sau alternantă a apei trimisă de centrală. În acest caz, centrala are o defecțiune serioasă și trebuie intervenit rapid. Există, cel mai probabil, posibilitatea ca piesa care se ocupă de încălzirea apei să fie defectă.

Se aude un șuierat în centrală

Dacă centrala emite un zgomot ciudat precum un șuierat, este cazul să te gândești că aceasta riscă o defecțiune serioasă. Cel mai probabil, șuieratul este produs de schimbătorul de căldură al centralei care a acumulat diverse impurități sau sedimente. Șuieratul nu este singurul efect negativ. Centrala va avea de suferit, durata ei de viață scurtându-se dramatic. De asemenea, factura pentru energie va fi una mai mare dacă nu se vor lua măsuri.

Există și posibilitatea apariției altor zgomote ciudate la centrala termică. Și în acest caz ne lovim de depuneri de minerale sau de reziduuri care duc la distribuția inegală a apei în instalație. Această problemă provoacă supra încălzirea sistemului și poate duce chiar și la blocarea centralei. Soluția este îndepărtarea depunerilor cu ajutorul unui specialist.

Sunt probleme cu termostatul de ambianță

Defecțiunile la termostat par de multe ori că nu influențează semnificativ funcționarea centralei, însă este evident că aceasta nu mai poate porni sau opri exact în momentele necesare. Astfel vom consumă mai mult combustibil. Centrala nu va ține cont de setările prestabilite și poate funcționa un timp mult mai lung decât e necesar sau, dimpotrivă, poate funcționa prea puțin creând un disconfort pentru utilizatori care nu vor obține căldura necesară în timpul dorit.

Soluția în acest caz este una facilă. Termostatul trebuie verificat de către un specialist și în cazul în care defecțiunea nu poate fi remediată, acesta va fi înlocuit cu unul nou.

Presiune prea scăzută la centrala termică

Presiunea scăzută este o altă problemă cu care se confruntă în general toate centralele termice. Numai că, diminuarea acesteia are loc, de obicei, într-o perioadă lungă de timp. Dacă problema este că aceasta scade brusc, înseamnă că te confrunți cu încă o defecțiune în sistemului centralei. Presiunea poate scădea din cauza robineților de umplere care permit scurgeri. Îi poți înlocui, după ce faceți o verificare în prealabil. În acest caz s-ar putea să fii nevoit să înlocuiești robineții de umplere, de exemplu.

Presiunea scade din cauza unei scurgeri în sistemul de încălzire dar, dacă știi că ai efectuat de curând o aerisire a caloriferelor, atunci și aceasta ar putea reprezenta cauza pentru care centrala indică o valoare scăzută a presiunii. Soluția este încărcarea cu apă a sistemului de la robinetul cu care aceasta este prevăzută. Oprește centrala înainte de încărcare pentru o jumătate de oră.

Scurgeri și picurături

Am vorbit mai sus despre scurgerile de apă. Acestea scad presiunea centralei și influențează funcționarea acesteia. Dacă observăm diverse cantități de apă în zona centralei, este evident că ne confruntăm cu o defecțiune și trebuie luate măsuri. Centrala trebuie să compenseze apa pierdută prin încălzirea aceleiași cantități de apă rece. Ea va face ca centrala să lucreze suplimentar, sub presiune, lucru care va scurta durata ei de viață.

Scurgerile apar și când una dintre componentele centralei nu mai funcționează normal dar pot apărea și în jurul țevilor de distribuție a apei. În acest caz, cel mai probabil avem de-a face cu o instalație veche care a produs corodarea. Se recomandă înlocuirea acestora. Nu în ultimul rând, scurgerile pot fi provocate de o instalare neconformă. Imediat cum observi picături de apă în orice parte a sistemului, ia legătura cu un specialist. Acesta te va sfătui și te va ajuta să eviți mai multe investiții financiare nedorite, atât în factură cât și în piese noi pentru centrală.

