Avantajele termostatelor ambientale

Termostatele ambientale – informații generale

  • Cum funcționează un termostat ambiental
  • Caracteristicile unui termostatelor ambientale
  • Alegerea termostatului potrivit

Cum se montează termostatul ambiental

  • Etapele montării termostatului
  • Testarea termostatului

De ce este util un termostat ambiental

Termostatele ambientale – informații generale

Termostatul ambiental de cameră este un aparat care permite reglarea temperaturii furnizată de o centrală termică într-o încăpere. Termostatul ambiental poate fi mecanic sau electronic, cu afisaj digital, poate fi wireless sau cu fir, poate fi neprogramabil, programabil sau smart (recunoaște un tipar în programare și îl aplică).

Fiecare dintre aceste tipuri de termostat ambiental prezintă avantaje și dezavantaje, de exemplu cel mecanic are un ecart mai mare de temperatură, dar e mai ieftin, spre deosebire de cel electronic.

Termostatul ambiental cu fir se montează într-o cameră pilot, la distanța de aproximativ 1,5 m de sol, departe de surse de căldură/ frig sau curent.

Cum funcționează un termostat ambiental 

Termostatul ambiental este un dispozitiv sensibil la variațiile de temperatură din locuință. Acesta funcționează precum un întrerupător care pornește sau se oprește automat, în funcție de modificările termice din ambient. Cu ajutorul termostatului se realizează gestionarea automată a centralei. El va permite fixarea unui interval termic confortabil pentru utilizator. În momentul în care temperatura din cameră va scădea sub valoarea setată termostatul ambiental va dicta pornirea centralei termice reușind astfel să mențină o temperatură constantă.

În funcție de tipul termostatului acesta poate veni cu programe prestabilite care permit stabilirea unui interval orar de funcționare a instalației de încălzire. Astfel, utilizatorii care nu sunt acasă în anumite intervale ale zilei nu vor consuma resurse și vor face reduceri la facturi.

Caracteristicile unui termostat ambiental

Pentru a alege cel mai potrivit termostat pentru un anumit perimetru trebuie să cunoaștem bine caracteristicile acestuia. De exemplu, pentru centralele pe gaze se poate achiziționa aproape orice tip de termostat. Situația se schimbă însă când vorbim despre centrale pe lemne. Aici soluția potrivită ar fi un termostat bimetal cu imersie sau unul cu sondă.

Caracteristicile pe care le vom urmări în alegerea unui termostat ambiental performant sunt histereza, sensibilitatea și alimentarea. Histereza reprezintă diferența de temperatura dintre cea ambientală și cea setată pe dispozitiv. Dacă diferența este mai mică de 2 grade Celsius între cele două, iar sistemul de încălzire va porni, înseamnă că termostatul ambiental este unul eficient. Cea de-a doua caracteristică este sensibilitatea. Aceasta ne arată acuratețea termostatului sau pasul de măsură al acestuia. Cele mai multe termostate au un pas de reglare de 1 grad Celsius dar se găsesc și unele mai sensibile cu pas de jumătate de grad.

În ceea ce privește modul de alimentare avem două tipuri de termostate ambientale, unul care se alimentează la priză și altul care funcționează cu ajutorul unor baterii.

Alegerea termostatului potrivit

Alegerea termostatului ambiental potrivit se face în funcție de stilul de viață al utilizatorului. Cei interesați să-și eficientizeze sistemele de încălzire, vor opta în favoarea unei versiuni care să le satisfacă pe deplin nevoile. Dacă un membru al familiei este mai tot timpul prezent în interiorul casei se poate alege un termostat mecanic sau unul electronic care poate fi manevrat manual ori de câte ori este nevoie. Pe de altă parte, cei pasionați de cele mai moderne dispozitive vor alege întotdeauna un termostat ambiental programabil. Acestea permit obținerea unui confort termic major.

Cum se montează termostatul ambiental 

După ce am ales un anumit tip de termostat care să ne ajute să reglăm temperatura din locuință vom purcede la montarea acestuia. Termostatul vine întotdeauna cu o serie de instrucțiuni de montare. Acestea ne vor explica pas cu pas ce trebuie făcut pentru a-l face să funcționeze în cele mai bune condiții.

Un prim pas important este acela de  a verifica tensiunea termostatului. Aceasta trebuie să fie la fel ca tensiunea centralei. Apoi se oprește alimentarea electrică de la tabloul de siguranță pentru a lucra în completa siguranță. Dacă se va înlocui un termostat vechi vom avea grijă ca după scoaterea panoului frontal al acestuia să etichetăm firele și bornele la care au fost legate. Dacă dimensiunea termostatului nou permite montarea în locul celui vechi se vor da doar găuri noi pentru prinderea acestuia. Dacă termostatul este alimentat cu acumulatori se vor introduce bateriile potrivite. Apoi se leagă firele la noul termostat corespunzător instrucțiunilor de montaj și se pornește din nou energia electrică.

