„Natura ne oferă cele mai valoroase daruri, însă în ultimele decenii omenirea nu apreciază la justa valoare importanța și epuizabilitatea acestor „daruri”. Nu vrem să vedem cum propria noastră planetă se sufocă, și că anume noi suntem responsabili de această situație. Defrișăm păduri întregi, distrugem ecosisteme, secăm râuri, construim clădiri imense – distrugem planeta. Iar undeva într-un colț de lume, în același timp, un tânăr a decis că natura poate fi salvată.”
Un locuitor al Indiei, Jadav Payeng, a plantat o pădure imensă de unul singur. Inițial teritoriul de 550 de hectare, care se află pe malul râului Brahmaputra, era cuprins de nisipuri care nu erau fertile. Pădurea Mulai (Mulai este porecla lui Payeng) aflată la 12 km de satul său de baștină – este rezultatul a 30 de ani de muncă și dedicație.
Miile de copaci și întreg teritoriu al pădurii a devenit mediul de coabitare pentru leoparzi, tigri, iepuri, maimuțe, șarpi, păsări, cerbi, mistreți și bivoli sălbatici. Jadav Payeng însă nu se va opri aici, el își dorește să mai „înverzească” încă o parcelă imensă de pe un alt mal al râului.Pentru toate eforturile sale, el a fost numit ”Omul Pădurii din India”.
Efortul depus de indian pare incredibil, în contextul defrișărilor masive care au loc în India în ultimii ani. „Aventura” lui Jadav Payeng a început încă în anul 1979, când din cauza unei inundații de proporții a avut de suferit satul lui de baștină, dar și teritorii întinse de prin împrejurimi. Pe atunci, la doar 16 ani, indianul a rămas marcat pe viață, după cum spune chiar el, vazând sute de animale neînsuflețite și teritorii distruse. Chiar atunci a decis ce avea să facă cu viața sa, și anume să se dedice naturii. A lăsat școala și s-a mutat cu traiul pe malul nisipos al râului.
Timp de 30 de ani, el a transformat malul nisipos într-o pădure cu flora și fauna sa. De-a lungul acestor ani, de multe ori a fost neînțeles de restul oamenilor, însă asta nu l-a descurajat, deoarece iubește copacii și animalele ca pe copiii săi proprii.
Jadav Payeng locuiește cu soția și cei trei copii ai lor într-o colibă în pădure, și își câștigă existența din creșterea vacilor și a bivolilor.
„Asta îmi mai poate lua 30 de ani, dar eu sunt foarte optimist. Mă întristează enorm când văd că oamenii taie copacii. Noi trebuie să salvăm mediul înconjurător, altfel o să murim cu toții”.
„Toate eforturile mele nu sunt zadarnice, poate trăiesc mai sărac, dar sunt foarte împlinit, deoarece i-am învățat pe mulți oameni să iubească natura. Unicul lucru care mă întristează cu adevărat, este că toată munca mea și importanța pădurilor nu reprezintă nici un interes în țara mea” a mai spus Jadav Payeng.
În anul 2012, indianul Jadav Payeng a fost decorat la Conferința Internațională pentru combaterea Încălzirii Globale de la Paris.