 

Centrala termică se oprește singură de mai multe ori

Ce facem când centrala noastră termică se oprește în mod repetat? Încercăm, bineînțeles, să vedem care este cauza. Acest lucru poate fi provocat în primul rând de presiunea scăzută a apei, dar și de o defecțiune a termostatului. Centrala se poate opri și dacă există anumite blocaje în sistemul de circulare a apei. Despre toate aceste probleme și soluțiile rezolvării lor am discutat mai sus. Ideea este să iei atitudine cât mai rapid pentru a evita stricarea centralei. Păstrează la îndemână numărul unui specialist care să rezolve problemele cât mai repede.

 

Centrala termică nu pornește

Dacă centrala termică nu pornește, trebuie să verificăm mai întâi alimentarea cu energie electrică. Dacă aceasta nu prezintă probleme, vom verifica dacă avem gaz și dacă apa nu este oprită. O centrală termică nu poate funcționa fără aceste trei elemente. Așadar, faptul că nu pornește, este cauzat de lipsa curentului, gazului sau apei. Aceasta va reîncepe să funcționeze în momentul în care va primi toate elementele de care are nevoie. Dacă în cazul în care curentul a fost căzut, centrala va funcționa singură, fără niciun ajutor, când se va relua alimentarea cu energie electrică. Același lucru nu este valabil când gazul a fost oprit. În acest caz va trebui să resetezi centrala pentru ca aceasta să pornească.

 

Flacăra centralei nu se aprinde

O altă problemă destul de des întâlnită este aceea în care flacăra centralei termice nu se aprinde. Aceasta se stinge de obicei dacă temperatura apei din cazan o depășește pe cea setată prin termostat. Există și varianta în care centrala nu este alimentată cu energie electrică, lucru care duce la lipsa aprinderii necesare. În acest caz, dacă celelalte electrocasnice sunt alimentate electric, cel mai probabil ai o problemă la comutatorul de pornire.

Flacăra nu se aprinde și dacă avem o presiune prea joasă a gazelor în conducte sau chiar prezența unor bule de aer în acestea. Verifică presiunea ca aceasta sa fie în limite normale (între 1 și 2 bari).

Centrala nu oferă apă caldă sau căldură

Ce facem dacă centrala pornește dar nu încălzește caloriferele și nu oferă nici apă caldă? Aceste probleme cu furnizarea utilităților apar de obicei din cauza unor factori externi. Trebuie să stabilești dacă nu cumva ai o alimentare defectuoasă cu gaze, cu energie electrică sau cu apă. Se prea poate ca apa care intră în centrală să nu fie suficientă, ceea ce duce la o funcționare defectuoasă a acesteia. Același lucru se întâmplă și în cazul în care debitul gazului este prea mic. În acest caz, centrala va intra în avarie și va funcționa cu mai multe pauze. În ceea ce privește oscilațiile de tensiune și căderile de curent electric, acestea pot cauza arderea siguranței și implicit, defectarea centralei.

 

Centrala îngheață

Înghețarea centralei termice este o problemă des întâlnită la noi. Cei mai mulți nu își iau măsurile de siguranță cuvenită. Cel mai indicat ar fi să achiziționați un robinet termostatic care să deschidă instalația doar dacă temperatura apei trece de 6 grade Celsius. Astfel nu vei întâmpina probleme grave care te vor face să schimbi toată instalația.

Prevenirea defecțiunilor

Pentru a preveni din timp apariția defecțiunilor centralelor termice, este bine să cunoști câteva detalii foarte importante. De exemplu, fii atent la zgomotele pe care le face centrala la pornire dar și în timpul funcționării. Urmărește, de asemenea, flacăra centralei termice, pentru a observa dacă aceasta își modifică intensitatea arderii.

Una dintre cele mai bune metode de prevenire, este efectuarea reviziei obligatorii. Specialiștii vor identifica astfel din timp dacă centrala va avea probleme. Tot acesta îți va explica, în cazul necesității unor reparații, ca o piesă originală este cea mai indicată pentru ca centrala să funcționeze ca înainte.

Pentru a preveni problemele cu pierderea de energie electrică, poți utiliza sisteme de regularizare a tensiunii electrice dar și protecții în caz de cădere a curentului electric (instalarea unui generator sau a unui sistem UPS).

Conform blog.romstal.ro