Etapele montării termostatului 

Etapele montării termostatului sunt foarte importante pentru buna funcționare a acestuia. În afară de alegerea potrivită a poziției acestuia, trebuie să ne asigurăm că vom opri curentul înainte de instalare pentru a fi în completa siguranță. Trebuie să ne asigurăm că termostatul este compatibil cu centrala și să facem legăturile potrivite cu aceasta. Odată legate cablurile se va porni curentul și se va seta dispozitivul. Dacă nu sunteți tocmai priceput la manevrarea firelor electrice recomandăm ca montajul termostatului să fie făcut de un specialist. Acesta va termina lucrarea mult mai rapid grație experienței.

Testarea termostatului 

După montare urmează să testați termostatul. Acesta arată, în cazul celui electric, temperatura ambientului. Vom seta cu ajutorul butoanelor plus-minus o valoare mai mare și vom observa cum centrala va porni pentru a încălzi camera la temperatura setată. Putem să oprim centrala alegând să o setăm pe o temperatură inferioară celei din cameră. Pentru cel mecanic se utilizează butonul on/off.

De ce este util un termostat ambiental

Termostatul este utilizat pentru beneficiile imediate (confort, căldură la momentul ales) și potențialele economii. El setează programe de temperatură pentru intervale mari de timp sau are program pentru noapte și un program pentru zi. Astfel se va consuma o cantitate mai mică de gaz.

Avantajele termostatului ambiental

Cu ajutorul termostatului putem alege să avem o temperatură constantă în locuință. Având în vedere că pentru fiecare grad în plus, costul cu încălzirea poate să crească cu până la 6%, acest dispozitiv ne va ajuta să facem economii substanțiale.

El ne permite să putem seta perioada de timp în care centrala să funcționeze la o temperatură mai ridicată, de exemplu seara, când vă întoarceți de la serviciu, sau în zilele de weekend, când stați toată ziua în casă. De asemenea el ne permite să oprim funcționarea centralei în situațiile în care suntem plecați.

Așadar, montarea unui termostat de ambient conectat la centrala termică, asigură îmbunătățirea climatului locuinței precum și economisirea energiei cu investiții minime. De asemenea, el va avea o influență majoră asupra sănătății lucru dictat de climatul încăperilor împreună cu conținutul de dioxid de carbon din locuințe. Termostatul ambiental previne deteriorarea interioarelor eliminând excesul de umiditate.

Avantajele unui termostat ambiental programabil

Un termostat programabil va reuși să ofere confortul utilizatorului menținând temperatura dorită în funcție de setările acestuia pentru diverse perioade de timp. Astfel acesta va obține numeroase beneficii: consumul mult redus de gaz, un număr mult mai mic de porniri a centralei, deci și o durată de viață mai mare a ei.

Un avantaj în plus este acela că se realizează tot timpul temperaturile optime fiecărui tip de activități casnice în funcție de perioada zilei. Când nu este nimeni acasă cronotermostatul se va seta pe o temperatură mică astfel încât centrala poate să nici nu pornească o perioadă de câteva ore. Același lucru, dar în sens invers, se întâmplă atunci când casa este populată. Toate termostatele de ambient pot fi setate pentru fiecare zi a săptămânii, neexistând problema ca sâmbăta sau duminica să rămâneți fără căldură precum în zilele în care ați plecat la muncă.

Avantajele unui termostat ambiental smart

Din dorința de a duce un trai cât mai confortabil ne adaptăm în permanență la tot ce apare nou pe piață. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește obținerea confortului termic în perioadele reci. Cu ajutorul unui termostat ambiental smart vom fi siguri că vom obține rapid și economic cel mai bun confort. Chiar dacă investiția este mai mare avantajele sunt pe măsură.

Un dispozitiv smart ne ajută să menținem, să reglăm și să controlăm valorile de temperatura din locuință atât pe timp de zi, cât și noaptea. Avantajul este că poate fi controlat de la distanță prin internet. Astfel, dacă sunteți plecat la muncă până seara și când vă întoarceți vă doriți să găsiți locuința primitoare și călduroasă, puteți să rezolvați această problemă cu ajutorul unei aplicații ce o puteți instala la laptop, tabletă sau telefon, care să dispună însă și de conexiune la internet.