10 sfaturi pentru un oficiu mai prietenos cu mediul și mai eficient energetic

Vă doriți un oficiu mai prietenos pentru mediu și mai eficient energetic? Atunci vedeți mai jos câteva sfaturi care vă vor ajuta compania să economisească bani și energie.

1. Creați o echipă de sustenabilitate în oficiu
O echipă de sustenabilitate poate sensibiliza mai mult asupra problemelor de mediu și respectiv, poate obține rezultate mai bune în acest domeniu. Proiectele pentru echipă pot include inițierea sau sporirea eficienței programelor de reciclare în companie.

În aceeași ordine de idei, o echipă de acest fel, poate influența pozitiv întregul staff, datorită entuziasmului și a rezultatelor obținute.

2. Inițiați lunar provocări eco
Provocările pot deveni un mod interactiv și amuzant prin care se va combina spiritul de competiție și inițiativele eco. De exemplu, puteți îndemna colegii din oficiu să nu utilizeze timp de o lună ustensile pentru mâncare din plastic, iar la final cei care au îndeplinit condițiile, vor primi mici premii de motivare.

3. În fiecare seară, deconectați dispozitivele electronice, de ventilare și de încălzire
Stabiliți împreună cu echipa o regulă strictă – acolo unde este posibil, cine iese ultimul din birou, deconectează toate dispozitivele electrice. Odată ce această regulă va deveni obișnuință, veți vedea cu toții ce economii de energie pot fi făcute pentru companie, dar și pentru mediu.

4. Optați pentru produse mai bune destinate oficiului
Poate bugetul companiei nu permite să procurați exclusiv produse sustenabile, însă ar fi bine să investiți în dispozitive electronice eco, precum și dispozitive care vă vor ajuta să economisiți energia termică, așa cum sunt termostatele, cazanele, aparatele de aer condiționat, etc.

5. Începeți să utilizați energie regenerabilă
Sursele de energie eco, așa cum sunt de exemplu panourile solare, au devenit mai accesibile ca niciodată, fapt ce permite organizațiilor de orice mărime să utilizeze această alternativă. La fel, ca sursă alternativă, poate fi luată în calcul și energia eoliană.

6. Utilizați termostate
Termostatele sunt soluția perfectă pentru reglarea eficientă a energiei termice. Investiți în aceste dispozitive pentru a controla cât mai exact temperatura din încăperi, atât pentru a oferi confortul termic optim pentru angajați, cât și pentru a economisi considerabil.

7. Folosiți mai puțină hârtie
Încercați să diminuați la maxim utilizarea hârtiei în oficiu, acest lucru poate fi făcut destul de ușor: lucrați cu fișierele digitale pe care să le transmiteți colegilor prin intermediul poștei electronice sau a dispozitivelor de stocare a datelor și străduiți-vă să faceți corectările textelor pe ecranul calculatoarelor sau a dispozitivelor mobile, în loc să le tipăriți. Această practică vă va ajuta să economisiți o cantitate considerabilă de hârtie, lucru care va avea doar efecte pozitive, atât asupra mediului, cât și asupra bugetului companiei.

8. Aduceți o plantă la birou
O plantă de birou nu numai că este un element de decor natural dar și un purificator eficient al aerului, care va îmbunătăți calitatea acestuia în încăpere și va transforma oficiul într-un spațiu în care oamenii vor munci mai eficient și mai inspirat.

9. Folosiți mai multă lumină naturală
Conform unui raport World Green Building Council, angajații care muncesc în preajma geamurilor cu lumină naturală, înregistrează o productivitate cu 15% mai mare.

„Lumina naturală stabilește ritmurile circadiene ale corpului, care controlează trezirea, adormirea, sintetizarea vitaminei D și digestia”, afirmă Jennifer Walton, director al H. Hendy Associates.

Totodată, lucrul la lumină naturală contribuie și la economisirea energiei electrice.

10. Încurajați activitățile eco
De exemplu, motivați colegii prin exemplul personal să planteze copaci, precum și alte acțiuni eco ce vor avea un impact pozitiv pe termen scurt, mediu și lung asupra responsabilităților individuale și colective față de mediul înconjurător.

Traducere și adaptare de pe: techrepublic.com