Încălzirea în pardoseală, o alegere ce merită luată în considerare

Încălzirea în pardoseală reprezintă una dintre soluțiile foarte eficiente și inovatoare, pentru a obține un mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuințe sau birouri. Acest sistem de încălzire este o alegere tot mai des întâlnită în ziua de azi datorită avantajelor pe care le aduce, printre care cel mai important este că încălzește rapid și uniform.

Sistemul radiant de încălzire prin pardoseală pe baza de agent termic reprezintă modul cel mai eficient din punct de vedere energetic de a distribui căldură în interiorul clădirilor. Temperaturile scăzute ale agentului termic folosit permit obținerea unei eficiente optime ale surselor de căldură. Nu mai punem la socoteală că întreaga instalație este invizibilă, ceea ce vă conferă libertate în alegerea oricărui stil arhitectural.

Principalul avantaj al acestui sistem de încălzire îl constituie faptul evident – căldura se distribuie uniform în toată locuința obținându-se eficiență maximă în încălzire. Nu există motive pentru a alege o altă soluție de încălzire.

Ce este și cum funcționează sistemul de încălzire în pardoseală 

Sistemele de încălzire în pardoseală constau într-o rețea de conducte cu apă caldă sau un covor de rezistente electrice montate pe șapa, sub pardoseală. Un astfel de sistem se poate instala atât la parter, cât și la demisol sau etaj, în case noi sau renovate.

Avantajele sistemelor de încălzire în pardoseală sunt: mărirea spațiului prin dispariția caloriferelor, căldura uniformă, economie de combustibil (căldura venind de jos, temperatura ambientală țintă poate fi mai scăzută), protecția contra alergenilor și acarienilor prin reducerea riscului de apariție a mucegaiului, posibilitatea de a fi instalată sub parchet, gresie, piatră, un design mai plăcut.

Micul inconvenient al sistemelor de încălzire în pardoseală consta în faptul că trebuie stabilit finisajul podelei (parchet natural, parchet laminat, gresie, etc.) încă din stadiul de proiectare a încălzirii în pardoseală, iar parametrii tehnici ai finisajului să permită montarea pardoselelor încălzite. Dacă încăperea este foarte mare, necesită și un sistem de încălzire complementar. Investițiile inițiale pot fi mai mari și necesită instalare de specialitate.

 

Unde poate fi montat un sistem de încălzire în pardoseală

Sistemul de încălzire prin pardoseală este adaptabil oricărui spațiu. Încălzirea prin pardoseală poate fi montată sub diferite tipuri de materiale precum gresia, parchetul, piatra, marmura sau betonul, fără să le altereze în timp. Un sistem electric de încălzire în pardoseală (covoraș electric) poate să funcționeze până la 50-60 de ani fără a necesita vreo mentenanță iar în cazul în care există defecțiuni, service-ul este realizat ușor, la nivel local.

Montarea sistemului de încălzire în pardoseală 

Dacă am decis să montăm un sistem de încălzire prin pardoseală trebuie să știm că sunt câțiva pași care trebuie urmați. Mai întâi trebuie să ne asigurăm că pereții au fost realizați și tâmplăria montată. De asemenea compartimentările interioare sunt extrem de necesare. Trebuie să știm exact mărimea camerelor pentru a ști ce volum de materiale vom folosi. A doua etapă este montarea casetelor pentru distribuitor. Cutiile de distribuitor se amplasează obligatoriu mai sus decât țeava din pardoseală, aceasta permițând evacuarea aerului din tuburi. Apoi, după ce se pregătește suportul, se trece la montarea serpentinelor de încălzire. Această operațiune se execută respectând întocmai traseul din proiect, pasul între țevi, lungimea fiecărui circuit, locul și raza de curbură pentru fiecare schimbare de direcție a țevii. Indiferent de tipul de țeavă folosită, serpentinele se realizează dintr-o singură bucată. După montarea țevilor se trece la umplerea instalației și se efectuează proba de presiune. Este necesară această probă deoarece instalația va fi ascunsă în pardoseală și nu se va putea interveni rapid în cazul unor nereguli. Astfel veți putea efectua ultimele modificări înainte de turnarea și întărirea șapei de beton. În ultima etapă veți trece la finisajul pardoselii, operațiune care se execută numai după punerea în funcțiune a instalației de încălzire, atunci când șapa este perfect întărită și uscată.

