Probleme frecvente ale boilerului

Informații generale
Boilerele sunt dispozitive de încălzire a apei menajere care ne ajuta să avem apă caldă atunci când avem nevoie. Ele sunt capabile sa stocheze apa caldă menajeră care să acopere necesarul familiei. Bineînțeles, ele diferă în funcție de producător, volum, mod de instalare. La achiziționarea unui boiler vom ține cont de mai mulți factori: numărul de persoane care îl utilizează, combustibilul pe care îl folosește, consumul de apă sau modul de preparare a apei calde.

Majoritatea preferă boilerele electrice – dispozitive moderne care încălzesc rapid apa cu ajutorul rezistențelor electrice. Avantajele utilizării unui boiler electric sunt evidente. Ele sunt ușor de instalat și au un debit mare de apă datorită acumulării. Este demn de precizat că boilerul electric nu necesită coș ori tubulatură de evacuare, ci doar o priză care să-l mențină conectat. După cum știm deja, curentul electric este mai răspândit decât gazul. Iată de ce acest gen de produs este varianta potrivită și pentru cei care au locuințe în locuri mai retrase. Ele se remarcă prin durata mare de viață și mentenanță ușoară, fiind ușor de diagnosticat și reparat.

Boilerele beneficiază de tehnologia modernă reprezentând soluția potrivită pentru casă, indiferent de anotimp. Noile produse sunt prevăzute cu un termostat reglabil, prin care puteți stabili temperatura optimă de funcționare. În funcție de perioadele din an, când este mai cald sau mai frig, simțim nevoia de temperaturi diferite ale apei, pentru duș sau bai. Boilerele moderne vă asigură că dispuneți de temperatura ideală, ori de câte ori utilizați apa caldă.

Cu toate acestea și boilerele pot prezenta de-a lungul timpului diverse dificultăți și nereguli în funcționare. În acest articol discutăm care sunt cele mai întâlnite probleme care apar în funcționarea unui boiler dar și care este întreținerea corectă a aparatelor, ca să evităm sau să întârziem apariția defecțiunilor.

Problemele frecvente ale boilerului                                                                                                                                                      Deoarece boilerul este compus din mai multe piese independente, există posibilitatea ca defecțiunile apărute în funcționarea aparatului să fie cauzate de oricare dintre acestea. În rândurile următoare discutam despre probleme precum defectarea termostatului, acumularea de minerale pe componente sau despre scurgerile de apă pe la robineți.

În funcție de combustibilul care alimentează boilerul pot apărea avarii diferite. La boilerele electrice întâlnim probleme cauzate de variațiile de tensiune în timp ce la cele pe lemne se prea poate ca acestea să fie inițiate de cenușa depusă în urma arderii.

Defectarea termostatului
Boilerele moderne sunt controlate printr-un termostat care controlează temperatura apei în funcție de nevoile utilizatorului. În cazul în care vom observa că apa nu mai atinge temperatura dorită, se poate să ne lovim de una dintre problemele frecvente, defectarea termostatului. Recomandăm să apelați la serviciile unui specialist. Acesta va identifica exact problema și vă va indica cea mai potrivită soluție de remediere.

Apa dură
Apa dură este o altă problemă cu care se poate confrunta un boiler. Acest lucru se întâmplă din cauza conținutului de minerale dure din aceasta, precum sărurile de calciu și magneziu. Mineralele se depun pe circuit și pe componentele boilerului și influențează negativ funcționarea aparatului. Boilerul nu va mai încălzi apa la temperatura dorită. Pentru a preîntâmpina problemele cauzate de apa dură, recomandăm montarea unei stații de dedurizare a apei.

Acumularea de calcar pe rezistența de încălzire
Calcarul depus pe rezistența de încălzire a boilerului este o alta problemă des întâlnită. Acesta se depune în straturi, pietrificându-se în timp și împiedicând încălzirea apei la temperatura dorită. Depunerea de calcar pe rezistența de încălzire poate fi descoperită și prin zgomote ciudate venite din interiorul boilerului.

