Sistemul multistrat de țevi Pexal și racordurile prin sertizare de la Valsir

Sistemul de țevi multistrat Pexal este un sistem inovator care este recomandat atât pentru realizarea de reţele interne de distribuţie a apei calde şi reci, cât şi pentru circuitele de încălzire, circuitele de aer condiţionat şi încălzirea prin pardoseală. Pexal-ul este o ţeavă, produsă cu o tehnologie specială, care are avantajul de a îmbina caracteristicile plasticului cu cele ale metalului ductil. Materialul plastic folosit pentru stratul intern şi pentru stratul extern este polietilena reticulată (PE-X), stratul intermediar metalic fiind realizat din aluminiu. Astfel, fluidul intră în contact în interiorul tubului cu stratul intern de PE-X (acest lucru asigurând avantaje din punct de vedere al igienei şi al rezistenţei la coroziune şi de asemenea, o suprafaţă lipsită de rugozităţi). Stratul de aluminiu este format în jurul stratului intern de PE-X, fiind sudat în lungime. Acest strat metalic oferă avantajul modelării tubului cu foarte mare uşurinţă, acesta având capacitatea de a-şi menţine forma dată, eliminându-se astfel şi folosirea unor fitinguri intermediare. De asemenea, un alt avantaj important al stratului de aluminiu este impermeabilitatea sa la difuzia oxigenului. Stratul extern de polietilenă asigură o perfectă izolare a tubului faţă de coroziunea agenţilor externi şi faţă de fenomenul curenţilor vagabonzi (coroziune electrochimică). Două straturi de adeziv special leagă tubul metalic intermediar de cele două straturi, intern şi extern, de polietilenă reticulată. Tubul multistrat are un coeficient scăzut de dilatare liniară în comparaţie cu celelalte ţevi realizate din PE-X simplu (0,026mm­­/m°C comparativ cu coeficientul de 0,15 al PE-X -ului), astfel, dilatările datorate schimbărilor de temperatură sunt reduse, acest lucru fiind benefic mai ales în cazul instalaţiilor realizate în aer liber. În ceea ce priveşte îmbinările pentru tevile Pexal, Romstal recomandă folosirea racordurilor de alamă prin sertizare, produse în fabrica Valsir din Italia. Prin intermediul racordurilor de sertizare se realizează o etanşare perfectă prin presarea ţevii peste racordul piuliţă (imagine). Principalele domeniile de aplicație a sistemului multistrat de țevi Pexal și a racordurilor de sertizare sunt:

  • distribuție apă menajeră;
  • sisteme de încălzire centrală, racordări la radiatoare (temp. maximă 95°C și presiunea max 10 bar);
  • încălzire prin pardoseală;
  • industrie navală;
  • aer condiționat;
  • aer comprimat;
  • GPL;
  • gaze naturale.

Avantajele sistemului de racorduri prin sertizare:

1. Durabilitate: Îmbinare permanentă: sistemul de sertizare are ca element major de diferențiere faptul că oferă o îmbinare permanentă, știut fiind faptul că la racordurile multistrat detașabile, odată cu trecerea timpului se impune o strângere suplimentara a piuliței racordului. O-ring-uri calitative: Valsir are o-ring-uri EPDM care sporesc rezistența în timp a instalațiilor, în timp ce marea majoritate a producătorilor folosesc o-ring-uri NBR cu o rezistență limitată în instalații.

2. Siguranță: Montare extrem de sigură – dacă un racord nu este îmbinat corespunzător, la cea mai mică presiune a apei în circuit, racordul Valsir prin sertizare va semnala imediat ne-etanșeitatea sa. Grad de igienă ridicat – manșoanele de la racordurile sertizare Valsir sunt făcute din inox, față de cele ale altor producători care sunt făcute din alamă. Inoxul este recunoscut în instalații datorită gradului ridicat de igienă pe care îl oferă, datorita proprietăților sale anticorozive și de asemenea pentru comportamentul foarte bun pe care îl are în urma unei deformări la rece; Economie de timp datorită rapidității în instalare. Datorită faptului că aceste îmbinări nu necesita sudură, timpul pentru realizarea instalației este foarte scăzut.

Caracteristicile importante ale sistemului de racorduri sertizare și țevi Pexal:

  • 1. Posibilitate de îngropare în perete și pardoseală;
  • 2. Rezistență ridicată la coroziune și agenți chimici (corpul racordului este produs din alamă de cea mai bună calitate CZ132, iar manșonul este produs din oțel inox). Sistemul rezistă chiar și la acizi și baze tari cu o concentrație ridicată (este bineștiut faptul că sistemul pe cupru corodează permanent, existând astfel riscul acoperirii integrale a secțiunii de trecere – „strangularea țevii’);
  • 3. Importante economii de instalare vs sistemul pe cupru, care necesită un cost suplimentar cu manopera;
  • 4. Coeficient de dilatare lineară redus;
  • 5. Conductivitatea termica a țevii Pexal este de 900 de ori mai mică în comparație cu cea a țevii de cupru, un avantaj în ceea ce privește pierderea de energie;
  • 6. Standarde înalte de igienă: recunoașterea potabilității acestui sistem de către cele mai severe organisme de agrementare în ceea ce privește calitatea apei; sistemul de îmbinare prin sertizare de la Valsir este printre primele sisteme care satisfac cerințele agrementului wrc-nsf-bs6920- pentru potabilitate la temperaturi de peste 85°C (Marea Britanie);
  • 7. Protecție UV și siguranță crescută datorită prezentei aluminiului în interiorul țevii (cea mai sigură barieră la oxigen).

Îmbinarea țevilor Pexal și a racordurilor sertizare. Etapele de lucru:

Sertizare Pexal

– pentru tăierea rapidă și precisă, se folosește un dispozitiv cu rolă lungă; nu folosiți alte scule (fierăstrău, foarfece, etc.), pentru că pot deforma iremediabil tubul; – calibrarea și sanfrenarea se efectuează, obligatoriu, înainte de introducerea piesei de racord în tub. Se introduce axul calibrator în tub și se rotește cu atenție până la obținerea unei circumferințe perfect rotunde. Concomitent cu calibrarea, cu ajutorul frezelor existente la capătul axului calibrator, se execută sanfrenarea, după care se îndepărtează prin suflare spanul rezultat; – se unge cu pastă siliconică / lubrifiant interiorul tubului – această operațiune înlesnește introducerea stutului racordului în tub și previne îmbătrânirea O-ring-urilor; – se introduce racordul în tubul multistrat până când capătul acestuia ajunge la garnitura electroizolantă din teflon. Se verifică dacă țeava a ajuns până la această garnitură prin ferestrele de pe cămașa de sertizare; Pentru dimensiunile de 16, 20, 26, 32 (pe stoc la RSL) si 40 mm se executa următoarele operații: – se strânge printr-o simplă apăsare pe buton, până când mașina are o cădere de turație, care anunță că strângerea s-a realizat corect; – se redesfac „fălcile” capătului de presare, se eliberează îmbinarea, apoi se trece la realizarea următoarei îmbinări. Pentru dimensiunile de 50 și 63 mm se execută următoarele operații: – se montează adaptorul pe mașina de sertizat, după care se montează pe adaptor matrița de presare; – se strânge printr-o simplă apăsare pe buton, până când mașina are o cădere de turație, care anunță că strângerea s-a realizat corect; – se redesfac “fălcile” capătului de presare, se eliberează îmbinarea, apoi se trece la realizarea următoarei îmbinări.

Sursa: blog.romstal.ro