Purificarea aerului din casă: metode eficiente

 

Fiecare dintre noi încearcă să-și transforme locuința într-un microclimat cât mai primitor cu putință. Într-o perioadă în care realizăm mai mult ca oricând importanța existenței în locuință a unor echipamente cât mai viabile, nevoia unui aer cât mai pur se face simțită intens. La prima vedere, singurul efect nefast al zilelor lungi, în care nu ne desprindem din confortul domiciliului, este expunerea la un aer închis. Acest inconvenient este ușor de rezolvat, cu ajutorul montării unui aparat de aer condiționat, dar, începând acest punct, apar alte provocări. Deși oxigenat, aerul dintr-o încăpere poate fi plin de impurități. Exploatate corect, echipamentele de climatizare vor reuși să asigure, în continuare, un aer de calitate în toată casa.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AER CONDIȚIONAT

Ce efecte are aerul poluat asupra sănătății

Atunci când ne gândim la poluare, ne vin în minte zonele industriale, afectate de emisiile nocive ale fabricilor, sau centrele marilor orașe, aglomerate din cauza coloanelor de mașini care avansează cu greu și emană gaze de eșapament. În realitate, chiar și livingul, bucătăria și dormitorul, în care ne petrecem o mare parte a zilei, pot avea o mulțime de surse de poluare, de la soluțiile de tratare a lemnului și până la produsele de curățenie ai căror vapori rămân mult timp în atmosferă.

Hainele sintetice sunt o sursă mai puțin cunoscută a vaporilor toxici din aerul casei, la fel ca ambalajele din plastic sau din carton, ce sunt tratate cu diverse soluții impermeabile. Vopselele pentru lemn, precum și lacurile folosite pentru înfrumusețarea tâmplăriei îngroașă lista factorilor care pot periclita mediul în care trăim zi de zi. Odorizantele de cameră sunt și ele o cauză pentru care calitatea aerului din casa ta ar putea avea de suferit, iar acestora li se adaugă praful acumulat în covoare, părul de animale și acumulările de mucegai. Unul dintre factorii cel mai des uitați, dar cu efecte profunde asupra sănătății, este neglijarea schimbării sau curățării filtrelor aparatului de aer condiționat.

Pe termen lung, consecințele se pot regăsi în starea generală a celor care locuiesc în casă, iar aceștia ar putea acuza simptome precum oboseală prelungită, amețeli, greață, iritații ale ochilor și ale pielii, iar în cazuri extreme, chiar și vărsături. Pe măsură ce nu se intervine asupra aparatului de aer condiționat, stările de rău pot scoate la iveală alergii și chiar cauza diverse boli respiratorii. Importanța purificării aerului din locuință se răsfrânge, așadar, asupra sănătății tuturor membrilor familiei.

 

Care este cea mai bună soluție tehnică

Particularitățile fiecărei încăperi în parte, temperatura exterioară și modul de utilizare a unui aparat de aer condiționat influențează în mod radical durata de viață a filtrului pe care acesta îl folosește. În locuințele în care covoarele sunt aspirate zilnic și în care nu sunt prezente animale de companie, misiunea unui filtru de aer pentru aerul condiționat este mai ușoară, ceea ce poate duce la un interval pentru schimbarea lui ce merge chiar și până la trei ani. În caz contrar, acesta va trebui schimbat mai devreme, după doar un an de folosire.

Prezența depunerilor de praf este semnalată de schimbarea culorii filtrului, ce va căpăta nuanțe de gri-cenușiu. În cazuri extreme, supraîncărcarea filtrului de aer cu impurități duce la micșorarea orificiilor acestuia și la diminuarea capacității de filtrare. Un efect secundar al acestui fenomen este majorarea consumului de energie electrică, ce nu va corespunde cu randamentul obținut în privința asigurării unei temperaturi ambientale optime. Înlocuirea filtrului de aer condiționat este o bună garanție în privința eficienței pe termen lung a aparatului, precum și a bunei calități a climatului din locuință. În ciuda aparențelor, operațiunea de schimbare a filtrelor de aer este una simplă, ușor de realizat chiar și fără un instructaj specific, imediat ce aparatul a fost scos din funcțiune.

Primul pas al acesteia este identificarea locurilor în care se găsesc filtrele, iar unele aparate de aer condiționat folosesc chiar și două astfel de accesorii. Acoperite, de regulă, de un grilaj metalic, acestea trebuie schimbate în același timp, pentru a putea garanta, mai departe, obținerea unui aer de cea mai bună calitate. La montarea unor filtre noi, este foarte importantă respectarea direcției fluxului de aer, pentru ca acestea să fie fixate într-o poziție similară celor vechi. După operațiune, clapeta aparatului de aer condiționat se poate închide, iar folosirea lui poate să reînceapă.

Prin ce metode naturale poți purifica aerul casei

Funcționarea aparatului de aer condiționat depinde de utilizarea unor filtre de aer de cea mai bună calitate, dar bunul mers al acestui proces poate fi susținut de o serie întreagă de măsuri ușor de implementat în fiecare locuință. Rolul plantelor, în echilibrarea umidității și în menținerea unei purități cât mai mari a aerului, este unul cunoscut. Prezența unor specii precum iedera, Aloe Vera, cactusul, Dracena sau ficusul, poate neutraliza efectul nociv al unor substanțe precum formaldehida, tricloretina, cloroformul, xylena sau benzenul. Toate acestea intră în componența multora dintre produsele industriale pe care le folosim zi de zi.

Rolul tratării pieselor de mobilier cu substanțe chimice este protecția adecvată a acestora în timp, dar efectul secundar ce se răsfrânge asupra sănătății noastre, a tuturor, nu poate fi neglijat. Acesta este motivul pentru care atenția ta poate merge chiar și mai departe, până la alegerea unor produse de curățenie bazate pe ingrediente naturale. Bicarbonatul, oțetul sau lămâile reprezintă ingrediente ce pot fi baza unor substanțe obținute acasă, cu aceeași eficacitate ca a celor din comerț și fără efecte secundare. Renunțarea la fumatul în interiorul locuinței este mai puțin comodă, dar efectele ei se vor resimți rapid, prin absența mirosului greu de fum acumulat în perdele și în materialele textile ale mobilierului.

Purificarea aerului din casa ta este o misiune pe cât de importantă, pe atât de ușor de pus în practică. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să faci o schimbare de efect, pe termen lung.

Sursa: blog.romstal.ro