Resturile aruncate la nimereală, iresponsabilitatea cetățenilor și a autorităților au făcut ca orașul și țara noastră să arate ca o mare groapă de gunoi.
Zilnic, numai din orașul Chișinău, angajații Regiei Autosalubritate evacuează peste 4500 m3 de deșeuri. În Chișinău există peste 10 000 tomberoane de gunoi. Din bugetul statului sunt alocate doar 0.2% pentru gestionarea acestora. Fiecare locuitor al capitalei plătește 5.6 lei/lună pentru evacuarea gunoiului. Autoritățile locale susțin că în Chișinău și suburbie există peste 20 de gropi de gunoi neautorizate.
În Republica Moldova, situația pe care o avem se datorează și cetățenilor. Bine știm că autoritățile nu vor veni în curtea sau în casa noastră să ne facă ordine. Depinde doar de noi, de atitudinea noastră asupra problemei. Putem fi mai buni, atât pentru noi, cât și pentu viitoarele generații.
Fiind promotori ai conservării naturii și adoptând o orientare spre responsabilitatea socială și politicile ECO-friendly, nu am așteptat ca lucrurile să se întâmple de la sine – ci am luat atitudine. „Schimbarea începe cu noi!” așa spune un citat celebru.
Astăzi am decis să ridicăm „cortina” și să vă arătăm o părticică din proiectele care sunt în desfășurare la ROMSTAL. Deoarece suntem îngrijorați de situația actuală în care se află mediul înconjurător, ați observat deja pe blog articolele care sunt dedicate luptei cu efectele devastatoare asupra acestuia.
„Știm unde vrem să ajungem. Știm cum să ajungem acolo. Acum trebuie să ne mișcăm.” – acesta a fost mottoul nostru. În rețeaua de magazine ROMSTAL, de ceva timp, colectăm deșeurile separat. Părea ceva greu de realizat, deoarece prea puțini fac acest lucru. Însă datorită devotamentului cauzei nostre în câteva luni am obținut rezultate frumoase. Toată echipa Romstal, atât partenerii și clienții noștri au fost încântați de idee. Vă putem spune mai mult, unii dintre noi (care nu au acasă tomberoane separate pentru deșeuri) sunt liberi să aducă deșeurile colectate separat la serviciu.
Însă cea mai mare realizare s-a confirmat într-una din zile, când colega noastră a venit la serviciu cu fiica ei de doar 5 ani, Sofia. Micuța fiind concentrată și tot capsând foile găsite pe birou, a decis ulterior să arunce capsele de care nu mai avea nevoie. Colega de birou a întrebat-o dacă știe unde anume se depozitează capsele, la care Sofia s-a întors și a spus foarte convinsă: „Mama mi-a spus că metalul se aruncă la culoarea verde”. Asta o considerăm cea mai mare victorie a noastră, deoarece am înțeles că facem ce trebuie și că suntem pe drumul cel bun.
Colectarea separată a deșeurilor părea greu de realizat pentru unii, însă s-a demonstrat a fi un lucru ușor de prins și fără prea mult efort depus. Acum, fără să ne dăm seama, colectăm separat deșeurile și avem impresia că mereu am făcut acest lucru!
Luptăm cu toate armele de care dispunem și vă îndemnăm și pe voi să ne urmați exemplul – lucrurile minuscule ne pot schimba viața și planeta spre bine.