Funcționarea sistemului de încălzire în pardoseală 

Înainte de montaj însă, trebuie să vă interesați cum anume funcționează un astfel de sistem. Inovația pe care o aduce încălzirea prin pardoseală este că, în fapt, transformă întreaga pardoseală într-un calorifer. Principiul de bază al funcționării este așa dar acela că pardoseala devine element radiant și astfel căldura se propagă de jos în sus pe o suprafață mai mare spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de încălzire care deși fac un transfer direct de energie către aerul din încăpere sunt mai mici ca dimensiuni și pot necesita un timp mai mare pentru încălzirea încăperii. Încălzirea prin pardoseală nu aduce  disconfort pentru cei care pășesc pe suprafața pardoselii. Creșterea temperaturii pardoselii la contactul cu talpa piciorului va fi insesizabilă. Sistemele de încălzire prin pardoseală pe care le veți alege, indiferent dacă utilizează agent termic sau sunt electrice, se dovedesc extrem de eficiente. Eficiența este însă direct proporțională cu calitățile termice ale clădirii în care sunt amplasate. Funcționarea sistemului de încălzire prin pardoseală este eficientă tocmai pentru că suprafața încălzită este mult mai mare decât cea încălzită de un calorifer. Asta se traduce prin faptul că temperatura nu trebuie să fie la fel de crescută (ca cea din calorifere) pentru a crea același confort.

 

De ce să alegeți un sistem de încălzire în pardoseală 

Indiferent că veți alege sistemul de încălzire tradițională prin pardoseală, unde transferul termic se realizează prin circulația apei printr-un sistem de țevi înglobate într-o șapă subțire (3 – 5 cm peste partea superioară a țevilor), încălzind astfel șapa și pardoseala, sau încălzire electrică prin pardoseală, trebuie să știți că acestea vă vor aduce avantaje imediate.

Acest sistem e avantajos pentru casă, deoarece presupune costuri mici. S-a dovedit că încălzirea prin pardoseală este cu 25%-30% mai eficientă decât încălzirea clasică realizată cu ajutorul caloriferelor. Iată de ce vă veți bucura imediat de costurile scăzute de încălzire a locuinței.

Cei care aleg să încălzească locuința cu acest tip de sistem sunt conștienți de faptul că astfel căldura se distribuie mai eficient în camere. Odată pornit sistemul, toată căldura se va ridica de la sol, uniform și eficient la întreg nivelul camerei. Astfel se va spori senzația de confort.

Sfaturi pentru montarea unui sistem de încălzire eficient 

Pentru a asigura o funcționare corectă a unui sistem electric de încălzire în pardoseală, trebuie să avem grijă la amplasarea senzorului de temperatură din sapa. Acesta trebuie montat în tub pex,  între două spire paralele de cablu încălzitor, în zone ce ulterior vor fi libere – neacoperite de mobilier, covorașe, ghivece de flori sau alte obiecte.

Un alt proces important la montarea cablurilor de încălzire în pardoseală este asigurarea că distanța dintre spire este egală pentru a evita suprapunerea sau atingerea lor.

Un alt factor important este reprezentat de termostatul care controlează sistemul. Acesta trebuie montat departe de lumină puternică, deoarece razele solare pot afecta funcționarea optimă a termostatului. Se recomandă poziționarea termostatului în funcție de variația de lumină din încăpere de-a lungul întregii zile.

Întreținerea și garanția sistemului de încălzire în pardoseală

Acest tip de sistem de încălzire este unul extrem de rezistent. Odată ce a fost montat, în cele mai bune condiții, el poate lucra la capacitate maximă timp de zeci de ani. În cazul în care se observă totuși mici probleme de funcționare, acestea se pot rezolva extrem de rapid. Nu trebuie să vă gândiți că miturile despre încălzirea în pardoseală sunt adevărate. Nu veți fi nevoiți să scoateți podeaua, pentru că, pe lângă că acest tip de sistem se defectează foarte greu, dauna se poate localiza cu mare precizie. În acel moment se va opta pentru reparația sau înlocuirea unei singure piese, urmând ca sistemul să fie repus imediat în funcțiune.