Uscǎtorul de mâini este un produs ce poate reduce semnificativ consumul de hârtie și poluarea comparativ cu utilizarea șervețelelor clasice din hârtie.
Plecând de la un calcul simplu, în funcție de destinația clǎdirii putem ajunge la un numǎr de 200 de utilizǎri pe zi într-un spațiu de baie public.
Costul de energie electricǎ pentru un uscător de mâini este urmǎtorul :
200 utilizǎri x 0,004kwh x 2,16 lei/kwh x 250 zile/an = 435 lei/an
Dacǎ folosim un distribuitor de prosoape de hârtie rezultǎ urmǎtoarele :
200 utilizǎri x 2 servețele/utilizare x 0,07 lei/servetel x 250 zile/an = 7000 lei/an
Economia pe un an calenderistic ajunge la 6565 lei. Cu acestǎ diferențǎ de preț, se amortizeazǎ investiția pentru costul de achiziție al uscǎtorului de mâini.
Prețurile de achiziție actuale pentru fiecare produs sunt urmǎtoarele :
Uscǎtor de mâini – 7650 lei
Distribuitor hârtie – 1500 lei
Practic, folosind un uscǎtor de mâini cu aer cald se evitǎ producerea celor 700 kg CO₂ și se pot proteja cel puțin șapte copaci pe an. Prin folosirea uscǎtoarelor de mâini timp de 5 ani se evitǎ consumul a aproximativ 1 tonǎ de hârtie, ce reprezintǎ echivalentul a 7 copaci salvați !
DISTRIBUITOR USCĂTOR
HÂRTIE PENTRU MÂINI
Beneficiile uscǎtoarelor cu aer cald
•Nu lasǎ deșeuri poluante
•Usucǎ mâinile rapid și plǎcut
•Permit evitarea contactului cu orice suprafațǎ murdarǎ sau cu încǎrcǎturǎ microbianǎ, deci sunt o soluție mai sǎnǎtoasǎ pentru noi
•În bǎile publice înlǎturǎ riscul obturǎrii sistemelor de canalizare, problemǎ frecventǎ în cazul aruncǎrii șervețelelor de mâini în vasul de toaletǎ
•Permit uscarea mâinilor la orice oră, nu trebuie controlate, nici umplute cu rezerve de prosoape
•Serviciile de aprovizionare nu mai sunt necesare, eliminându-se grija achiziționǎrii prosoapelor de hârtie
•Reduc costurile cu serviciile de curǎțenie
•Anuleazǎ risipa de materie primǎ, în acest caz celuloza
În Uniunea Europeana legislația prevede ca pânǎ în 2020 sǎ se reducǎ emisiile de dioxid de carbon cu 20 % și 20 % din totalul energiei consumate sǎ fie asiguratǎ din surse regenerabile. Prin folosirea uscǎtoarelor de mâini, contribuim fundamental la realizarea acestui obiectiv care ne va permite nouǎ și generațiilor viitoare sǎ putem trǎi civilizat, sǎnǎtos și sigur pe planeta noastrǎ.
Hârtia e mult prea valoroasă pentru a o risipi
În lume se consumă un milion de tone de hârtie în fiecare zi. O cantitate foarte mare este folosită în mod iresponsabil şi nejustificat, iar acest lucru creează o presiune imensă asupra mediului.
Pădurile reprezintă plămânul verde al planetei, dar în prezent acestea sunt supuse tot mai multor presiuni. În multe regiuni din lume, exploatarea excesivă a materiei lemnoase pentru producerea hârtiei pune în pericol ultimele păduri naturale, inclusiv fauna şi flora lor. În plus, procesarea fibrei lemnoase şi fabricarea hârtiei presupun eliberarea unei cantităti foarte mari de gaze cu efect de seră, cât şi un consum ridicat de energie şi apă.