Care este cea mai verde și cea mai fericită țară din lume?

Conform numeroaselor studii realizate, gradul de fericire a populației era calculat în baza unor criterii ca bogăția, sănătatea sau drepturile omului. Însă cei de la Happy Planet Index au o abordare diferită în ediția publicată în 2016. Contrar tuturor așteptărilor, Happy Planet Index nu măsoară sănătatea sau fericirea ca criterii separate, ci se raportează la un nou standard – sustenabilitate.cele mai ferecite tari

Formula se bazează pe un calcul din bunăstarea, longevitatea populației și distribuirea corectă a acestora, iar rezultatul este împărțit la amprenta de mediu a fiecărei țări.

happy countri

În această formulă de calcul, cele mai de succes țări sunt acelea în care oamenii trăiesc o viață lungă și fericită, la costuri mici pentru mediu.

Dacă v-ați așteptat să vedeți în listă țări dezvoltate din vest sau pe cele nordice, o să rămâneți surprinși. Happy Planet Index arată că cei mai fericiți oameni locuiesc în țările din America Latină și Asia Pacific.

happy countri 2

Conform HPI, Costa Rica este cea mai fericită și verde țară de pe Pământ.

De ce anume Costa Rica?! Deoarece, un sondaj realizat recent evidențiază nu numai nivelul înalt de bunăstare, ci și longevitatea locuitorilor. Acolo speranța de viață este de 78,5 ani. Însă motivul principal pentru care Costa Rica este plasată în fruntea clasamentului este că pentru a oferi standardul de viață ridicat, acolo se utilizează doar un sfert din resursele naturale care sunt folosite de obicei în țările occidentale.

Acest lucru este posibil deoarece guvernarea are un angajament față de mediul înconjurător. În Costa Rica 99% din electricititatea consumată provine din resurse regenerabile, iar până în 2021 guvernul tinde să elimine orice sursă a emisiilor de carbon.

country happy globe

Chiar dacă țările occidentale au nivelul de bunăstare și speranța de viață extrem de ridicate, acestea vin cu niște costuri foarte mari pentru mediu. Țări ca SUA sau cele nordice nu se regăsesc în clasament deoarece au unele dintre cele mai mari amprente ecologice din lume.

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2016/07/greenest-happiest-country-in-the-world