Ziua Planetei Pământ

În fiecare an pe data de 22 aprilie celebrăm Ziua Pământului pentru a ne reaminti că planeta Pământ și ecosistemele sale ne oferă condițiile necesare pentru întreținerea vieții. Ziua Planetei Pământ a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), în anul 2009. Anul acesta, se împlinesc 51 de ani de când celebrăm Ziua Pământului iar această sărbătoare are trebui extinsă prin acțiuni zilnice cu scopul de a ocroti planeta noastră.

Acum este momentul ca noi, să conștientizăm că Pământul este unic și nu avem o variantă de rezervă. Omenirea a consumat, la nivel global, cota de resurse naturale ale Pământului pentru anul 2021, la fel de devreme ca în 2019, pe 29 iulie, după ce viteza consumului scăzuse în 2020 din cauza blocajelor provocate de pandemia de coronavirus, anunţă WWF (World Wide Fund for Nature).

În fiecare an, Earth Overshoot Day (EOD – Ziua Suprasolicitării Pământului) marchează data la care omenirea a folosit toate resursele naturale pe care Pământul le regenerează pe parcursul întregului an. În prezent, omenirea foloseşte cu 74% mai mult decât ceea ce pot regenera ecosistemele planetei – sau „1,7 planete”. De la EOD şi până la sfârşitul anului, omenirea funcţionează în regim de deficit ecologic.

Factorii determinanţi notabili sunt creşterea cu 6,6% a amprentei de carbon în 2021 faţă de anul trecut, precum şi scăderea cu 0,5% a biocapacităţii forestiere globale, cauzată în mare parte de defrişările din Amazon. Numai în Brazilia, 1,1 milioane de hectare au fost pierdute în 2020, iar estimările pentru 2021 indică o creştere de până la 43% de la an, la an a defrişărilor.

Care sunt datele pentru Europa Centrală și de Est?

În ciuda unor mari diferențe între țările europene, niciuna dintre ele nu funcționează la un nivel sustenabil.

ȚarăOvershoot Day 2019Overshoot Day 2020Overshoot Day 2021
SlovaciaMai 22 Mai 21Mai 13
UngariaIunie 14 Iunie 14Iunie 8
BulgariaIunie 22 Iunie 22Iunie 10
RomaniaIulie 12 Iulie 11Iunie 21
UcrainaNu există date Iulie 24August 8

În 2021, amprenta de carbon a transporturilor rămâne mai mică decât nivelurile anterioare pandemiei. Conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), emisiile de CO2 provenite din transportul aerian intern și din transportul rutier vor rămâne cu 5% sub nivelurile din 2019, în timp ce pentru zborurile internaționale se așteaptă să se înregistreze un nivel cu 33% mai mic, potrivit IEA. Pe de altă parte, se preconizează că emisiile globale de CO2 legate de energie vor reveni și chiar vor crește cu 4,8% față de anul trecut, deoarece redresarea economică include o cerere de combustibili fosili.

„Vestea bună este că în Europa Centrală și de Est sunt o mulțime de oportunități pentru aplicarea soluțiilor, de la reducerea risipei alimentare, la reducerea emisiilor de CO2 provenite din arderea combustibililor fosili și până la conservarea pădurilor naturale și a zonelor umede din regiune, astfel încât acestea să poată continua să absoarbă carbonul din atmosferă”. 

Irene Lucius, director regional de conservare la WWF-CEE.

Ce putem face?

Anul trecut, când pandemia a lovit întreaga lume, guvernele au demonstrat că pot acționa rapid, atât în ceea ce privește reglementările, cât și în ceea ce privește bugetarea, atunci când pun viețile umane mai presus de orice. Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice și securitatea resurselor biologice converg, este nevoie de același nivel – sau chiar mai ridicat – de vigilență și acțiune rapidă din partea factorilor de decizie.

Suprasolicitarea Pământului este posibilă deoarece ne epuizăm capitalul natural – ceea ce compromite securitatea viitoare a resurselor umanității. Iar costurile devin din ce în ce mai evidente sub forma defrișărilor, a eroziunii solului, a pierderii biodiversității și a acumulării de dioxid de carbon în atmosferă. În cele din urmă, omenirea va trebui să opereze în limita resurselor ecologice ale Pământului, indiferent dacă acest echilibru va fi restabilit în urma unui dezastru sau a unui plan. Dar există soluții.

Sursă: overshootday.org

Mutarea datei Zilei Suprasolicitării Pământului (EOD) cu 5 zile mai târziu în fiecare an ar permite omenirii să ajungă la compatibilitatea cu o singură planetă înainte de 2050. Soluțiile care sunt disponibile și avantajoase din punct de vedere financiar:

  • Reducerea risipei alimentare. Conform raportului WWF Driven to Waste, din toate alimentele cultivate, aproximativ 40% rămân neconsumate. Risipa alimentară reprezintă 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Altfel spus, risipind alimente emitem aproape de două ori mai multe gaze cu efect de seră decât toate mașinile conduse în SUA și Europa.
  • Reducerea consumului de energie electrică. Tehnologiile comerciale existente în comerț pentru clădiri, procese industriale și producția de energie electrică ar putea muta EOD cu cel puțin 21 de zile, fără nicio pierdere de productivitate sau confort.
  • Ultilizarea transportului public sau de tip car sharing. Dacă reducem cu 50% amprenta lăsată de condusul auto în întreaga lume și presupunem că o treime din kilometrii parcurși cu mașina sunt înlocuiți cu transportul public, iar restul cu bicicleta și mersul pe jos, EOD se va amâna cu 13 zile.

Așa că, îți propunem ca pe lista priorităților pentru noul an să includem și următoarele 10 rezoluții pentru a construi împreună un 2022 mai prietenos cu natura:

♻️ Folosește ambalaje reutilizabile atât pentru alimente, cât și pentru lichide (cană pentru cafea, caserole pentru hrană)

🛒 Evită risipa alimentară și cumpără strictul necesar (nu uita să îți faci de acasă o listă digitală cu ce ai nevoie).

🌳Plantează, plantează, plantează noi arbori. Natura îți va mulțumi

✊ Devino voluntar într-un ONG de mediu

🗑️ Colectează separat deșeurile, atât acasă, cât și la birou.

🚮 Curăță deșeurile din jur, fie ele în oraș sau în natură (știm că nu sunt ale tale, dar Planeta este casa noastră).

👛 Folosește saci reutilizabili atunci când mergi la cumpărături (apropo, știai că nu fiecare aliment are nevoie de o pungă 😮?)

📱 Digitalizează-ți listele și facturile și folosește mai puțină hârtie.

🛒 Donează lucrurile pe care nu le mai folosești.

🚲 Călătorește, mai degrabă, cu trenul, în schimbul avionului, și cu bicicleta, în locul mașinii.

Tu ce faci pentru un mediu mai curat? Scrie-ne în comentarii.