Acumularea de calcar pe anodul de magneziu
Calcarul se poate depune, de asemenea, și pe anodul de magneziu. Aceasta este piesa care protejează rezervoarele boilerului de coroziune. Calcarul pietrificat va împiedica anodul să-și îndeplinească sarcina, lucru care se traduce prin ruginirea rezervoarelor. Și în acest caz, zgomotele din interior vor fi semne ale prezenței calcarului. Pentru a fi siguri de eficiența boilerului, se recomandă schimbarea anodului de magneziu la o perioadă de maxim doi ani.

Defectarea robineților și garniturilor
Dacă întâmpinați defecțiuni la robineți și garnituri, este foarte posibil să vă confruntați cu scurgeri de apă. Acestea pot produce diverse coroziuni ale componentelor boilerului și defectarea acestora. De asemenea, apa care se prelinge, scade presiunea boilerului, lucru care afectează direct modul în care acesta funcționează. Pe scurt, acesta va consuma mai mult combustibil pentru a atinge setările impuse de utilizator. Este indicat ca în cazul unei avarii la robineți sau garnituri, să chemați o echipă de profesioniști care să se ocupe de înlocuirea sigură a acestora.

Scăderea sau creșterea presiunii apei
După cum am spus-o în punctul de mai sus, presiunea unui boiler este foarte importantă pentru ca acesta să vă ofere confortul mult așteptat. Scăderea sau pierderea presiunii apei este cauzată în principal de scurgerile de apă. Există și varianta defectării manometrului. Indiferent care ar fi cauza, trebuie să luați măsuri rapid.

Răcirea prea rapidă a apei
Nimic nu este mai enervant decât să aveți apă rece în boiler când aveți nevoie de apă caldă. Această răcire rapidă a apei poate fi cauzată de senzorul de temperatură care nu înregistrează corect nivelul de încălzire al apei. De asemenea, se poate ca volumul de apă să nu fie unul suficient pentru nevoile tale. Dacă vreți mai multă apă caldă, dar volumul rezervorului este unul prea mic, atunci boilerul care încălzește apa instant nu va reuși să încălzească suficient o cantitate mare de apă într-un timp mult prea scurt. Soluția este schimbarea boilerului cu unul de putere mai mare, sau reducerea fluxului de apă.

Depuneri de rugină pe rezervorul de apă
Rezervorul boilerului poate fi afectat în multe cazuri de depunerile de rugină. Această problemă se poate extinde și spre alte elemente metalice ale boilerului. În acest caz se impune înlocuirea echipamentului, altfel pot apărea fisuri ale rezervorului care vor provoca scurgeri nedorite și defectarea boilerului. Inspectați des boilerul de semne de rugină. Aceasta apare mai ales la boilerele vechi, chiar dacă și acestea beneficiază de carcasă cu vopsea speciala.

Depuneri de nisip și pământ în rezervorul de apă
Apa care intră în boiler, conține întotdeauna diverse minerale dar și nisip și pământ provenite din pânză freatică. Aceste sedimente se depun în rezervorul de acumulare și vor afecta nivelul de funcționare al boilerului. Astfel, încălzirea apei se va face mai greu. Trebuie să folosiți filtre care să oprească nisipul și pământul să intre în instalația boilerului, altfel aceste elemente vor deteriora supapa de presiune, componenta de bază a boilerului.

Căderi și variații de tensiune
În cazul boilerelor electrice, căderile și variațiile de tensiune vor cauza probleme, poate unele chiar majore. La fel ca orice echipament electric supus unei suprasarcini, boilerul riscă să se ardă. În cazul celălalt, în care tensiunea este prea mică, se prea poate ca aparatul să nu funcționeze. Recomandăm instalarea unui stabilizator sau a unui UPS.

Defectarea elementelor de încălzire
Într-un boiler electric, apa este încălzită prin intermediul unei rezistențe electrice. Aceasta se încălzește rapid transmițând căldura apei. Există posibilitatea ca exact această trecere repetată de la temperaturi foarte înalte la unele reci, să cauzeze o problemă la nivelul sistemului de încălzire. Dacă simțiți că apa nu ajunge la temperatura dorită, este posibil ca elementele responsanbile cu încălzirea să se fi defectat. Se recomandă înlocuirea de către un specialist.

Sfaturi pentru o utilizare cât mai îndelungată
Aflați în rândurile următoare care sunt acțiunile pe care trebuie să le întreprinzi pentru ca boilerul să vă deservească pentru o perioadă îndelungată de timp.

