De azi, 8 august, populaţia lumii va trai „pe datorie”.

  logo-overshop

 

overshoop-2Omenirea va fi consumat pana azi toate resursele pe care planeta le poate regenera intr-un an si, prin urmare, va trai „pe datorie” pana la 31 decembrie, a calculat organizaţia non-guvernamentala Footprint NetWork avetizand ca data la care se consuma aceste resurse intervine, in fiecare an, tot mai devreme.

 

 

Luni, 8 august, este Earth Overshoot Day

overshop3

(n.r. Ziua depăşirii), data la care amprenta omenii in acest an depăşeşte capacitatea Pământului de a genera resurse in 2016. Asa ca, de la acea data „trăim pe credit”, au scris Global Footprint si WWF intr-un comunicat de presa.

 

overshop-4

Anul trecut, „ziua depăşirii” a fost in 13 august, iar data „avanseaza inexorabil din anii 1970”, arata cele doua ONG-uri. In 1970, resursele planetei pe acel an s-au terminat abia in 23 decembrie si de atunci acest fapt s-a produs tot mai devreme: 3 noiembrie in 1980,13 octombrie in 1990,4 octombrie in 2000, 3 septembrie in 2005 si 28 august in 2010. „Pentru a răspunde nevoilor noastre, avem nevoie astazi de echivalentul a 1,6 planete” pe an, arata Global Footprint si WWF.

 

overshop5„Costul consumului excesiv este deja vizibil: lipsa de apa, desertificare, eroziunea solurilor, scăderea productivităţii agricole si a stocurilor de peste, despăduriri, dispariţia unor specii”, adauga ONG-urile.

Cauza principala a acestei situaţii o constituie emisiile de dioxid de carbon, care reprezintă „60% din amprenta noastra ecologica globala”, precizează Global Footprint si WWF.

 

overshop6overshop7