Montarea corectă a boilerului
Primul pas și unul dintre cele mai importante, este montarea corectă. Dacă nu veți apela la un specialist care să cunoască îndeaproape metoda de instalare a boilerului, puteți avea neșansa de a sări peste un pas important care va duce la funcționarea defectuoasă a aparatului. Instalatorul profesionist se va ocupa rapid și sigur de montaj grație experienței sale.

Dimensionarea corectă a boilerului în funcție de punctele de consum
Pentru a vă bucura cât mai mult timp de apa calda de la noul dumneavoastră boiler este necesar să alegeți unul care să fie potrivit nevoilor tuturor consumatorilor. Țineți cont de numărul de persoane și de volumul de apă necesar. Este indicat să aveți un boiler separat pentru bucătărie și unul mai mare pentru baie.

Protejarea boilerului de temperaturile extreme
Instalarea boilerului trebuie făcută în locuri adăpostite care să le ferească de îngheț sau de temperaturi prea ridicate. Pentru cei care au un boiler într-o bucătărie de vară, se recomandă golirea de apă a acestuia în perioadele reci.

 

Decuplarea din priză a boilerului în perioadele lungi de inactivitate
Dacă nu folosiți aparatul pentru o perioadă mare de timp, recomandăm să-l scoateți din priză. Astfel acesta va fi ferit de eventuale avarii cauzate de căderi de tensiune sau supra sarcini.

Folosirea filtrelor pentru țevile ce alimentează boilerul
Utilizarea filtrelor este de importanță maximă pentru a preîntâmpina probleme ce pot fi cauzate de depunerea de sedimente pe țevile ce alimentează boilerul și pentru a le împiedica să ajungă până în rezervorul de acumulare.

Folosirea unui dedurizator pentru instalația de apă
Nu în ultimul rând, recomandăm folosirea unui dedurizator pentru instalația de apă care să elimine calcarul din apa dură. Astfel nu vom avea probleme cu anodul de magneziu, cu rezistența sau chiar cu țevile.

Întreținerea corectă
Funcționarea îndelungată a boilerului depinde în mare măsură de modul în care aparatul este întreținut. Recomandăm urmarea sfaturilor expuse mai sus și acordarea atenției necesare în ceea ce privește efectuarea reviziilor periodice. Specialiștii vor cunoaște de la primele semne care sunt problemele de funcționare și vă vor anunța pentru a putea lua măsuri. Astfel, acțiuni precum curățarea pieselor (rezistență, serpentine, anod de magneziu) va prelungi cu siguranță viața boilerului. La întreținere putem trece și achiziționarea preventivă de dedurizatoare, UPS-uri, stabilizatoare.

 

Revizii regulate
Reviziile au un rol foarte important indiferent de tipul de boiler utilizat. Vom știi astfel din timp dacă există probleme de funcționare și ce trebuie să facem pentru a le rezolva. Este recomandată efectuarea unei revizii anuale. Operațiunile vor fi efectuate întodeauna de către instalatori autorizați.

Curățarea regulată a depunerilor de calcar și rugină
Dacă vorbim de întreținerea boilerului, nu putem sări peste problema depunerilor de calcar și rugină. Acestea afectează direct performanța boilerului și trebuie tratate cu mare atenție. Trebuie să curățăm frecvent anodul de magneziu dar și rezistenta boilerului pentru a preveni depunerea calcarului dar mai ales pietrificarea lor. Curățarea se face cu ajutorul unor soluții sau agenți de curățare recomandate de producători.

Reglarea termostatului la o temperatură medie constantă

Reglați termostatul la o temperatură constantă de aproximativ 60 de grade Celsius. Astfel veți economisi combustibil prelungind, în același timp, durata de funcționare a boilerului. Dacă decideți să mergeți pe o temperatură cu valoare mai scăzută, sub 50 de grade Celsius, se poate produce apariția bacteriei Legionella.

Curățarea zilnică a cenușii pentru boilerele pe lemne
În cazul boilerelor pe lemne, întreținerea se referă în primul rând la curățarea cenușarului. Operațiunea se face după fiecare utilizare având rolul de a eficientiza arderea. De asemenea, vom avea grijă să curățăm în fiecare lună coșul de fum și accesoriile lui. Și în cazul boilerelor pe lemne vom fi atenți la depunerile de calcar.